Yazılım Kursları İş Bulmayı Sağlar mı?

Yazılım Kursları İş Bulmayı Sağlar mı?

Yazılım kursları ile iş bulma ve yazılım kursları ile alakalı diğer merak edilen konuları bu konuda cevaplamaya çalışacağız.

SORU:

Merhablar. Öncelikle sizi web de yazılım konularıyla ilgili yaptığım aramalar karşıma çıkan yazılar da buldum. Ben sınıf öğretmeniyim. 29 yaşındayım. Mesleğimi bırakmam gerekti ve abd de yaşayan ve orada IT kursu alıp tester olarak yüksek maaşla işe başlayan bir arkadaşımın tavsiyesiyle Tr de bu alanı araştırıyorum. İzmirdeyim ve muhtemelen yakında microsoft onaylı bir kursa başlayacağım. Ama halen bir takım endişelerim var çünki bu alanla ilgili en ufak bir bilgim yok. Hadi kursu başarıyla geçtim sıra iş bulmaya geldi öğretmenilk diploması ve .Net sertifikasıyla IT alanın da iş bulabilir miyim ? Lütfen bu konuda yardımcı olur musunuz ? Gerçekten yardımınıza ihtiyacım var tavsiyeniz ne olur ? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP:

Yazılım kursları ve diğer bilişim alanına yönelik kurslara dair hem KodcuHerif.Com ‘da hem de Bilinmeyen Bilişim kitabında az çok değindik. Bu konular arasında bu soruya en yakın cevap Yazılım Kursları İş Garantili midir? konusu. KodcuHerif.Com kurulduğu günden bu yana gelen binlerce, cevaplanan yüzlerce soru arasında benim için çok ayrı bir yere sahip olan bu konuyu da mutlaka okumanızı tavsiye ederim; Yazılım Mesleğine Veda Etmeli miyim? . Çünkü o konuda da yazılım kursundan eğitim alıp, üstelik yazılım kursunu birincilikle bitirmiş bir kardeşimizin, bizzat yaşadığı sorunlar yer alıyor. Şimdi gelelim cevabımıza…

Yazılım Kursları

Yazılım KurslarıKodcuHerif.Com ‘a gelen en fazla soru hiç şüphesiz ki “nasıl yazılım öğrenebilirim?” sorusudur. Her ne kadar bunun cevabını hem direkt hem de dolaylı yoldan defalarca kez vermiş olsak da, soru gelmeye devam ediyor ne yazık ki… Yazılım öğrenmeye dair ilk akla gelenlerden biri de haliyle yazılım kursu oluyor. Fakat bütün konularda belirttiğim üzere yazılım öğrenmeye dair her yolun, bir diğer yola nazaran avantajı ve dezavantajı var. Dolayısıyla bu avantaj ve dezavantajları iyi analiz edip, yolunuzu kendiniz seçmeniz gerekiyor. Zira bazı kardeşlerimiz en iyi yazılım öğrenme yolunu kitap olarak görürken, bazıları (bende dahil) setleri olduğunu düşünüyor. Bazıları da çeşitli avantajları nedeniyle yazılım eğitimi almayı tercih ediyor.

Ben bütün yolları denedim. Yani kitaptan da çalıştım, internetten makalelerde araştırdım, görsel eğitim setleri alıp da izledim, kursa da gittim. Çünkü dediğim gibi her birinin avantajı ve dezavantajı var. Fakat bilinmesi gereken şudur ki, yazılım kursları sizi yazılım uzmanı yapmaz! Yapmazdan ziyade yapamaz! Çünkü standart olarak 5-6 aylık bir eğitim verilir. O eğitim müfredatının içine göz boyamak adına doldurabildikleri kadar java eğitimi, mssql eğitimi, C# eğitimi ve daha sayılabilecek bir dünya yazılımla alakalı koyarlar. Söz konusu yazılım dersleri başlı başına bir kurs almayı gerektirir. Yani sadece java eğitimi verilmesi durumunda 5-6 aylık eğitim sonucunda anca kendiniz için “java biliyorum” diyebilirsiniz.

Hepsinden ziyade ben “yazılım uzmanı” tabirine gıcık oluyorum. 15 senedir yazılımın içindeyim, 10 ‘dan fazla yazılım projesini tek başıma geliştirdim, bir kez kendim için “yazılım uzmanı” tabiri kullanmadım. Çünkü uzman kelimesi, ilgili konu hakkında bütün bilgilere sahip kişidir. Yazılım gibi uçsuz bucaksız bir alanda yazılım uzmanı olmak demek, bütün dillere dair, her şeyi bilmek demektir ki, bu imkansızdır. Ha belki “java uzmanı” denilebilir fakat yazılım uzmanı çok yanlış bir tabirdir.

Yazılım Kursları ile Uzman Olunur mu?

Bir üst madde de zaten “yazılım uzmanı” tabirinin yanlış olduğunu belirttik. Peki neden yazılım kursları yazılım uzmanı tabirini kullanıyor? Yazılım kursları için “yazılım uzmanlığı” şeklinde tanıtım ve satış yapmak tamamen bir pazarlama stratejisidir. Yani kişilere “bizim kursumuza kayıt olursanız, yazılım konusunda ihtiyaç duyduğunuz bütün bilgilere sahip olursunuz. Bu sayede yazılıma dair her şeyi yapabilir ve her işe girebilirsiniz.” mesajı verilmeye çalışılır. Zaten sen yazılıma heveslisin, yazılımcı olabileceğin bir imkan arıyorsun, böyle bir tabir görünce kursa kayıt olmak için iştahın kabarıyor. Kayıt bölümündeki satış temsilcisi de seni Microsoft sertifikası, iş bulma garantisi, dünyanın en büyük bilmem nesi diye iki gazlıyor. Son vuruşu da “bugün indirimin son günü. Kontenjanda 2 kişilik yer kaldı. Yarına kalırsa fırsat kaçar” şeklinde yapıyor. Nakavt olman kaçınılmaz hale geliyor ve bir bakıyorsun kayıt olmuşsun bile.

Ben en çok bu yazılım kurslarındaki öğretmen kardeşlerime üzülüyorum. Çünkü kursa kayıt olunması için gaz doldurulan öğrencilerin gazını alma görevi bu öğretmen kardeşlerimize kalıyor. Öğretmen gaz dolu sınıfa “arkadaşlar burada 5-6 aylık eğitimle yazılım uzmanı olamazsınız, sizin kayıt olmanız için şişiriyorlar” diyecek hali yok. En nihayetinde çalıştığı kuruma bok atacak değil. Diğer yandan “buradan yazılıma dair her şeyi öğrenerek çıkacaksınız” şeklinde yalan da söyleyemez. İki ucu boklu değnek. O yüzden alıştıra alıştıra “biz size sadece yol gösteriyoruz arkadaşlar, başarmak sizin elinizde” gibilerinden balonun havasını söndürüyorlar.

Bu kurslardan birinde öğretmenlik yapan öğretmenin aynen sözünü aktarıyorum; “Kursa katılanların sadece %5 ‘i kursun sonuna kadar burada kalıyor“. Yani 20 ‘de 1’i… Lan zaten sınıf 15 kişi. Yani 3 sınıfta ki toplamda 40-45 kişiden 2-3 kişi falan kursun sonunu görüyor, diğerleri yolun yarısında bırakıyor. Çünkü son derece konsantre bir yazılım eğitimi veriliyor. Yahu 2 saatte ve CSS eğitimi verilip “bu kolay zaten, siz yaparsınız” deyip geçilir mi… Tamam kolay ama sevabına en azından 2-3 gün anlatır insan. Hal böyle olunca, yazılım eğitimi alan kişi “böyle eğitim mi olur lan…” diyen bırakıp gidiyor.

Yurt Dışında Yazılımcı Olmak

Yazılımcı OlmakBir kere gaflet derecesinde düşülen bir hata yurt dışındaki örneklerden yola çıkarak hareket etmektir. Özellikle bizim ülkenin (sözde) haber kaynaklarına bu konuda çok ayar oluyorum. Birkaç ayda bir “en çok kazandıran meslekler“, “geleceğin meslekleri” gibi başlıklarda yazılıma yer veriyorlar ve “bir yazılımcı yılda 100 bin dolar kazanıyor” diyorlar. 100 bin dolar… Yani kabaca 550 bin TL. Elbette Amerika ‘da bu parayı kazanıyorlar(dır) fakat sen Türkiye ‘deki bir haber kaynağı olarak, Türkiye ‘de yaşayanlara hitap ediyorsun. Hangi mantıkla ülkemizde bir yazılımcının 550 bin TL kazandığı algısını yaratmaya çalışıyorsun… Söz konusu Amerika olunca, Amerika ‘daki bir garsonda Türkiye ‘deki bir yazılımcının kazandığından daha fazla para kazanıyor zaten.

Bir meslekten ne kadar para kazanılacağını o ülkenin arz ve talebi belirler. Bir ülkede bilişim alanında çok ciddi çalışmalar yapılıyordur, bilişim alanına yönelik yatırımlar, destekler, büyük şirketler vardır, ciddi oranda yazılımcı aranıyordur, o zaman yazılımcı olarak o ülkede güzel paralar kazanılır. Atıyorum başka bir ülkede bir dünya maden kaynağı vardır, madenciliğe yönelik çok büyük çalışmalar yapılıyordur, o ülkede maden mühendisleri iyi paralar kazanıyordur, vs. Amerika, dünyada yazılımın kalbi konumunda olması nedeniyle, diğer iş kollarında güzel paralar kazanma imkanı varken, yazılımdan çok daha güzel paralar kazanılabilir. Aynı şartlar ülkemizde var mı? Bunun cevabını vermeye gerek bile duymuyorum… O yüzden bu yaratılmaya çalışılan algı saçmalık ötesidir ve asla bu tarz haberlere ya da örneklere bakarak hareket edilmemelidir.

Yazılım Kursu Sayesinde İş Bulabilir miyim?

Şimdi eğri oturup, doğru konuşmak gerek. Günümüzde yazılım işinde çalışabileceğiniz firmalar haliyle yazılım firmaları. Hayatı boyunca hiç reklam işine girmeyip ve reklamdan anlamayıp, “reklam işinde para varmış” diyerek, elindeki kayda değer parayla reklam ajansı kuran kişiler var. Bunlar reklamdan anlayan birkaç tane eleman işe alıp bir şekilde yürüyorlar. Aynı şekilde e-ticaretten anlamayıp, anlayan eleman bulup, e-ticarete giren para sahipleri de var. İnşaattan zerre anlamayıp, elinde ciddi oranda para olması nedeniyle inşaat işine giren de bir dünya kişi var. Bu tarz örnekleri çoğaltmak mümkün. Fakat yazılımdan anlamayıp, “yazılım işinde para varmış” diyerek, yazılım işine giren kişi neredeyse yok. İlla ki vardır fakat ben bu zamana kadar denk gelmedim. Dolayısıyla bir yazılımcı olarak çalışılabilecek yazılım firmaları sahipleri, az çok yazılımı tecrübe etmiş kişiler oluyorlar.

Hal böyle olunca, sen kurstan aldığın belgeyle yazılım firmasına iş görüşmesine gittin. Firma sahibi kurstan aldığın belgeye bakıp seni direkt işe almaz. Kendilerinin işine yarayıp yaramayacağına bakar. Adamlar belki C# ‘da yazılım geliştiriyorlar ama sen atıyorum sadece java eğitimi almışsın. O zaman onların işine yaramazsın. Dolayısıyla elindeki belge bir kenarda durur, neler yapabileceğine dair mülakat yapılır. Elinde bir belge olsun ya da olmasın, mülakatta işlerine yaramayacağın sonucuna varırlarsa işe alınmazsın, işlerine yarayacağın sonucuna varırlarsa, elinde belge olmasa bile işe alınırsın. Yani senin bir işe girmeni sağlayan en nihayetinde bildiklerin ve yapabildiklerindir.

Tabi tek iş imkanı sadece yazılım firmaları değildir. Aynı zamanda yazılım satmayıp, firma bünyesinde yazılım departmanı olan, özünde yazılımla alakasız firmalarda da yazılımcı olarak çalışma imkanı var. Bu firmalarda standart olarak iş görüşmesini insan kaynakları bölümü yapar. Söz konusu bir yazılımcıyı işe almak olunca insan kaynakları çalışanının yanında bir de yazılımdan anlayan bir çalışan bulunur. İnsan kaynakları çalışanı karakterinize, yazılımdan anlayan çalışan yazılım bilginize bakar. Dolayısıyla ikisinden de geçer not almanız gereklidir.

Yazılım Eğitimi Almalı mıyım?

Yazılım EğitimiZurnanın cırt dediği yer burası ve asıl sorulması gereken soru budur. Bu noktaya kadar yazdıklarım gerçekler ve gerçeklerinde acımasız olması nedeniyle olumsuz bir tablo çıkabilir. Fakat bu, bardak çatlak diye su içmekten vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. Zaten bu noktaya kadar yazılanlar “sakın yazılım kursuna gitmeyin” ya da “yazılımcı olmanız durumunda para kazanamazsınız” demek değil. Elbette yazılım eğitimi de alın, yazılımcı olup güzel paralar kazanma potansiyeline de sahip olun. Benim bu noktaya kadar anlatmaya çalıştığım, KodcuHerif.Com kurulduğu günlerden bu yana anlatmaya çalıştığım şey ile aynı; Büyük beklentiler ile bir işe kalkışmayın. Yani yazılım kurslarının “yazılım uzmanı olacaksınız“, “Microsoft bilmem ne sertifikası alacaksınız. İş verenler bu sayesinde kapınızda kuyruk olacak. ‘Bokunu yiyeyim, bizim şirketimizde çalış’ diye yalvaracaklar…“, “yılda 100 bin dolar kazanacaksınız” gibi şişirmelere gelmeyin.

Yazılım zordur, çok emek gerektirir, pek çok mesleğe nazaran sosyal hayatınızı çok kısıtlar vs. Fakat aynı zamanda severek yaparsanız zevklidir. Her ne kadar büyük paralar kazanacağınız garanti olmasa da büyük paralar kazanma potansiyeline sahip olursunuz. Bir gün aklınıza bir proje gelir, onu hayata geçirir, bir de satmayı becerirseniz, bir anda hayatınız değişir. Tabi bunun garanti olmadığını tekrar belirtmekte fayda var.

O yüzden her zaman dediğim gibi; Atlayacağınız suyun derinliğinin bilincinde olarak suya atlayın. “Kısa sürede, kolaylıkla yazılım öğrenicem. Kolaylıkla bir iş bulucam. Çok para kazanıcam” gibi düşüncelerle yazılımcı olmak isterseniz, bu yüzmeyi bilmeden derin bir suya atlamak ile eş değerdir. Fakat “ben yazılımı seviyorum. Ne kadar sürede öğreneceğim ya da bu işten çok para kazanıp kazanmayacağım önemli değil. Yeter ki yazılım projeleri üretebileceğim niteliğe sahip olayım” şeklinde düşünürseniz, o zaman yüzme biliyorsunuz demektir. Bu durumda da suyun derinliğinin önemi yoktur, atlayabilirsiniz.

SONUÇ

Netice olarak, KodcuHerif.Com ‘daki bütün cevaplarda ve makalelerde olduğu gibi, son kararı verecek olan sizsiniz. Ben sadece gözlem, tecrübe ve bilgilerimi aktarmaktayım. En önemlisi gitmeyi planladığınız kursa ya da eğitime dair araştırma yapın. Size en fazla faydayı bu araştırma sağlayacaktır 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir