Kursa Gitmek ile Hata mı Yapıyorum?

Kursa Gitmek ile Hata mı Yapıyorum?

Kursa gitmek ile hata yapıp yapmadığını, boşa para verip vermediğini ve ne yapması gerektiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba ben 2 yıllık işletme myo mezunuyum aofden lisansa tamamlıyorum ve işsizim. Garsonluk kasiyerlik gibi işler yaptım yapıyorum ve bıktım artık. Yaş oldu 28 ve elde avucta hiç bir şey yok.geçen gördüğüm bi reklam ve merakım yuzunden yazılım uzmanlığı kursuna başvurdum ve kandırdılar mi bilmiyorum ama 6 buçuk milyar gibi bi rakama kaydoldum. Şimdi sorum şu bu kurstan bi fayda gorurmuyum bi meslek sahibi olabilecek eğitimi alırmıyım bi geleceğim olurmu alacağım maaş ne olur. Lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim kimseden doğru dürüst bi bilgi alamadım. 20 gün sonra kursa başlayacam.

CEVAP:

Daha önceki pek çok kursa gitmek ile alakalı yazımızda, çokta fazla fayda sağlamayacağından, çünkü konsantre bir eğitim verildiğinden bahsettik. Elbette bu kursların hiçbir fayda sağlamayacağı, kesinlikle gidilmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Zira kişiler kursa gitmek vesilesiyle bir işte çalışacak kadar kendilerini geliştirebilirler. Bu konuda kurstan nasıl nitelikli eğitim alacağınıza göz fırlatıcaz.

Kursa Gitmek

Kursa GitmekKursa gitmek genel olarak güzeldir. Çok para ve zamanım olsa basardım parayı “öğretin lan, öğretin…” diye bir kursu bitirdikten sonra diğerine kayıt olurdum. Çünkü hem öğrenci olarak gittiğim kursların hem de öğretmenlik yaptığım kursların hepsi çok keyifli geçti. Fakat mesele yazılım kursu olunca süreç biraz stresli oluyor. Bunun nedeni çok fazla bilgiyi çok kısa sürede öğrenmek zorundasınız. Başka alanlardaki kursların maksimum birkaç hafta olup, yazılım kurslarının birkaç ay olmasına bakarak süreyi uzun zannedebilirsiniz. Fakat bir olmak, yazılımcı olarak bir işte çalışmak için birkaç ay yetersiz bir süredir.

Diğer yandan yazılım uzmanlığı kurslarında genel olarak öğrencinin gözünü boyamak için ders müfredatını olabildiğince şişiriyorlar. “İşletim sistemine program yazma, mobil uygulama yazma, yazılımı, uzmanlığı, …” gibi tek bir eğitim altında bir sürü ders mevcut. Bunu gören potansiyel öğrenci (müşteri), yazılım kursu aldıktan sonra işletim sistemine program, mobil uygulama, yapabileceğini ve uzmanı olabileceğini zannediyor. Yazılım kursu alacak kişide söz konusu bilgi gereksiniminin fazlalığını bilmediğinden “ulan bu kadar bilgiyi ben 5-6 ayda nasıl öğrenicem” demiyor. En nihayetinde Matrix ‘teki gibi sizi bir makineye bağlayıp bilgisayara program yükler gibi bu bilgiler yüklenmeyecek. Kursun tamamında sadece birini öğretseler, öğrenciler (müşteriler) ancak o konuda kayda değer bilgiye sahip olarak kursu bitirebilirler.

Dolayısıyla öğrenilmesi gereken bilgi çok, öğrenmek için yeterli vakit yok. Peki kursa harcanan paranın olabildiğince çok karşılığını almak için, bu sayede işsizler kervanında şansımızı arttırmak için ne yapmamız gerek ona bakalım.

Kursa Gidenlere / Gideceklere Tavsiyeler

Yazılım kursu haricindeki kurslarda, yazılıma oranla öğrenilmesi gereken bilgi az, öğrenme vakti daha kabul edilebilir sınırlarda olabilir. Fakat söz konusu yazılımsa zamanınız kısıtlı, öğrenmeniz gereken bilgi çok demektir. Bu doğrultuda kurstan en fazla verimi almak için şunları yapmanızda fayda var;

Sosyal Aktiviteleri Azaltın

Kurs süresi 6 ay diyelim. Önünüzdeki 6 ay için hayatınızda mümkünse kurs haricinde hiçbir şey olmasın. Bu süreçte (varsa) sevgiliniz, dostlarınız, akrabalarınız ile kursa başlayana kadar yaptığınız rutin sosyal aktiviteleri, kursa başladıktan sonra azaltın. Mesela her hafta sonu arkadaşlarla toplanıyorsanız, bunu en iyi ihtimalle ayda bire çevirin. Kişilere kursa gittiğinizi ve bunun sizin için çok önemli olduğunu anlatın, kendilerinin size anlayış göstermesini sağlayın.

Dizi, Film ve Oyun Sevdanızı Azaltın

Dizi, film izlemek, oyun oynamak gibi eğlenceli vakit geçirmenizi sağlayan unsurlara vakit ayırıyorsanız, kursa gittiğiniz dönemde bu unsurlara ayırdığınız süreyi azaltın. Örneğin günde 1-2 saatinizi dizi, film izlemek ve oyun oynamaya ayırıyorsanız bunu en ihtimalle haftada 1-2 saate düşürün.

Çalışıyorsanız İş Yerinizle Konuşun

Hali hazırda bir işte çalışıyorsanız elbette istifa etmeyin. Fakat iş yeriniz bazen kursun ders saatlerini kaçırmanıza neden olacak şekilde ara sıra mesai yaptırıyorsa, bu konuyu iş yeri sahibiyle güzel bir şekilde konuşun. Önünüzdeki 6 ay boyunca kurs olduğunu, bu nedenle mesaiye kalamayacağınızı belirtin. En azından iş yeri sahibi mesai planı yaparken bunu göz önünde bulundurur ve mesai yaptıracak kişi ararsa sizin kalamayacağınızı bilerek hareket eder.

Evliyseniz Eşiniz ile Konuşun

Evliyseniz zaten eşiniz kursa gideceğinizi biliyordur. Fakat bilmediği şey bu kursun zorlu bir süreç olduğu. Bu nedenle kursa gitmeden önce sürecin zorluğu ve önemine dair kendisinin anlayış göstermesini sağlayacak şekilde konuşun. Beraber geçirdiğiniz zamanın bu süreçte daha az olacağını, ev işlerine daha az katkı sağlayabileceğinizi önceden bilmesini sağlayın, ki sonrasında ciddi sıkıntılar yaşamayın.

Kursta Anlatılanları Uygulayın

Kursta hocanın anlattıklarını dinlemekle kalmayın. Aynı zamanda anlatılanları hocayla beraber uygulayın. Bazen hocanın yaptığının aynısını yapsanız veya yaptığınızı zannetseniz bile yazdığınız kod çalışmayabilir. Çalışmadığını gördüğünüz anda kursun hocasından yardım isteyin, neden çalışmadığını, nerede hata yaptığınızı ve ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Zira bu kursa gitmenin en büyük avantajıdır ve bu avantajı mümkün olduğunca kullanın.

Evde Tekrar Şart

Kursta anlatılan bir şeyi, anlatıldığı esnada uygulayıp hata almamış ve yazdığınız kodu çalıştırmış olabilirsiniz. Fakat bu yazdığınız kodu öğrendiğinizi ve tekrar etmenize gerek kalmadığı anlamına gelmiyor. Çünkü siz o kodu hoca anlattığı esnada ya da anlattıktan hemen sonra yazdınız. Dolayısıyla eve gittikten sonra yani aradan birkaç saat geçtikten sonra tekrar yazmaya çalışın. Eğer yazamıyor veya hata alıyorsanız bunu not edin, bir sonraki kurs gününde bunu mutlaka kursun hocasına sorun.

Devamsızlık Kesinlikle Yapmayın

Kurslar okula nazaran daha rahattır. Okulda devamsızlık yaparsanız sınıfta kalırsınız, o seneyi veya üniversitedeyseniz o dersi tekrar okumak zorunda kalırsınız. Kurs söz konusu olduğunda herhangi bir yaptırım söz konusu olmaz. Tabi pek çok kursta derslerin %80 ‘ine katılma zorunluluğu, aksi halde sertifika alamayacağınızı belirtirler. Fakat yinede %20’lik devamsızlık hakkınız var diye bu hakkı kullanmayın. Çünkü 1 derste kaçırdığınız bilgiler sonraki derste öğreneceklerinizi ciddi oranda etkiler. Hocanın “hani geçen derste görmüştük ya…” gibi bir sözünü çok duyabilirsiniz. Bunun nedeni, yazılım birbiriyle bağlantılı unsurlara sahiptir. Dolayısıyla yataktan kalkamayacak duruma gelmediğiniz sürece dersleri aksatmayın.

Bitirme Projesini Mutlaka Bitirin

Genel olarak yazılım kurslarının sonunda mutlaka bir bitirme projesi ve bitirme sınavı vardır. Bunlar aldığınız eğitim sonunda size verilecek olan sertifikanın derecesini belirler. Çok başarılı olursanız “başarı sertifikası“, başarısız olur ve devamsızlık yapmazsanız en kötü ihtimalle “katılım sertifikası” alırsınız. Bitime projesi sınavdan daha önemlidir. Çünkü hem sertifika derecesine etki eder hem de o bitirme projesi sizin referansınız olur. Yani bir yaparken “bu projeyi ben yaptım” diyerek iş verene işi bildiğinizi gösterirsiniz. Bu da işverene gösterdiğiniz belgeden çok daha etkili olur.

En nihayetinde belgenin üzerinde “bu kişi for döngüsünü, SQL Connection nedir biliyor” yazmaz ama “bu projeyi ben yaptım” diyerek önüne bir sunarsanız, iş görüşmesi yaptığınız kişide yazılım işinden anlıyorsa, sizin yazılımı ne kadar bildiğiniz, neler yapabileceğiniz ve kendisinin işine ne kadar yarayacağınız konusunda bilgi ve fikir sahibi olmuş olur.

SONUÇ

Belkide bu noktaya kadar yazılanlardan “bu ne lan, yaşamayalım daha iyi…” diyebilirsiniz. Fakat tüm bu tablonun çizilmesine neden olan şey yazılım kurslarının konsantre bir eğitim veriyor olması. 1 haftada anlatılması gereken konu 1 derste anlatılıyor. Dolayısıyla süreniz kısıtlı ve kursta verilen eğitimden olabildiğince faydalanmak için tamamen kursa konsantre bir hayat yaşamalısınız.

Yazılım haricinde kursa gidenler için bu noktaya kadar yazılanlar biraz daha esnetilebilir. Örneğin ile alakalı bir kursa gitmek isteyenler, yazılım ile alakalı kursa gitmek isteyenlere oranla, kurs haricindeki unsurlar için daha fazla vakit ayırabilir. Fakat yazılım ile alakalı kursa gitmek hayatınızı kursa göre programlamanızı gerektiriyor. Yani programlamaya hayatınızdan başlamanız gerekiyor =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir