Üniversite Öncesi Yazılım Bilmenin Önemi Nedir?

Üniversite Öncesi Yazılım Bilmenin Önemi Nedir?

Üniversite öncesi bilmediği için üniversiteye gitmek konusunda tereddüt yaşayan kız kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Anadolu lisesi 12.sınıf öğrencisiyim ve okumak istiyorum. Ben yazılım bilmiyorum ve üniversitede çoğu kişinin daha öncelerden beri yazılım bildiklerini varsayıyorum o yüzden  biraz endişeliyim yazılarınızda yaızlım öğtenilmeden de bölüme gitmede bir sorun olmadığını ve gidebilirsek bilgisayar programcılığına değilde yazılım mühendisliğine gitmemizin daha iyi olucağını okumuştum o yüzden sizi meşgul ediyor gibi hissediyorum kusura bakmayın ama düşündüğüm şeyi çevremde danışabileceğim kimse yok ve bilen biri onaylamazsa ailem düşünceme ne der bilemiyorum o yüzden benim için onaylanması çok önemli sorum şu

2 yıllık bilgisayar programcılığı okuyup yazılım hakkında bilgi sahibi olup daha sonra 4 yıllık bir üniversiteye geçiş yapmam ne kadar faydalı olur?

Çünkü 4 yıllığa geçiş sınavı şu an ki üniversite sınavından daha kolay ve bu düşündüğüm mantıklıysa bütün ağırlığı sadece ilk sınava vermeliyim ayrıca benden önce yazılımla ilgilenenlere ancak böyle yetişebiliceğimi düşünüyorum. Umarım yardımcı olursunuz.

CEVAP:

Genelde bu tarz daha önce cevaplanmış soruları cevaplamak yerine, daha önceki soruya verilen cevabın bağlantısını gönderiyorum. Zira bu sorunun neredeyse aynısı mevcut; Üniversite Öncesi Yazılım Öğrenmeli miyim?

Fakat hem üniversite tercih döneminde olmamız hem de sorunun içerisinde netleştirilmesi gereken bir iki unsur olması nedeniyle tekrar konuyu ele alıyoruz. Yoksa bir önceki konu yetersiz ya da artık geçersiz değil.

Üniversite Öncesi Bilmek

Üniversite Öncesi Yazılım Öğrenmeli miyim? konusunda da belirttiğim gibi üniversite öncesinde bilmek hayati bir öneme sahip değil. Çünkü, meslek liselerinde bilgisayar ya da yazılım ile alakalı ders alan kardeşlerimiz çok üst düzey bilgiler ile üniversiteye gitmiyorlar. Diğer yandan ise yazılım ya da bilgisayar bölümlerine sadece meslek liselerinde bilgisayar veya yazılım ile alakalı ders alan kardeşlerimiz gitmiyorlar. Senin gibi Anadolu lisesinden mezun olmuş, yazılıma dair bilgisi olmayan kardeşlerimiz de gidiyor. Dolayısıyla ders anlatmak ile mükellef olan hocalar “bu konuyu siz zaten lisede gördünüz, o yüzden anlatmayacağım fakat sınavda çıkabilir” diyemez. İster seve seve, isterse de başka türlü yazılıma dair hiçbir şey bilmeyenlerin anlayacağı şekilde ders anlatmak zorunda.

Elbette bilgisine sahip olarak, yazılım mühendisliği ya da bilgisayar ile alakalı bir bölüme gitmenin bir avantaj olduğu inkar edilemez. Fakat ne yazık ki lisede nitelikli bilgisayar ve yazılım eğitimi verilmediği için söz konusu avantaja sahip çok az öğrenci var. Böyle önemsiz bir gerekçe için sizin adınıza hayati önem taşıyan bir kararı ertelemek ya da o kararı almamak son derece mantıksızdır.

2 Yıllık Üniversiteden Geçiş Yapmak

2 Yıllık Üniversiteden Geçiş YapmakKodcuHerif.Com ‘da 2 yıllık üniversiteden geçiş yapmak meselesine pek çok konuda değindik. Çünkü bu üniversiteye gidecek olan ve üniversitede 2 yıllık okuyan kardeşlerimizin ciddi merak ettiği bir konu. Öncelikle belirtmeliyim, düşüncen son derece yanlış. Yani sırf bilmediğin için 4 yıllık değil 2 yıllık üniversite seçeceksin, sonra dikey geçiş sınavı ile 4 yıllığa geçmeye çalışacaksın… Değerli kız kardeşim, üniversitede 4 yıllık yazılım ile alakalı bir bölümü kazanıp, yazılım bilmeyenleri dövmüyorlar, bu kadar korkma… Amaç 4 yıllık üniversite ise sen neden işini bu kadar zorlaştırmaya çalışıyorsun…

2 yıllık üniversite okuyup, dikey geçiş sınavı ile 4 yıllığa geçebilmen için öncelikle, 2 yıl boyunca derslerinin çok iyi olması lazım. Sonra dikey geçiş sınavından çok iyi bir puan alman lazım. Dikey geçiş sınavının var olma nedeni şudur; 4 yıllık bölüm kazanan ve çeşitli nedenler ile okuldan atılmış ya da ayrılmış öğrencilerin yarattığı boşluğu doldurmaktır. Yani X üniversitesindeki yazılım mühendisliği bölümünü kazanmış 30 öğrenciden 2 öğrenci okuldan atılmış veya okulu bırakmış ise, X üniversitesindeki yazılım mühendisliği bölümüne dikey geçiş sınavı ile 2 öğrenci girebilir. Dolayısıyla söz konusu kontenjan düşük, gösterilmesi gereken çaba çok yüksektir. Söz konusu çabanın neredeyse yarısını şu anda lisedeki derslerine ve üniversite sınavına harcasan, zaten X üniversitesinde 4 yıllık yazılım mühendisliği bölümünü kazanırsın…

Bu düşünceye sahip olman, lisedeki derslerinde tam anlamıyla başarılı olmadığını, 4 yıllık üniversite kazanmanın riskli olduğunu, 2 yıllık üniversiteyi kazanabileceğini, yani 4 yıllık üniversite kazanmaya kasmak yerine 2 yıllık üniversite kazanma kararı alıp daha rahat hareket etmek istediğini düşündürüyor. Dolayısıyla yazılım bilmemeyi bahane ediyorsun, etme 😉

SONUÇ

Sonuç olarak kimse anasının karnından bir şeyleri bilerek çıkmıyor kardeşlerim. Her şeyi yaşadıkça ve öğrenmeye çalıştıkça öğreniyoruz. Üniversite öncesi bilmenin önemine ya da “üniversite öncesi öğrenmeli miyim?” temalı sorulara hep aynı cevabı veriyorum; Önce bir mühendisliği ya da bilgisayar ile alakalı bir bölüm kazanın. Ondan sonra yazılım bilmenin önemini sorgulayın.

Yani lisedeki kardeşlerimin şu anda düşünmeleri gereken tek şey mevcut derslerinden ve üniversite sınavından yüksek puan almak olmalı. Yazılım mühendisliği ya da bilgisayar ile alakalı bir bölüm kazanırsanız önünüzde yaz tatili adı altında yazılıma dair temel bilgi sahibi olabileceğiniz 2-3 aylık süre var. Kazandığınız bölümün müfredatına bakar, ilk senenin derslerine 2-3 ay göz atar, yaşamanız muhtemel sorunları her türlü giderirsiniz. Eğer ki lisedeki derslerinize ve üniversite sınavına çalışmazsanız zaten isteseniz de üniversite öncesi yazılım bilip bilmemenizin bir önemi olmayacak. Çünkü bu düşünceler nedeniyle istediğiniz bölümü kazanamayacaksınız…

Odaklanmanız gereken merdivenin en üst basamağı değil, önünüzde aşmanız gereken basamak. O basamağa odaklanmazsanız, takılır ve düşer, en üst basamağa çıkamazsınız 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir