İş Bulamayıp Kendi İşini Kurmak

konusunda kendisini yeterli gören kardeşimizin iş bulamaması nedeniyle kendi işini kurmak konusunda sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar , kendimi yeterli hissediyorum web konusunda fakat bir türlü iş bulamıyorum bilişim meslek öğrenim gördüm üniversite okumadım.
Kendi işimi mi kurmalıyım sizce nasıl bir öneriniz olur ?

CEVAP:

İş kurmaya dair KodcuHerif.Com ‘da pek çok konu var. Bu 2 konu özellikle okunması gerekenler arasında; Hayal Kurmak ve İş Kurmak ve Kendi İşini Kurmak İçin Kaç Kişi Gerekli?

Söz konusu fikir için önce tatlı sonra ekşi taraflarını ele alalım.

Üniversite Okumamış Olmak

İş kurmak için üniversite ya da benzeri bir eğitime sahip olunması gerekmediğini bilmeyen yoktur. Üniversite ve diğer eğitimler ağırlıklı olarak bir firmada eleman olarak çalışmak istediğinizde işe yarar.

Elbette kendi işinizi kurduktan sonra kuracağınız bağlantılarda etkisi yok denemez. En nihayetinde hem müşterilerin hem de iş ilişkisi kurduğunuz kişilerin, üniversite mezunu olmanız durumunda size yaklaşımı daha olumlu olacaktır.

Yazılımda Yeterli Olduğunu Düşünmek

Yazılımda Yeterli Olduğunu DüşünmekŞimdi şu konuya bir açıklık getirelim; yazılımda yeterli olduğunuzu düşünmek diye bir şey yoktur. Çünkü yeterliliğe dair belli bir seviye yoktur. Belki tek başınıza bir yapmışsınız ya da yapabilecek potansiyele sahipsinizdir. Fakat tek başınıza yapamayacağınız çok fazla var.

Siz “yazılımda yeterliyim, şahaneyim, süperim” dersiniz, yapamayacağınız projelerden biri karşınıza gelir, yalancı konumuna düşersiniz. Bunları soruyu soran kardeşime yönelik değil, genel olarak söylüyorum. Zira günümüzde pek çok kişi, bir kodunu çalıştırdığında hatta mevcut bir yazılım kodunu düzenlediğinde “tamam, ben artık yazılımcıyım” diyor. Sonra gidiyor, işleri almaya çalışıyor. Yapamayacağı bir iş çıkınca hem kendisi sıkıntıya giriyor hem de iş veren sıkıntı yaşıyor.

Ben yaklaşık 15 yıldır yazılımla uğraşan biri olarak, her ne kadar bilgi ve tecrübe sahibi olduğum bir konu olursa olsun, bana gelen yazılım ve düzenleme taleplerinde “dur önce bir inceleyeyim, bakalım halledebilecek miyim…” diyorum. İnceledikten sonra halledebileceğim bir konuysa ödeme kısmına ve işin yapılış süresine dair konuşmaya başlıyorum.

İş Bulamamak

Şimdi eğri oturalım, doğru konuşalım. Ülkemizde sadece yazılım ya da bilişim alanında değil, her alanda iş sıkıntısı var. Belli bir alanda kendisini yetiştirmiş kişiler iş bulma konusunda ciddi sıkıntılar çekiyor.

Yazılım alanında iş yapan bir şirket sahibi olduğunuzu düşünün. Şirketiniz çok fazla iş alırsa yetişemezsiniz, dolayısıyla eleman alma ihtiyacı doğar ve eleman almak istersiniz. Fakat piyasada mevcut yazılım şirketleri çok fazla iş alamadığı için bu yüzden elemanda alamıyorlar. Yani arz/talep meselesi. Tabi “5 işi 1 elemana yaptırayım, dolayısıyla az eleman çalıştırıp çok para kazanayım” mantıksızlığında hareket eden çok firma sahibi var, orası ayrı mesele. Fakat en nihayetinde çok iş yoğunluğu olması durumunda 5 işe 1 eleman yetişemez ve illa ki eleman alımı gerekir.

Kendi İşini Kurmak

Kendi İşini KurmakYukarıda da belirtildiği üzere kendi işini kurmak konusunda, kuracağınız iş vesilesiyle ne kadar iş alıp alamayacağınıza dair fikir sahibi olmanızı sağlayan en ideal yollardan biri piyasadaki mevcut işsizlik koşullarıdır. Bir alanda işsizlik fazla ise o alanda iş kurma konusunda iş alımı zor diyebiliriz. Tabi sadece buna bakmak, kuracağınız şirketin başarılı olup olmayacağını belirlemez. Ona bir alt maddede değineceğiz. Öncesinde bir şirket kurmaya dair kısa bilgi verelim.

Şirket kurmak kolaydır. Devletimiz vergi almak söz konusu olduğu için sizlere şirket kurmak konusunda her türlü kolaylığı sağlar. Ortalama bin TL ile şahıs firması kurarak vergi mükellefi yani artık resmi bir firma sahibi olursunuz. Fakat en temel giderleri ile aylık yaklaşık bin TL giderin altına girersiniz. Ayda 5 kuruş bile kazanmasanız her ay giderleriniz var demektir. Bu giderler başlıca; aylık muhasebeci bedeli, vergiler ve bağ-kur ödemesidir. Birde “homeofis çalışmıcam, ofis tutacam” diyorsanız, söz konusu gider en az ikiye katlanır. Yazılım ya da bilişim alanında ofis tutmadan da zor iş alırsınız. Zira firmalara iş yapacaksınız ve bir ofis ortamında iş konuşmanız icap edecek. Tüm bunlar en temel giderlerdir. Söz konusu giderlerin yanına reklam ve promosyon giderleri de eklenir. Yani ayda 2.000 TL civarı bir para sadece şirketiniz için ödersiniz, ki tekrar söylüyorum, 5 kuruş kazanmadığınız halde bu giderler söz konusudur.

Kurmak

Yazılım ya da bilişim alanına yönelik bir şirket kurmanız durumunda elbette güzel paralar kazanabilirsiniz. Fakat bu “iş bulamıyorum, para kazanamıyorum. Yazılım alanında şirket kurayım da iş alıp para kazanayım” şeklinde olabilecek bir şey değildir. Hangi durumlara sahip olmanız durumunda kurmanın mantıklı olduğunu şu örnekler ile ele alalım;

*Sağlam network sahibisinizdir yani geniş bir çevreniz vardır. Bu çevre ağırlıklı olarak size iş yaptırma potansiyeline sahip kişilerden oluşuyordur. Bir iş kurmanız durumunda yakın çevrenizden çok iş alabileceksinizdir.

*Hali hazırda, bir şekilde çok iş alıyorsunuzdur. Bu işleri daha profesyonel bir kimlik ile yapmak ve daha fazla iş alabilmek istiyorsunuzdur.

*Elinizde size yazılım alanında işler almanızı sağlayacak büyük bir ya da sosyal medya hesabı vardır. Orada yazılım alanında iş alımlarına yönelik duyurular ya da düzenlemeler yaparak size iş gelecektir.

*Ciddi bir sermayeniz vardır. Örneğin 100 bin TL. Bu para sayesinde sağlam reklamlar yapabilecek ve elemanlar alabilecek ve birkaç ay hiç para kazanmadığınız halde idare edebileceksinizdir.

*Sağlam bir yazılım projeniz vardır ve ondan gelir etmeye başlamışsınızdır. Yasalar gereği vergi mükellefi olmanız gereklidir.

Bu saydıklarımdan bir ya da birkaçına sahip olmanız durumunda yazılım alanında şirket kurmak mantıklıdır. Aksi halde çok iyi düşünmek gereklidir.

SONUÇ

Netice olarak yurttaşlar, yazılım ya da bilişim alanında veya herhangi bir alanda iş kurmak, iş bulamamak durumunda düşünmeden başvurulabilecek alternatif bir yol değildir. Öncesinde maddi ya da diğer alanlarda sahip olmanız gereken unsurlar vardır. Hepsinden ziyade şirket kurmak, çok fazla şirket kuran kişiye bakarak düşünmeden karar verilecek bir şey değildir.

Şirket kurmayı evlilik gibi görün. İyice düşünün, hazırlıklarınızı yapın, ondan sonra harekete geçin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir