Üniversite Öncesi Yazılım Öğrenmeli miyim?

Üniversite Öncesi Yazılım Öğrenmeli miyim?

Üniversite öncesi öğrenip öğrenmemesi gerektiğini soran kız kardeşimizin sorduğu sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi uzatmak istemiyom. Sana bi sorum olcak. Şu an 9. Sınıfım ve bilgisayar mühendisi ya da yazılımcı olmak istiyorum. Ama kodlamaya dair çok fazla bilgim yok.geçen sene kod yazmaya çalıştım ama teog olduğu için fazla üzerinde duramadım.
Üniversiteden önce kodlama öğrenmeli miyim
Hangi kodlama dillerini öğrenmeli miyim. Yardımcı olur musun abeee
Bu arada kızım 🙂

CEVAP:

Abeesinin gülü, isim bölümüne “İrem” yazdıktan sonra erkek olduğunu düşünecek olsam, burada yazacağım hiçbir şeyin anlamı kalmazdı =) Diğer yandan KodcuHerif.Com soruna benzer sorular ve cevaplar ile dolu. Biraz üşenme, araştır, oku 😉

Mesela küçük bir arama ile ulaştığım şu konulara bakabilirsin: Sınav Öncesi Bilgisayar Hakkında Ne Öğrenebilirim? ya da Tercih Öncesi ve Sonrası Öğrenmeye Başlamak

Neyse, biz yine de meseleyi tekrar ele alalım, diğer konular ile pekiştirelim.

Üniversite Öncesi

Üniversite Öncesi YazılımDaha önce pek çok konuda dile getirdiğimiz üzere üniversite öncesi, yani ilkokuldan liseye kadar ki bölüm de verilen eğitim malum. 10 yıl boyunca aşağı yukarı aynı şeyler anlatılıyor. Çünkü öğrencilere derste anlatılanların mantığını kavratmak yerine ezberletiliyor. Dolayısıyla öğrenciler sınavlardan birkaç gün önce, sınavda çıkması muhtemel konuları ezberliyor, sınavdan iyi kötü geçiyor, sonra unutuyor. Hal böyle olunca, ertesi sene hatırlanmayan bu bilgiler tekrar öğretilmeye çalışılıyor.

İş yazılıma gelince, üniversiteye kadar (en azından Anadolu liselerinde) yazılıma dair tek bir konu dahi anlatılmıyor. Lisede bilgisayar ile alakalı bölümlerde anlatılan ise zaten çok alt seviyelerde. Anlatılanlarda aynı mantıkla ezberleniyor ve pek çok öğrenci lisede yazılıma dair öğrendiklerini kısa sürede unutuyor.

Hal böyle olunca, üniversitedeki öğretmenler, ders anlatması durumunda karşısında hiçbir şey anlamayan bir grup öğrenci görünce mecbur en temelden başlamak durumunda kalıyor. Öğrenci kardeşlerimin zihinleri de üniversiteye gelene kadar, anlatılanı kavramak, yorumlamak ve mantık yürütmek yerine ezberlemek üzerine geliştiği için pek çok kardeşimiz gözüne fener tutulmuş tavşan gibi bakıyor. Bu da öğretmenlerin sindire sindire anlatmasına neden oluyor. Velhasıl kelam, üniversite öncesi yazılım öğrenmek bir zorunluluk değil ama avantaj olduğu aşikâr.

Üniversite Öncesi Hangi Öğrenilmeli

Hangi öğrenilmeli şeklinde çok fazla soru alıyorum. İlla ki bir dili öğrenmek istemeniz durumunda da gideceğiniz üniversitenin, gitmeyi planladığınız bölümünde hangi yazılım dillerinin öğretildiğini araştırmanız daha sağlıklı olur. Dolayısıyla benim burada “şu dili öğrenin, bu dile göz fırlatın” dememin anlamı yok. Ben size “ öğrenin” derim okulda C# anlatılabilir. “C# öğrenin” derim, okulda C++ anlatılabilir.

Bu nedenle ben öğrenmeniz gereken diline dair herhangi bir tavsiyede bulunmuyorum 😉

SONUÇ

Hepsinden ziyade, bu noktaya kadar anlatılanlardan daha önemli olan asıl nokta, üniversiteye kapağı atabilmek olduğunu da unutmamak gerek. Siz güzel bir üniversitenin, güzel bir bilgisayar ya da ile alakalı bölümünü hedefleyebilirsiniz. Bu nedenle üniversite öncesi yazılım öğrenmek isteyebilirsiniz. Fakat şöyle bir acımasız gerçek var ki, üniversite sınavında size yazılım ile alakalı soru sormayacaklar. Dolayısıyla sırf üniversite öncesi yazılım öğrenmek için harcadığınız çabayı, üniversite sınavına harcamadığınız için, bilgisayar ya da yazılım ile alakalı bir bölüm kazanamayabilirsiniz.

Demem o ki, siz güzel bir üniversitenin, güzel bir bölümüne kapağı atmanızı sağlayacak şekilde derslerinize çalışın. Zaten üniversiteyi kazandıktan sonra ziyadesiyle yazılım çalışmak durumunda kalacaksınız.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir