1 Milyon Yazılımcı Projesi Son ve Genel

1 Milyon Yazılımcı Projesi Son ve Genel

son ve genel bölümüne geldik. Toplamda 7 yazıdan oluşan yazı dizisi çok şükür bu yazıyla bitiyor. Çok şükür diyorum, çünkü dile kolay bu makale ile beraber tam 7 makale oldu. Makalelerin toplamı 12 binden fazla kelimeden oluşuyor. Harcanan süre ise 30 saatin üzerinde. Maddi açıdan değerlendirecek olursak, piyasada 100 kelimesi 5 TL ‘den nitelikli makale yazıldığını varsayacak olursak, makalelerin toplam değeri en az 600 TL ‘nin üzerinde. Tabi KodcuHerif.Com olarak bu makaleler sayesinde 5 TL bile kazanamayacağız orası ayrı mesele 🙂 Zaten KodcuHerif.Com kurulduğundan bu yana amaç hiçbir zaman para kazanmak olmadı, ülkemize ve ülkemize katkıda bulunmak isteyenlere bir nebze yardımcı olmak oldu. O nedenle sıkıntı yok.

Bu makaleye kadar 1 milyon yazılımcı projesini neredeyse her yönüyle ele aldık. Artılarını, eksilerini, faydalarını, zararlarını, başarılı olması için gereksinimlerini, bilgimiz, gözlemlerimiz, tecrübelerimiz doğrultusunda değerlendik. Gözlemlerim arasında, benim bu için 30 saatin üzerinde vakit harcayarak verdiğim emeği, proje için çalışanların, bu proje için çalışıp para kazananların çoğunun vermemiş olması oldu. Yani toplam uzunluğu 2 saat civarı olan, eğitim projesinin en önemli eğitimi olarak kabul ettiğim eğitimin hazırlanmasından daha fazla vakit ve emek harcadım. Projenin en önemli parçası olan web sitesinin hazırlanmasından daha fazla emek ve vakit harcadım. Zira sitenin scriptini ve içeriklerini bana verseler, 30 saatten daha kısa sürede bende şu anki haline getirebilirdim.

son bölümünde genel duygu ve düşüncelerimi dile getirmek istiyorum…

Projeye Destek Verelim

Bu makaleye kadar 6 makale ile bilgim, gözlemlerim ve tecrübelerim doğrultusunda, olabildiğince faydalı olmasını umut ettiğim şekilde bilgiler vermeye çalıştım. Yani bu projenin başarılı olmasını isteyen en çok isteyen kişilerden biriyim. Zira KodcuHerif.Com olarak kurulduğumuz günden bu yana ülkemizde yazılımın, bilişimin ve teknolojinin gelişmesi gerektiğine vurgu yaptım, bu doğrultuda çaba gösterdim. Belki bu ülkemize yazılım, bilişim ve teknolojik açıdan çağ atlatmayacak, belki hayatımızı tam anlamıyla değiştirmeyecek, belkide bir iki ay sonra unutulacak, hiç zannetmesem de belki devlet “biz vazgeçtik” diyecek… Fakat en kötü ihtimalle ülkemizde yazılım alanında atılımlar yapılması gerektiğinin farkına varıldığını gösteren bir proje bu. Sırf bu nedenle önceki konularda yer verdiğim üzere, gerek siyasi gerekse hali hazırda yazılım ve bilgisayar mühendisi olup işlerinin bozulacağına dair düşünceler nedeniyle projeye karşı çıkmayalım, sahip çıkalım.

Bu proje sayesinde 1 milyon değil 1-2 tane bile nitelikli yazılımcı çıksa yine bizim ülkemize faydadır. Unutulmamalıdır ki, 1 Milyon Yazılımcı Projesinin Ülkemize Katkısı makalesinde belirttiğim üzere günümüz dünyasının en büyük 10 şirketinden 7 tanesi yazılım temelli şirketler. Bu şirketlerin her birinin değeri 1 Trilyon dolar. Bu şirketler aynı zamanda 1-2 nitelikli yazılımcının tohumlarını attığı ve geliştirdiği projeler ile dünyanın en büyük şirketleri arasında ilk 10 ‘a girdiler. Amerika ‘nın, dünyanın ekonomi ve gelişmişlik açısından lider ülkesi olmasını sağlayan yine bu şirketler. O nedenle her şeyden önce ülkemizin iyiliği için bu projeye sahip çıkmalıyız.

Projeyi Paylaşın ve Taleplerde Bulunun

Projeye sadece “destekliyorum, güzel ” diyerek sahip çıkamazsınız. Projeye dair paylaşımlar yaparak, hakkında taleplerde bulunarak sahip çıkabilirsiniz. Sosyal medyada saçma sapan yarışma programlarının yarışmacılarını, saçma sapan dizilerin karakterlerini paylaşacağınıza projeden ve geliştirilmesi gereken unsurlarından bahsedin. Gerekirse yetkili hesaplara projede yaşadığınız sorunları yazın. Bu sorunların giderilmesi konusunda taleplerde bulunun.

Neredeyse her sene yazılım dillerinde gelişmeler yaşanıyor. Her sene yazılım geliştirme programları birkaç kez güncelleniyor. Yazılım geliştirmek birkaç sene önceki bilgiler ile mümkün ya da kolay olmuyor. Dolayısıyla bugün eklenen eğitim videoları bundan 3-4 sene sonra geçerliliğe sahip olmayacak. Örneğin benim bundan 5-6 sene önce hazırladığım eğitim videolarında Eclips programını kullanıyordum. 1-2 sene sonra Android Studio çıktı ve Eclips neredeyse geçerliliğini yitirdi. Gün gelecek 1 milyon yazılımcı projesindeki eğitim videolarıda geçerliliğini yitirecek ve yenilerinin hazırlanması gerekecek.

Eğer siz projenin geliştirilmesine dair taleplerde bulunmazsanız “ne de olsa kimse sallamıyor, o yüzden geliştirilmesine gerek yok” denilip, bir süre sonra unutulacak ve işe yaramaz hale gelecek.

Araştıralım, Öğrenelim, Geliştirelim

KodcuHerif.Com kurulduğundan beri yazılan neredeyse bütün makalelerde araştırmanın, öğrenmenin ve geliştirmenin önemine vurgu yapıyorum. Bu 1 milyon yazılımcı projesi bir fabrika değil. Fabrikada makinenin bir düğmesine bastığınızda, makineye giren hammaddenin işlenmiş ve hazır bir halde çıktığı gibi, bu projeye katılan herkese yazılımcı olmayacak/olamayacak. Bunun için araştırma, öğrenme ve geliştirme azmine sahip olmanız gerekiyor. Hatta sadece bu 1 milyon yazılımcı projesi kapsamında verilen eğitimler de size yeterli gelmeyecek. İnternetteki farklı bilgi kaynaklarından yararlanmanız gerekecek.

Araştırma, öğrenme ve geliştirme azminiz olmadıktan sonra 1 milyon yazılımcı projesi gibi onlarca olmasınında, 1 milyon yazılımcı projesinin her yönüyle kusursuz olmasınında bir anlamı yok. Siz gerçekten yazılımcı olmak istedikten sonra 1 milyon yazılımcı projesi gibi projelere ihtiyacınız da yok. İstedikten sonra zaten internetteki yüzlerce, binlerce kaynaktan yararlanarak yazılımcı olabilirsiniz. Dolayısıyla 1 milyon yazılımcı projesi sadece bir vesile olabilir. Sizin içinizde araştırma, öğrenme ve geliştirme azmi olmadıktan sonra yazılımcı olmanızı sağlayamaz.

Yazı Dizisinin Sonu

Yazılımcı Projesi Son bölümü olan bu konunun sonuna geldik. Hiç şüphesiz ki, KodcuHerif.Com olarak 1 Milyon Yazılımcı Projesine, internet üzerinde en çok kafa yoran, en ayrıntılı inceleyen, en çok emek harcayan web sitesi olduk. Bununda haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyorum =)

Netice olarak artılarıyla, eksileriyle, faydalarıyla, zararlarıyla güzel bir proje. Diliyorum ki bu tarz eğitim odaklı, ülkemize bilişim gibi alanlarda ciddi katkılar sağlayacak projelerin devamı gelir. Bir sonraki bilişim, kişisel gelişim ve girişimcilik ile alakalı konuda görüşmek üzere, sağlıkla kalın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir