Kendi İşini Kurmak İçin Kaç Kişi Gerekli?

Kendi İşini Kurmak İçin Kaç Kişi Gerekli?

Kendi işini kurmak için kaç kişinin gerekli olduğunu ve bir yerde çalışmak için hangi konularda bilgi ve tecrübe gerekli olduğuna dair soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba kodcu herif sana bu sorumda kafa takılan çok önemli bir şey sormak istiyorum türkiyede yazılım sektörü diğer ülkelere göre düşük ben yazılım mühendisliği istiyorum sırf para için değil ama türkiyede bu meslekte çok az para var kendi işimi kurman için en az kaç kişi gerekli ve iyi biryerde çalışmak için neleri bilmem gerekli hangi yönlerde tecrübeli olmam gerekli şimdiden sağol 🙂

CEVAP:

Öncelikle karar vermen lazım; Amacın kendi işini kurmak mı yoksa birinin yanında çalışmak mı … Eğer düşüncen “para kazanma konusunda hangisi daha iyi ve kolaysa o olsun” ise sakın kendi işini kurma. Çünkü kendi işini kurmak, günümüz tabiri ile girişimci olmak asla ama asla alternatif bir meslek değildir. 😉

Kendi İşini Kurmak

Burada önemli olan yazılım üzerine ne tür bir iş kuracağın. Yazılım şirketi mi, Web Tasarım şirketi mi, Mobil yazılım şirketi mi … Çünkü bunların her biri farklı sayılarda eleman gerektirebilir. Birisinde yazılımcı ihtiyacı daha fazlayken diğerinde pazarlamacı ihtiyacı daha fazla olabilir. Fakat hepsinde aynı vasıflarda kişiler gerekebilir.

Kendi İşini KurmakHerhangi bir yazılım şirketi kuracaksan mutlaka bir pazarlamacıya / müşteri temsilcisine, grafikere / tasarımcıya ve yazılımcıya ihtiyaç duyacaksın. Alınan işin sıklığına göre ihtiyaç duyduğun yazılımcı sayısı artacaktır. Kısmet olur da bir gün bir iş kurarsan kesinlikle yapacağın ilk iş eleman almak olmasın. Önce işler gelsin, kendi kendine yürütmeye çalış, ondan sonra yetişemezsen eleman alımına başla.

Maddi anlamda çok iyi durumda değilsen mutlaka bu vasıflara temel düzeyde dahi olsa sahip ol. Yani hem pazarlamacılık ve müşteri temsilciliği, hem temel seviyede grafikerlik ve tasarımcılık hemde yazılım ve web tasarım konusunda bilgi sahibi olman gerek. Aksi taktirde kurduğun iş 2 ay para kazanmazsa çok ciddi sıkıntılar çekersin. Zaten piyasa eline 3 kuruş para geçip, patron olma havalarına giren, sonra hemen eleman alan ve o elemanların maaşlarını ödeyemeyen şirketler ile dolu. O şirketler en fazla 3-4 ay kepenk kapatıyorlar.

Bir Yerde Çalışmak

Başkasının yanında, iyi bir işte çalışmak için öncelikle iyi bir diploma sahibi olman gerekiyor (tabi tanıdık ve torpilin yoksa). Bu konuyla ilgili olarak Diploma Olmadan Yazılım İşinde Çalışmak ve Yazılımcı Olmak İçin Diplomanın Önemi makaleleri faydalı olacaktır. Okumadıysan okumanı tavsiye ederim.

Yazılım Mühendisliği diploması almak istiyorsun fakat tek başına yetmeyebilir. Çünkü okullarda öğretilen ile sektörün beklentileri her zaman aynı olmayabilir. O yüzden kendini geliştirebildiğin kadar geliştirmen gerekli.

SONUÇ

Dediğim gibi, öncelikle amacının ne olduğuna karar vermelisin. Eğer birisinin yanında güzel maaşlar ile para kazanma planların varsa o doğrultuda hareket et. Yok “ben girişimci olmak istiyorum” diyorsan o birisinin yanında çalışmak senin için amaç değil araç olmalıdır.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir