Üniversiteye Gitmek Yerine Proje mi Yapsam?

Üniversiteye Gitmek Yerine Proje mi Yapsam?

Üniversite sınavından umudunu kesen kardeşimizin “üniversiteye gitmek yerine işe mi girsem?”, “proje mi yapsam?” gibi sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Hocam merhabalar, uzun zamanlardan beri sizi takip ediyorum. E haliyle diğer arkadaşların soruları üzerine benim de size bir sorum olacak. Yada soru demeyelim de bir konu da sizden bana rehberlik etmenizi istiyorum. Konu: lise de bilişim teknolojileri alanı bilgisayar teknik servis dalını okudum ve bu yıl mezun oldum. Üniversite sınavına girdim şuan henüz sonuçlar açıklanmasa da barajı geçtiğimi düşünüyorum. Ancak şöyle bir sorunum var.

Benim matematiğim iyi değil o yüzden sınavda matematikte pek başarılı olduğum söylenemez. E liseyi de sayısal üzerine okudum. Yazılım ilgim de olduğu için üniversiteyi de yazılım alanına okumak istiyordum ancak korkarım sayısal alan yüzünden yazılım bölümüne gidemeyeceğim. Şuan aklımda bir kaç soru işareti var; acaba üniversite okumak yerine direk bir işte çalışmaya mı başlasam ?, Yazılım alanına kendimi geliştirip üniversite okumadan bir yerlere gelebilmeye mi çalışsam ?, Web site kurup bir şeyler kazanmaya mı çalışsam ? Gördüğünüz gibi şuan aklım sürekli “ben ne yapacağım yaa” sorusu ile allak bullak sizden de bu konularda bana rehberlik etmenizi istiyorum. Acaba ne yapsam,ne etsem, hangi yoldan gitsem ? Veya sizin önerdiğiniz başka bir yol var mıdır ? Değerli cevabınızı bekliyorum.

İyi günler…

CEVAP:

Bu soru cevaplaması hem kolay hem de zor bir soru. Zira toplumsal doğrular ile ülke şartları göz önüne alındığında birbirine tamamen zıt sonuçlar çıkıyor. Hal böyle olunca iki seçeneği de doğru ya da yanlış kabul etmek kolay değil. Yani kafanın karışmasında ve “ben ne yapacağım?” diye sormakta haklısın =) Her ne kadar yazının sonunda nasıl bir sonuca varacağımı yazının ilk satırlarını yazdığım şu anda bilmiyor olsam da, objektif bir şekilde düşünerek, artıları eksileri tarttığımızda doğru olan sonuca varacağımıza inanıyorum.

Üniversiteye Gitmemek

Ülkemizde son yıllarda giderek artan üniversiteli işsiz sayısı, pek çok genç kardeşimizin üniversiteye gitmek istememesine neden oluyor. Bunun yanı sıra Facebook, Microsoft, gibi dünyaca büyük şirketlerin kurucularının üniversiteye devam etmek yerine projelerini hayata geçirip dünya zengini olmaları da üniversitenin önemsiz olduğunu düşündürüyor. Her şeyden önce Facebook, Microsoft, Apple gibi örneklere bakarak hareket etmeyi aklınızın ucundan geçirmeyin. Zira bu örneklerdeki kişiler dünyanın en iyi üniversitelerini kazanmış, dünyanın öncü teknoloji şirketlerinde çalışmış donanımlı kişiler.

Dolayısıyla sizin herhangi bir şirkette üst düzey pozisyonda çalışma imkanınız veya herhangi bir projeyi üst düzey seviyelere çıkarma donanımınız yokken bu örneklere bakmak, taşlarla dolu yolda gökyüzüne bakarak koşmaya benzer. Yani daha ilk metrelerde düşmeniz kaçınılmaz olur. O yüzden önce gerçekçi olun ve üniversiteye gitmemeniz durumunda neler olabileceğini, Polyana gibi düşünmeyerek hareket edin. Zira yazının devamında genel olarak neler olabileceğine göz fırlatacağız.

İş Arama ve Bulma Sorunu

Yazının başlarında da dediğimiz gibi üniversiteli işsiz sayısı fazla. Bu da kişilerin “ olsam da işsiz olacağım, olmasam da işsiz olacağım. Değişen bir şey olmayacak…” şeklinde düşünmesine neden olarak üniversiteye gitmemelerine neden oluyor. Peki birde şöyle düşünsek; “Üniversite mezunları bile işsizken, olmamam durumunda nasıl iş bulacağım?“… En nihayetinde mevcut işsiz sayısının 4’te 1’i üniversite mezunu, kalanı değil. Yani üniversite mezunu olunmaması durumunda işsiz kalmak çok daha büyük bir ihtimal.

Asgari ücretle bile çalışacak olsanız, bir iş verenin karşısına geçtiğinizde, yanınızda üniversite mezunu biri varken, siz üniversite mezunu değilseniz, çok büyük olasılıkla tercih edilen üniversite mezunu kişi olacaktır. Hepsinden can sıkıcısı, KodcuHerif.Com ‘da da defalarca kez dile getirdiğimiz üzere, bir işe yapılan başvurularda elemeler ilk olarak mezuniyet durumlarına göre yapılır. Örneğin 10 kişinin işe alınacağı bir ilana 100 kişi başvuruyor, bunlardan 5 tanesi üniversite, 10 tanesi lise, 85 tanesi ortaokul ve ilkokul mezunu diyelim. O 5 tane üniversite mezunun CV ‘si işe alınmak üzere kenara alınır, 10 tane lise mezununun vasıflarına bakılarak 5 tanesi seçilir, 85 tane ilk ve ortaokul mezunlarının CV ‘sine bakılmadan elenilir. Dolayısıyla öncelikli olarak üniversiteye gitmek ya da gitmemek konusunda bunu göz önüne alın.

Askerlik Sorunu

Askerliği kısa dönem yapma imkanın kafadan yok olur. “Benim için sorun değil. Vatan, millet, Sakarya…” diyerek uzun dönem yapmak isteyebilirsin. Fakat bu durumda uzun dönem rütbeli olarak, maaş alarak askerlik yapma imkanına sahip olamazsın.

Aile Baskısı

Bu mesele en can sıkıcı olanıdır. Şimdi liseden yeni mezun olmuş, 20 yaşına girmekte olan, aslan gibi bir kardeşimiz olduğunu düşünüyorum. Üniversiteye gitmek yerine işe girmeye çalışacaksın. Yaşın itibariyle ve “İş Arama ve Bulma Sorunu” maddesinde yazdıklarım doğrultusunda büyük olasılıkla iş bulamayacaksın. Bulabildiğin işler genel olarak vasıfsız işler olacak, onlar da sana uymayacak. Evde oturup proje yapmaya çalışacaksın, büyük ihtimal ailen proje yapıyor olmanı “boş durmuyor, çalışıyor, üretiyor” olarak yorumlamayacak. Çünkü o projeden kısa vadede kayda değer para gelmeyecek (bu meseleye de ayrıntılarıyla gireceğiz).

Hal böyle olunca başlayacaklar sana “Git çalış, evde boş boş oturma“, “Vakti zamanında okumadın, üniversiteye gitmedin, ne olacak bakalım böyle…“, “Ahmet beyin oğlu Mehmet X firmasında 3 bin TL maaş alıyor“, “Hatice hanımın kızı Ayşe X üniversitesini kazanmış” gibi sürekli baskı kurulacak. Genç adamsın, sevgilin olacak, dışarı çıkmak, sevgilinle vakit geçirmek isteyeceksin, ailenin eline bakmak sana koyacak. Tabi ailenizin şirketi varsa ve orada çalışarak para kazanabilecek imkana sahipsen orası ayrı… Aksi halde ya aile baskısı öyle ya da böyle olacak ya da kişisel anlamda kendin baskı hissedeceksin.

Genel Eksiklik Duygusu

Tüm bunların yanı sıra eğitim durumun iş hayatının dışında da kişilerin sana olan bakış açısında rol oynar. Bir arkadaş ortamında ya da potansiyel bir ilişkide eğitim durumu az çok öneme sahiptir. Maalesef pek çok kişi, karşısındaki kişiyi eğitim durumuna göre değerlendirir. Eğitim durumun düşük ise, eğitim durumu iyi olan biriyle potansiyel arkadaşlık ya da gönül ilişkilerine 1-0 geride başlarsın. Örneğin ben maddi durumu çok iyi olmayan ilkokul mezunu bir erkeğin üniversite mezunu bir kadın ile beraber olduğuna şahit olmadım…

Bunlar durumunda yaşanması muhtemel durumlar. Bunların hepsinin ya da herhangi birinin gerçekleşme ihtimali garanti olmadığı gibi hepsinin ve daha fazlasının gerçekleşme ihtimali vardır. Gerçekleşip gerçekleşmeme ihtimalini ancak sizin yaşadığınız çevre koşulları ve ülkenin genel durumu belirler. En azından ülkenin genel durumu ile alakalı olanlarını yaşama ihtimalin yüksek.

Proje Yapmak ile alakalı KodcuHerif.Com ‘da çok fazla yazı var. Zaten bu alana hitap eden başlı başına Girişimcilik adı altında bir kategorimiz var. Orada da proje yapmaya ve çeşitli sorular doğrultusunda projeleri hayata geçirmeye dair pek çok konuya göz fırlattık. Aynı zamanda Girişimcilik ve konularına Bilinmeyen Bilişim kitabında da ziyadesiyle değindik. Dolayısıyla uzun uzadıya bir proje yapma meselesine girmeyeceğim. Sadece bir proje yapmanın zannedildiği kadar kolay olmadığını, bir projeyi hayata geçirdiğiniz andan itibaren dikey bir ivme ile başarılı sonuçlar alamayacağınızı, kısa vadede para kazanamayacağınızı, hatta ciddi zaman ve para harcamanız gerektiğini, tüm bunların neticesinde projenizin başarılı olmasının ve çok güzel paralar kazanmanızın garanti olmadığını bilmeniz lazım. Zira her yapılan proje, kısa vadede, az para ve zaman harcanarak, çok para kazandırıp kesin olarak başarılı olsaydı, hiç kimse ne üniversiteye gider ne de bir işte çalışırdı.

Başarılı proje sahiplerine bakıp “o yaptıysa bende yaparım. O benden daha akıllı değil, ben ondan daha salak değilim” gibi gerekçeler ile bir projeyi hayata geçirmeye heves etmeyin. Aynı zamanda başarısız proje sahiplerine de bakın ve aynı şeyi onlar içinde düşünün. Yani başarısız proje sahiplerinden siz daha akıllı, onlar sizden daha salak değil. Bir projede hiç sorun yaşamadan başarılı olmak, uzak mesafeden hiç ıskalamadan 12 ‘den vurmaya benzer. Dolayısıyla üniversiteye gitmek yerine bir proje yapıp hayatınızın gereksinimlerini kesin olarak karşılayabileceğinizi düşünmeyin.

Ayrıca yazılıma bağlı bir proje yapılacaksa ve yazılımda kendinizi geliştirmeniz gerekiyorsa, söz konusu başarı süresi çok daha uzun olacaktır.

SONUÇ

Açıkçası yazının başında üniversiteye gitmek ya da arasında kalınmasını haklı buluyordum. Fakat düşündükçe ve mantık yürüttükçe mantıklı olanın, üniversiteye gitme imkanı varsa mutlaka üniversiteye gidilmesi yönünde olduğunu söylemek zor değil. Bunun başlıca nedeni ülkemizin koşulları. Yani ülkemiz koşulları üniversiteye gitmek yerine bir projeyi hayata geçirip kısa vadede başarılı olmaya ya da kolaylıkla geçinmenizi sağlayacak bir işi rahat bulmanıza imkan tanısa, o zaman size “ konusunda haklısınız” derdim. Şartlar öyle olmadığı için üniversite en kötü ihtimalle size zaman kazandıracaktır. Üniversite boyunca işe, askere gitmek zorunda kalmayacaksınız. Bu süre zarfında hem üniversiteye gidip hem yazılımda kendinizi geliştirip hem de bir projenin temellerini atabilirsiniz.

İstediğiniz bölümü kazanamayacak durumdaysanız, aileniz ile bu durumu konuşun. Kendilerinden 1 yıl daha süre isteyin. Bu süre zarfında üniversite sınavına hazırlanıp, istediğiniz bölümü kazanmaya çalışın ve kazanın. Yine istediğiniz bölümü kazanacak sonuç alamadıysanız ya da aileniz size 1 yıl süre vermiyorsa, o zaman istediğiniz bölüme yakın 2 yıllık veya 4 yıllık başka bir bölüme gidin.

Şunu asla unutmayın; Önünüzde 2 seçenek duruyorsa, o seçeneklerin hiçbirinin sadece olumlu taraflarına bakmayın. Çünkü her seçeneğin kendi içerisinde olumsuz tarafları da vardır. Sadece olumlu taraflarına bakarak tercih yaparsanız, o tercihin olumsuz unsurları ile karşılaştığınızda çok büyük pişmanlıklar yaşarsınız.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir