Kodcu Herif 4 Yaşında!

Kodcu Herif 4 Yaşında!

2 Ağustos 2014 yani bundan tam 4 yıl önce bugün KodcuHerif.Com ‘da ilk konumuzu açtık ve bugün KodcuHerif.Com 4 yaşına girdi! Kodcu Herif 1 Yaşında!, Kodcu Herif 2 Yaşında!, Kodcu Herif 3 Yaşında! gibi konularda geride kalan 1 yılı değerlendirirdim. Fakat açık konuşmak gerekirse bu konuyu çokta isteyerek yazmıyorum. Çünkü KodcuHerif.Com ‘un son 1 yılına baktığımızda kayda değer oranda bir çalışma yapamamış olmamızın can sıkıntısını yaşıyorum. Can sıkıntısını yaşadığım bir olaydan da bahsedesim gelmiyor…

KodcuHerif.Com ‘da ele alınan konuları mümkün mertebe kişisel ele almamaya çalıştım. O anki duygu, düşüncelerim ve isteklerim doğrultusunda konu açmadım. Kişisel bir blog sitesi gibi hissettiklerimden yola çıkarak bir konuyu ele almadım. Fakat bu konuda sanırım alacağım. Çünkü ilk 1-2 yıl, her gün en az 1-2 özgün ve nitelikli konu paylaşılıyorken, neden son bir iki yıldır ayda 2-3 konu paylaşıldığını merak eden arkadaşlar olabilir. Bu sayede içerik odaklı bir web sitesi yaparak maddi ya da manevi bir şeyler elde etmek isteyen kardeşlerim fikir sahibi olabilir.

KodcuHerif.Com Son 1 Yıl

KodcuHerif.Com ‘un son 1 yılı için konu ve ziyaretçi sayısı bazlı istatistiksel bilgiler vermeyeceğim. Ha, çok merak edenler için, son 1 yılda 40 civarı konu yayınlandı ve ziyaretçi sayısı geçen seneye oranla aynı, 1.000-2.000 civarı, üniversite tercih döneminde bu 3-4 katına çıkıyor. Yani geçen seneden bu yana değişen bir şey yok.

KodcuHerif.Com kurulduğu günden bu yana “bir proje yaparken para odaklı o işe girişmeyin, başarı odaklı girişin” dedim. Bazı kardeşlerimiz bu sözü olduğu gibi anlayarak “abi bir projem var, valla parayı düşünmüyorum…” cümlesiyle başlayan sorular sordu. Daha önce yüzlerce kez açıkladığım üzere bu asla “projeniz yıllarca hiç para getirmese de boş verin, asla parayı düşünmeyin, devam edin” demek değildi. Asıl denilmek istenilen “parayı birinci plana değil, başarıyı birinci plana, parayı ikinci plana koyun” demekti. Çünkü parayı birinci plana koyarsanız projeniz birkaç ay içerisinde para getirmeye başlamadığında vazgeçer, o projeyi ve emeklerinizi çöpe atarsınız. Başarıyı birinci plana koyarsanız kısa vadede vazgeçmez, başarılı olana kadar çalışırsınız. Başarıya ulaştığınızda da zaten bir şekilde para kazanabilirsiniz. Dolayısıyla parayı düşünmeme lüksüne sahipseniz parayı düşünmezsiniz, sahip değilseniz elbette düşüneceksiniz. Cem YILMAZ ‘ında bir stand-up ‘ında şöyle bir sözü vardı; “Ben para için bir şey yapmadım, bir şey yaptım para etti“. Yani asıl mesele bir şey yapmakta…

Yaptığınız projeyi hayata geçirdikten sonra ortalama 1 yılda, gösterdiğiniz tüm maddi ve manevi çabalara rağmen iyi/kötü bir para getirmiyorsa o projenin başarılı olması artık şansa kalmıştır. Bu durumda yapacak iki şey var; Ya inatla, zaman ve para kaybı yaşayacağınızı bile bile projeniz için çabalamaya devam edeceksiniz ya da projenin hayatına son vereceksiniz.

KodcuHerif.Com İçerik Yayını Düşüşü

Şimdi bu noktaya kadar yazılanlar doğrultusunda akla şu soru gelmesi lazım; “KodcuHerif.Com başarılı olmadı mı ki son 1-2 yılda içerik yayını konusunda bir düşüş yaşandı?“. KodcuHerif.Com ‘u hayata geçirirken hedefim ya da hayalim hiçbir zaman bu kadar geniş bir kitleye ulaşmak, beğenilmek, KodcuHerif.Com ‘un büyümesinden cesaret alarak bilişim alanında çıkarmak ve projeler yapmak değildi. “Bi site kurayım, yazılıma dair kafama göre paylaşımlar yapayım. Kimse ziyaret etmese zerre umurumda olmaz” mantığıyla yola çıkıldı. Dolayısıyla günde binlerce, ayda on binlerce kişiye, ve yazılıma bağlı içeriklerle ulaşılması, hiç şüphesiz benim görüşüme göre ciddi bir başarı.

Başarıyı birinci plana koyarsanız kısa vadede vazgeçmez, başarılı olana kadar çalışırsınız. Başarıya ulaştığınızda da zaten bir şekilde para kazanabilirsiniz.” demiştik. Biz başarıyı birinci plana koyduk fakat parayı hiçbir plana koymadık. Elbette KodcuHerif.Com ‘da son 4 yılda maddi anlamda çok sıkıntılar çektiğimiz dönemde son çare olarak KodcuHerif.Com ‘dan gelir elde etme planları hayata geçirdik. Fakat bu planları amacına ulaştırmadık. Şöyle ki, maddi anlamda zor günler geçirdiğimizde KodcuHerif.Com ‘dan para kazanmaya odaklandık, maddi anlamda rahatlayınca KodcuHerif.Com ‘dan için bir şey yapmadık. Sitede yer alan reklam alanlarına reklam vermek, mevcut makalelere ücret karşılığında bağlantı ekletmek ve tanıtım yazısı yayınlatmak isteyen onlarca kişi oldu. Bunların neredeyse hiçbirine dönüş yapmadık (kusurumuza bakmasınlar). Hala reklam alanları duruyor fakat başvuran arkadaşlar olursa muhtemelen kendilerine dönüş yapmayacağız.

Peki Neden?

Çünkü KodcuHerif.Com para kazanma amacıyla kurulmuş bir web sitesi değil. KodcuHerif.Com ‘un içinde yer aldığı firmamızın para kazanma amacıyla kurduğu web sitesi ve ticari projeleri var. O projelerde paraya odaklı hareket ediyoruz ama KodcuHerif.Com ‘da paraya odaklı hareket edemiyoruz. Tabi KodcuHerif.Com ‘un çeşitli yerlerinde Google reklamları var ama gelen reklam geliri çok komik derecede düşük ve sadece KodcuHerif.Com ‘un kendi ihtiyaçlarını karşılıyor.

Bundan yaklaşık 1 sene kadar önce, sosyal medya üzerinden bir kardeşimiz ile sohbet ettik. Önce bir soru sordu, cevapladım. Sorduğu soruyla bağlantılı olarak kendisine şöyle bir soru sordum; “KodcuHerif.Com 3 yıl önce kuruldu. 3 yılda 500’den fazla, her biri özgün, ortalama 1.000 kelimeden oluşan, SEO uyumlu, her birine ortalama 2 buçuk saat vakit ayrılmış makale yazıldı. Günde binlerce kişi ziyaret ediyor. Sence KodcuHerif.Com ne kadar kazanıyordur?” diye sordum. Cevap olarak “ohhhooo abi, sen acayip para kazanıyorsundur, seni meşgul etmeyeyim ben…” dedi, “neredeyse hiç kazanmıyoruz” diyemedim =)

Ha, kazanabilir miydik? Elbette az çok, “en azından emeklerimizin karşılığını az da olsa alıyoruz” diyebileceğimiz bir para kazanabilirdik. Fakat bunun için yapmamız gereken şey KodcuHerif.Com ‘u pazarlamaktı. Yani forum sitelerine gidip “reklam alıyoruz“, “çok uygun fiyat! Bize reklam verin!” şeklinde KodcuHerif.Com ‘u pazarlamamız gerekiyordu. Sonra site KodcuHerif.Com ‘un tarafsızlığına, dürüstlüğüne, okurların çıkarlarına yönelik hareket eden bir site olur muydu? Kesinlikle olmazdı.

Bir örnek vereyim; Reklam vermek isteyenler arasında bu “100 TL ‘ye web sitesi sahibi ol” kafasında insanların gerçekten nitelikli web sitesi sahibi olabileceğini düşündüren sistem sahipleri vardı. Kesinlikle geri dönüş yapmadık, asla yapmayız da… Çünkü bu sayfalarda bu sistemlerin bir boka yaramadığından defalarca kez bahsettik. Sırf parayı cebe indirmek için bu reklamları kabul edebilirdik. İnternette 10 TL için 40 takla atan milyonlarca insan varken, biz en az bi 100 TL ‘yi sadece bu  tarz bir reklamdan kazanabilirdik. Fakat o zaman biz birilerine reklam alanı değil, KodcuHerif.Com ‘un dürüstlüğünü satmış olurduk.

Para Kazanmayı İstiyor, Kazandırmayı İstemiyor, Kazananı Sevmiyoruz

İşte böyle boktan bir ironi var. Şimdi bu meseleyi 3 şekilde ele alalım;

Hepimiz Para Kazanmayı İstiyoruz

KodcuHerif.Com ‘a “abi bir proje yapıcam sence olur mu, tutar mı?“, “yazılımcı olucam. Bu mesleğin geleceği var mı? Para kazanır mıyım?” temalı ve daha sayabileceğim yüzlerce şekilde para kazanma odaklı sorular geliyor. Yani “nasıl para kazanırım?” sorusuna bize para kazandıracak bir cevap arıyoruz. Bu soru ya da mantık yanlış mı? Kesinlikle değil. Defalarca kez söylediğim üzere hepimiz para kazanmayı düşünmeliyiz, da zorundayız. Çünkü hepimizin bir hayatı ve o hayatta ihtiyaç duyduklarımız var. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek içinde paraya ihtiyacımız var. Fakaaattt biz deli gibi para kazanmak isterken para kazandırmayı istemiyoruz.

Para Kazandırmayı İstemiyoruz

Bu meseleyi aylardır başlı başına bir konu olarak hep ele almak istedim. Şimdi böyle bir konuda, birkaç cümle ile ele almak yetmeyecek ama özetle belirtmek gerekirse birilerinin bizim sayemizde para kazmasını istemiyoruz. Yani bir dünya web sitesi var. Bu web sitelerine harcanan çok ciddi emekler var. Atalarımız “bilgi kaf dağının arkasında da olsa gidip alacaksın” demiş. Yani bilginin önemini vurgulamış.

Şimdi elimizi vicdanımıza koyarak kendimize soralım; Kayda değer internet siteleri için ciddi zaman ve para harcanması gereklidir. Buna karşılık bizler ücretsiz olarak o internet sitesine girip, ücretsiz olarak bilgi edinebiliyoruz. Peki kaçımız o site sahibinin emeklerinin karşılığını azda olsa alması için sitesindeki reklamlara tıklıyoruz? Reklamlara tıklamak için cebimizden para gitmiyor. Site sahibinin para kazanmış olması için sadece saniyelerimizi harcamış oluyoruz. Site sahibinin saatlerini harcayarak bize sunduğu bilgiye karşılık bizim saniyelerimizi harcamamız neden zor geliyor…

Bunu KodcuHerif.Com için söylemiyorum. KodcuHerif.Com ‘un da reklam gelirleri çok komik fakat KodcuHerif.Com gibi kendisine muazzam emek verilip, sırf kayda değer reklam geliri elde etmediği için kapanmak zorunda kalan onlarca hatta yüzlerce siteye şahit oldum. Bir kursa gidip parayla alamayacağınız kalitede anlatılan içeriklere sahip siteler sırf reklamlardan gelir elde etmiyor diye emeklerini çöpe atıp kapandığını üzülerek gördüm.

Dolayısıyla, eğer ki bir emekten faydalanıyorsanız, o emeğin mümkün mertebe karşılığını vermelisiniz ki, sizin gösterdiğiniz bir emekten de karşılık bekleyin ve karşılık alın. “Abi bir site kurucam, reklamlarına tıklanacak, deli para kazanıcam” şeklinde bir projeniz varsa, önce “ben reklamlara tıklıyor muyum ki, birilerinin benim sitemin reklamlarına tıklanmasından medet umayım?” sorusunu kendinize sorun.

Bu mesele de bir sonraki “Kazananı Sevmiyoruz” meselesiyle bağlantılı.

Kazananı Sevmiyoruz

Bizden daha fazla kazanan, bizden daha fazla takipçiye ulaşan, bizden daha fazla seveni olan, özetle bir şeyleri bizden daha iyi yapmış kişileri sevmiyoruz. Çünkü birilerinin cebinde para varsa ve bizim cebimizde yoksa bizdeki eksikliği ona bok atmaya çalışarak gidermeye çalışıyoruz. Bunun adına kıskançlık demek istemiyorum. Hepimizin bilinç altında çocukluğumuzda maruz kaldığımız “bak Ahmet beyin oğlu Mehmet matematikten 5 almış, sen 2 almışsın, yazıklar olsun“, “bak Ayşe hanımın kızı Fatma Türkçe ‘den 5 almış, sen niye almıyorsun… Sen salak mısın…” gibi nefretler yatıyor. Hepimiz Ahmet beyin başarılı oğlu Mehmet ‘ten, Ayşe hanımın başarılı kızı Fatma ‘dan nefret ediyoruz. Çünkü onlar başarılı oldukları için bizim başarısızlığımız göze batıyor ve azar işitiyoruz.

Bu nedenle de hem birilerinin bizim sayemizde para kazanmasını, dolayısıyla bizim paramız yokken para sahibi olarak ortada dolaşmasını, bize içten içe eksiklik duygusu yaşatmasını istemiyoruz. KodcuHerif.Com ‘da vakti zamanında bir proje hayata geçirdik. Dedik ki; KodcuHerif.Com ‘a proje ve para sahibi olup projesini hayata geçirme bilgisine sahip olmayan kişiler ile parası ve projesi olmayıp bilgi sahibi olan kişiler geliyor. Biz bunlara aracılık edelim. Firmamızda var. Yasal prosedürleri komisyon karşılığında biz üstlenelim. Kişilerin birbirini bulmasına zemin hazırlıyoruz, yasal sorumlulukları alıyoruz, bunun profesyonel olabilmesi ve bu yükün altına girebilmemiz için illa ki komisyon almamız gerekiyor.

Bunu inceden hayata geçirir gibi olduk, bazı sivrisinekler çıkıp “Hah! Biraz büyüdü ya hemen para kazanmaya çalışıyor. Burası da bozdu…” demeye başladı. Lan taş mı yiyecez… Kiramızı, elektrik, su, telefon faturamızı öpücükle mi ödüyecez… İlla ki zorundayız. Ama yoookkk! Sen sadece uğraşacaksın, maddi ve manevi emek harcayacaksın, buna karşılık para kazanmaya çalışmayacaksın… Bu mantığı uygulayabilecek arkadaşlar varsa, ücreti toplam 100 TL. Kursunlar bir web sitesi, uğraşsınlar bakalım nereye kadar uğraşacaklar… Lafa gelince herkes 10 numara duygu ve düşünceye sahip, icraate ya da destek olmaya gelince bir kişi yok ortalarda…

Show Must On!

Neyse sevgili dostlarım, kardeşlerim… “KodcuHerif.Com 4 Yaşında!” başlıklı konumuz, yazının başında da belirttiğim üzere bir kutlama ve geçtiğimiz 1 yıla dair istatistiki bilgiler ile alakalı olmadı. Daha çok bir iç dökme, saçma sapan, bencil düşünce sahiplerine sitem niteliğinde bir konu oldu.

İlk gün olduğu gibi bugünde KodcuHerif.Com ‘dan zerre beklentimiz yok. Fakat şöyle bir gerçek var ki, hayatımızı nitelikli bir şekilde devam ettirebilmek için maddiyatı düşünmek zorundayız. KodcuHerif.Com günde 3.000-4.000 civarı kişi tarafından ziyaret edilip, 200 civarı kişi tarafından ziyaret edilen projemiz ile aynı getiriye sahip oluyorsa, ister istemez 200 civarı kişi tarafından ziyaret edilen projeye daha fazla önem vermek durumunda kalıyoruz. Bu sayede ne oluyor? 15 yıllık bilgimizden, tecrübemizden, gözlemlerimizden ve diğer faydalı unsurlardan yararlanılamıyor.

KodcuHerif.Com ‘a bir dünya “abi her yerde aradım, kafamdaki bu soruya cevap bulamadım” şeklinde sorular geliyor. KodcuHerif.Com ve benzeri diğer siteler olmayınca o zaman kurslara, proje şirketlerine vs. para vererek nitelikli bilgi almaya çalışılması gerekiyor. Bana soru sormak için gelen 1 kardeşimize, ortalama 2-3 saatimi, zerre maddi bir çıkar elde etmeden, tamamen kendisinin iyiliğini düşünerek, 15 yıllık sektörel tecrübelerimi, bilgimi, gözlemimi ona aktararak harcıyorum. Böyle yüzlerce kardeşimiz var. Hayatım boyunca bilgi sahibi olmadığım bir konuda bir kez birine gidip bilgi almak istedim ve kendisine mail attım “ ücreti 250 TL” şeklinde cevap aldım. O yüzden sadece KodcuHerif.Com ‘dan bahsetmiyorum. Sizlere nitelikli, ciddi emek verilerek bilgi sunan bütün web sitelerinin kıymetini bilin dostlarım ve kardeşlerim…

KodcuHerif.Com giderlerine karşılık zerre getiri sahibi olmasa dahi, hayatları boyunca kimseye zerre faydası olmayıp, sadece sömüren ve bok atmaktan başka bir şey yapamayan asalaklara inat, hiç beklentisiz şekilde yoluna devam edecek…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir