Sadece Web Tasarım Yaparak Para Kazanılır mı?

Sadece Web Tasarım Yaparak Para Kazanılır mı?

Sadece web tasarım yaparak para kazanılır mı? Bir noktadan sonra müşteri bulma konusunda sorun yaşanmaz mı? gibi soruları cevaplıyoruz.

SORU:

İyi günler öncelikle

Sadece firma ve aynı zamanda e ticaret sitesi yapmak bu işin devamlılığı konusunda yeterlimidir?

Mesela bir web sitesi yapıldığı zaman ilgili firmaya bir daha web sitesi yapılamayacağından iş ve ihtiyaç kendini yenilemediği için bir zaman sonra müşteri bulmada tıkanma yaşanmaz mı?

Bu işi devamlı yapan insanlar nasıl bu işi çözüyor?

Şu soru işaretime çözüm bulabilsem bu işle meşgul olmayı düşünüyorum.

Sizde bu işin içindesiniz yanıtınızı bekliyorum.

Hayırlı günler

CEVAP:

Yine çok güzel bir soru (zaten son dönemde gelen pek çok soruyu Soru Gönderme Bilgilendirme ve Koşulları konusunda belirtilenlere uymaması nedeniyle maalesef cevapsız bırakıyoruz). Düz mantık düşünüldüğünde, piyasada bir sürü web tasarım firması var. de öyle sürekli bir ihtiyaç değil. Peki web tasarım yapılarak nasıl para kazanılacak? Ayrıntılı bir şekilde cevaba göz fırlatalım…

Web Tasarım Yaparak Para Kazanılır mı?

Aslında soruya bakıldığında, web sitesinin 1 kereliğe mahsus bir ihtiyaç olduğu, 1 kere yapıldıktan sonra bir daha ihtiyaç olmayacağı düşünülerek bu işte bir tıkanma olup olmayacağı merak edilmiş. Cevap olarak kısaca “buzdolabı satanlar nasıl tıkanmıyorsa web tasarım yapanlarda öyle tıkanmıyor” şeklinde cevap verilebilirdi. Zira buzdolabı da sürekli alınan, hatta 1 kez alındı mı 10 yıldan fazla kullanılan bir ihtiyaç. Ha belki diyeceksiniz “her sene bir sürü kişi evleniyor, o yüzden buzdolabı satışları tabii ki de tıkanmaz“. Aynı şekilde her sene bir sürü firma kuruluyor. Bu firmalar yaptırma ihtiyacı duyuyor.

Aslında sorunun cevabı bu kadar basit olsa da, soru başka bir sorunu gündeme getiriyor. Belki web tasarım ihtiyacında tıkanma olmaz ama piyasayı öldüren fiyatlarda web tasarım yapanlar, internetten 2 satır bilgi edinen her kişinin “ben vep sitesi yapıyom” demesi, bazı firmaların “siteni kendin yap” tarzında saçma sapan hazır sistemlerle, web tasarımdan zerre anlamayanlara dandik web siteleri yapma imkanı sunması, bu sistemleri kullanan kişilerin nitelikli sahibi olduklarını düşünmesi ve daha sayabileceğim pek çok sorun, sadece web tasarım yaparak para kazanmayı zorlaştırıyor.

Peki, bir web tasarım ve e-ticaret sitesi yapan firma nasıl para kazanıyor buna göz fırlatalım.

Alternatif İşler ile Para Kazanmak

Web Tasarım Yaparak ParaMesele şu ki, bir üst maddede belirttiğim üzere, piyasa koşulları yaparak para kazanma konusunda tıkanma sağlamasa da, para kazanmayı zorlaştırıyor. O nedenle “ben sadece ve e-ticaret sitesi yapıcam” derseniz ya çok sağlam pazarlama yaparak, çok fazla müşteriye ulaşmanız gerek ya da alternatif gelir kolları bulmanız gerek. Çok sağlam pazarlama için sağlam sermayeye, alternatif gelir kolları için bilgiye ihtiyacınız var. Dolayısıyla en ideal seçenek alternatif gelir kolları bulmak.

Size yaptırmak isteyen kişiler genel olarak “ben yaptırmak istiyorum, başka da hiçbir şey istemiyorum” demez. “ yapıldıktan sonra reklam yaptırmak istiyorum“, “bize bir de logo çalışması lazım“, “Google ‘da ilk sayfada çıksak iyi olur“, “sosyal medyada da var olmak önemli” gibi web sitesi yapıldıktan sonra bir sürü ihtiyacı dile getirebilir. Bu ihtiyaçları dile getirmese bile siz bunların öneminden bahsetmelisiniz. Ha bu ihtiyaçları müşteri dile getirirse, sizde cevap olarak “abi ben sadece web sitesi yapıyorum, diğer işleri yapmıyorum” derseniz, müşteri gider logo ya da reklam çalışması için başka bir firma bulur. Sonra bulduğu firmada “abi ne gerek var başka yere web sitesi yaptırmaya. Biz sana hepsini yaparız, hem de web sitesi için indirim uygularız” der, işi elinizden alır. Çünkü firmalar genel olarak her bir işi farklı yerlere değil, tek bir yere yaptırmayı tercih eder.

Ha tabi, buradaki en önemli husus, sadece web tasarım bilgisine sahip olup, sırf iş kaçırmayayım diye bilgi sahibi olunmayan konularda bilgi sahibiymişsiniz gibi iş almaya çalışmamak. Zira herkes her konuda ziyadesiyle bilgi sahibi olmayabilir. Çok güzel web sitesi yapıyorsunuzdur ama nitelikli reklam çalışması yapamıyorsunuzdur. Bu durumda web sitesi işini kaçırmamak için “reklam çalışması da yapıyoruz” dememelisiniz. En ideal çözüm kendinizi ya birkaç ay alternatif alanlarda geliştireceksiniz ya da kendisini alternatif alanlarda geliştirmiş kişilerle komisyon usulü anlaşacaksınız. Örneğin siz web sitesini yapacaksınız, reklam işini başkasına verip komisyon alacaksınız.

Sürekli İşler Almak

Bir üst maddenin devamı niteliği olan bu maddede, tıkanma sorunu için farklı bir çözümü ele alalım. Her ne kadar web tasarım ihtiyacı bitmeyecek olsa da, bir dönem gelir, hiç web tasarım işi gelmeyebilir. Belki ülkedeki ekonomik sorunlar, belki rakiplerin aşırı reklam kasması, çevresel faktörler vs. derken bir bakmışsınız birkaç ay doğru düzgün web tasarım işi gelmiyor. Ofis giderleri, muhasebeci, vergiler sizin iş yapıp yapmadığınıza, piyasa koşullarına bakmaz. Ben 3 buçuk yıldır şirket sahibiyim, devlet daha 1 kez olsun “ülkede ekonomik sorunlar var, o yüzden işleri sıkıntılı gidiyordur, doğru düzgün para kazanamıyordur, bu ay vergi almayalım bundan” demedi.

Velhasıl kelam bu tarz “önümüzdeki ay web sitesi işi gelmezse ne bok yicez…” şeklinde sizi bunalımdan kurtaracak ana çözüm sürekli işler almaktır. Bu işlerde sosyal medya yönetimi, SEO (arama motoru optimizasyonu), reklam çalışması gibi işlerdir. Zira bu işler aylık yapılan işlerdir. Aylık belli bir ücrete anlaşırsınız, sözleşmenizi yaparsınız, her ay belirlenen ücretinizi alırsınız. 4-5 tane sosyal medya yönetimi ya da SEO işi alsanız (tabi piyasa koşullarında), en azından “önümüzdeki ay iş gelmezse kirayı, vergileri, muhasebeci parasını nasıl öderim…” derdinden kurtulur, kafanız rahat çalışırsınız.

SONUÇ

Netice olarak web sitesi yaparak bir noktadan sonra tıkanma yaşanmaz. Fakat piyasa koşulları nedeniyle sadece web sitesi yaparak şirketi zor ayakta tutarsınız. Elbette sadece web tasarım yaparak ayakta duran firmalar vardır fakat bunların sayıları çok azdır ve çok uzun zamandır bu işte olup, sistemlerini oturtmuşlardır. Şimdi piyasaya girmeleri durumunda şansları çok azdır. O nedenle alternatif gelir yolları yaratmalı, her ay ödemesi alınacak işler almaya odaklanmalısınız =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir