Yazılımı Sevmek İçin Ne Yapmalıyım?

Yazılımı Sevmek İçin Ne Yapmalıyım?

Bilişim sistemleri mühendisliği okuyan, için ne yapması gerektiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Bilişim Sistemleri Mühendisliği okuyorum. Şu anda uzun dönem staj yapıyorum. Ve firma ASP.net ile e ticaret sitesi yapıyor. Bende kendimi geliştirmek istiyorum ama hiç ilgim yok. Video izleyerek bir şeyler yapmaya çalışsamda vakit geçiyor sadece. Bu ilgiyi nasıl uyandırbilirim acaba ? Kendimi nasıl teşvik edebilirim bu bölüme ?

CEVAP:

Kolay gibi görünen zor bir soru =) Çünkü pek çok kişi için türlü gerekçeler bularak yazılıma ilgi duyuyor. Bunların çok büyük bir çoğunluğu ise yazılım sayesinde kolay, hızlı ve çok para kazanacaklarını düşünmeleri. Bende yıllardır, paraya odaklı hareket edilmemesi gerektiğini, yazılımın zannedildiği kadar kolay ve hızlı öğrenilemeyeceğini anlatmaya çalışıyorum.

Dolayısıyla bu yazıda yazılımı sevmek için ne yapmanız gerektiğinden ziyade, yazılımı sevmek için hangi özelliklere sahip olmanız gerektiğine değineceğim. Sanırım bu şekilde dolaylı yoldan sorunun cevabını verebiliriz =)

Hem yıllardır hem de konunun başında belirttiğim üzere yazılım kısa sürede ve kolaylıkla öğrenebilecek bir şey değil. Bu nedenle sırf yazılımın sevilmesi için “yazılım çok kolaydır, kısa sürede öğrenir, gözünüz kapalı yaparsınız” şeklinde yalan yanlış şeyler yazmayacağım. Peki yazılım zor olmasına, kolay öğrenilmemesine, deliler gibi çalışmanıza rağmen karşılığını alma ihtimalinizin garanti olmamasına, ülkemizde yazılım alanında iş sıkıntıları çekilmesine rağmen yazılım nasıl sevilir? İşte bu noktada sahip olmanız gereken özellikleri sıralamaya başlayalım;

Bir Şey Üretmeyi Sevmelisiniz

Ülkemiz tarafından en çok tanınan bir mucitten örnek vericem; Nikola Tesla. Nikola Tesla, hayatı boyunca hep icatlar yaptı. Tesla sadece yaşadığı dönemin ötesinde çalışmalar yapan biri değil, günümüzün de ilerisinde çalışmalar yapan biriydi. Pek çok icadının sırrı hala çözülemediği gibi, kendisi tarafından prototipi yapılarak, yapılabilirliği ispatlanmış icatlar tekrar yapılamıyor. Günlük hayatımızda kullandığımız, kendisinin olmadığını düşünmek dahi istemediğimiz pek çok teknolojik cihazı Tesla ‘ya borçluyuz. Buna karşılık Nikola Tesla, ödeyemediği bir sürü fatura ile beraber, 86 yaşında bir otel odasında, borç içerisinde öldü.

Peki dünyanın gelmiş geçmiş en büyük mucitlerinden biri, sadece bir icadıyla dünyanın en zenginlerinden biri olma imkanı varken neden borç ve sefalet içerisinde öldü? Çünkü Tesla ‘nın amacı para kazanmak değildi. Para kazanmak Tesla için sadece yeni şeyler üretebilmesi için bir araçtı. O yüzden para kazanmak için değil, yeni bir şeyler icat etmek için kafa yordu. Bu nedenle dünyanın gelmiş geçmiş en büyük mucitlerinden biri oldu. Birde sürekli ayağını kaydırmaya çalışan Edison faktörü var ama o ayrı bir mesele =)

Ha bu demek değil ki, Tesla gibi olun, sürekli bir şeyler üretmeye çalışın ve işin sonunda sürünün… Elbette amaçlarınız arasında para olacak. Fakat ana amacınız olabildiğince iyi bir şey yapmak olmalı ki, yaptığınız şey para etsin =)

Yazılımı sevmeniz içinde sahip olmanız gereken ana unsurlardan biri, bir şeyler üretmeyi sevmelisiniz. Yaptığınız şeyin karşısına geçip, onu yapmış ve başarmış olmanın size verdiği gurur ve mutluluk, paradan ve diğer maddi şeylerden daha üstün olmalı.

Yazılım Projeniz Olmalı

Bir diğer yazılımı sevmenin yolu projenizin olması. KodcuHerif.Com ‘a gelen sorular ve talepler arasında çok ciddi bir kısım şu şekilde; “Abi bir yazılım projem var. Param yok. Projemi nasıl yapıcam?“. Aslında bu tarz soruları soran kardeşlerim sorunun cevabını kendileri de biliyor da, hani belki “ben yaparım” şeklinde bir cevap alacaklarını umdukları için şanslarını deniyorlar.

Bir kere şunu kimse unutmasın canım kardeşlerim; Hiç kimse size bedavaya bir yapmaz! Parasıyla yapan pek çok kişi dahi işin hakkını vermiyorken, parayla yazılım yaptıran şirketler doğru düzgün bulamadığı için dert yanıyorken, hiçbir yazılımcı bedavaya, aylarını verip, size vakit ve emek harcamaz! Bir gazla ve kendisini geliştirme düşüncesiyle “ben yaparım, yardım ederim” diyen birileri çıkar fakat onlarda çok büyük bir ihtimalle yarı yolda bırakır. Yarıda bırakılan bir yazılımı da çöpe atarsınız. Çünkü bir başka gelip onu devam ettirmez.

Bu nedenle yapmanız gereken sizin yazılım öğrenip, yazılım projesini kendiniz yapmaya çalışmaktır. Bir yazılım projeniz olursa, o projeyi hayata geçirmek için yazılımı sevebilirsiniz. Çünkü bu durumda yazılım sizin için projenizi, dolaylı yoldan hayalinizi gerçekleştirmenizi sağlayan araç olur. Zaten yazılımı öğrenmenin en ideal yolu bir yapmak olduğundan, hem yazılım öğrenmiş olursunuz hem de projenizi hayata geçirmiş olursunuz =)

Araştırmayı ve Öğrenmeyi Sevmelisiniz

Yazılım öğrenmenin temel unsurlarından biri çok fazla araştırma yapmak ve öğrenmeyi sevmektir. Zira yazılımda öğrenilmesi gereken çok fazla unsur vardır, bu unsurlara ulaşmak için çok fazla araştırma yapmak gereklidir. Eğer araştırmayı ve öğrenmeyi seven biriyseniz, yazılımı da sevebilirsiniz =)

Çok Para Kazanma Olasılığı

Çok Para Kazanma OlasılığıŞimdi pek çok kişiye, yıllardır “para odaklı düşünmeyin” gibi söylemlerim nedeniyle bu başlık biraz tezat gelebilir. Fakat ben hiçbir zaman “yazılımdan para kazanılamaz, olursanız sürünürsünüz, açlıktan nefesiniz kokar” demedim. Tam aksine, para odaklı değil, iyi iş yapma odaklı düşünün ki, yaptığınız iş para etsin demeye çalıştım.

Zira yazılımda her daim çok para kazanma imkanı vardır. Bir yaparsınız, o proje tutar ve kısa sürede çok para kazanabilirsiniz. Aynı şekilde o projeyi satabilir ve bir anda zengin olabilirsiniz. Başka bir ihtimal, yazılım bilginiz nedeniyle bir firmada asgari ücretin 2-3 katı maaşla işe girebilirsiniz. Fakat tüm bu çok para kazanma olasılıkları çok yüksek olasılıklar değildir. Yani bir proje yapıp, ondan çok para kazanmak için, yazılım bilgisinin dışında yapmanız gereken şeyler var. Aynı şekilde o projeyi satıp zengin olabilmeniz için yazılım bilgi ve çabasının dışında yapmanız gereken şeyler var. Yazılım bilginiz vesilesiyle asgari ücretin 2-3 katı maaşla işe girebilmeniz içinde şans denebilecek unsurlar gerekebilir.

Dolayısıyla yazılım bilerek çok para kazanmak olasılık dahilindedir. Ben bunu her zaman piyango bileti almaya benzetirim. Piyango bileti aldığınız için zengin olma ihtimaliniz var fakat piyango bileti alan herkes zengin olmaz.

SONUÇ

Netice olarak canım kardeşlerim, için de, sevmemek içinde onlarca neden saymak mümkün. Asıl mesele, hangi nedenlerin, size ne denli uyduğu. Zira ben burada “yazılımı sevin, yazılımı çok güzeldir, yazılım harikadır” diyerek yazılımı sevdiremeyeceğim gibi, “yazılımı sevmeyin, yazılımdan nefret edin, yazılım berbattır” demem durumunda da yazılımı sevmekten vazgeçiremem. Eğer ki, benim ya da bir başkasının sözüyle yazılımı severseniz, yazılımla tanıştıktan sonra yazılımı sevmeyi bırakırsınız. Eğer ki, benim ya da bir başkasının sözüyle yazılımı sevmekten vazgeçerseniz, siz zaten yazılımı hiç sevmemiş, sadece heves etmişsiniz demektir =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir