Hayal Kurmak ve İş Kurmak

Hayal Kurmak ve İş Kurmak

Hayal kurmak ve iş kurmak ile ilgili soru soran bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Aklımda Soru sormak yoktu fakat ilginin artmasından dolayı bende sorayım dedim..

Sitede bulunan bir çok arkadaş gibi benimde hedeflerim ve hayallerim oldu bir çoğunu gerçekleştirdim fakat belli bir noktadan sonra bu hayaller insanın beynini yormaktan başka bir işe yaramadığını Düşündüm, sizce haklımıyım ? : )

Düşünmemin nedeni ise sürekli o hayalleri gerçekleştirmek için ne yapabilirim ne yapsam nasıl olur gibi düşünmekten dolayı yıpranıyor. ( Bu benim cevabım )

En büyük hatam ise liseyi bırakmam oldu Konuyu okuyacak arkadaşlar olursa benden onlara tavsiyem lütfen ama lütfen lise ve üniversiteyi okuyun hayal kurmak iyi birşey tecrübe edinmekte ama para hırsı yapmayın ne kadar çok para hırsı yaparsanız emin olun o kadar çok kaybedersiniz. Hayattan zevk almaya bakın hayatta var olmanızı ve yaşadığınız için şükredin. (Bu konuda da haklı olduğumu düşünüyorum sizce ? ) : )

Bende şuan 18 yaşındayım Reklam ajansı açtım 3 ay kadar açık durdu 30 Bin Küsür kadar masraf oldu. Başaramadığıma üzülmüyorum daha çok hırslanıyorum çünkü insan baya baya tecrübe ediniyor.

En önemlisi de kimseye güvenmemek Bir şirket açarken yada başka birşey yaparken hayalleriniz başınıza yıkılabilir.

Ofis açmayı düşünenler içinde Öncelikle ikamet etmiş olduğunuz şehirin analizini çok iyi yapın analizi iyi yapmazsanız kötü sonuçlar alınabilir.

Hayattaki en büyük etken ise bu herşey için geçerli tecrübe çok önemli risk almakta.
herkes deneyebilir.

Sorum ise Tekrardan İlerleyen zamanlarda yeniden bir reklam ajansı açmalımıyım 🙂 yada hayallerimi yine eskisi gibi faaliyete mi geçirmeli miyim? 🙂

” kodcu herif vermiş olduğun bir çok sorunun cevapları gerçekten bu işte ne kadar başarılı ve ne kadar başarısız sonuçlar aldığını gösteriyor. Site ismide kodcu abi olsa daha iyi olurdu sanki 😛 arada da olsa sürekli takipteyim 🙂 vericeğin cevap için de şimdiden teşekkür ederim İyi cevaplar ve iyi çalışmalar. .

CEVAP:

Nedendir bilmem ama bu soru çok hoşuma gitti =) Katıldığım, katılmadığım ve yanlış yaptığın noktaları ele alarak soruyu cevaplayalım.

Hayal Kurmak

Hayal kurmanın insanı yıprattığı, beynini yorduğu konusunda haklı değilsin =) Hayal kurmak bana göre bir insanın sahip olduğu en güzel özelliklerden biri. Eğer hayal kurarken yıpranıyor ve yoruluyorsan o senin hayalin değildir. Çünkü hayal gerçekleştirmek, başarmak ve olmasını istediğin şeyleri düşünmektir. Bu durumda senin yaptığın sıkıntılarına çözüm aramak oluyor.

Kendimden örnek vereyim, yıllardır benimde iş kurmak gibi planlarım var. Bu zamana kadar önümdeki engeller nedeniyle yıllardır hep ertelemek zorunda kaldım. Fakat bu süre zarfında da kuracağım iş ile ilgili sürekli hayal kurdum ve kurmaya devam ediyorum. “Şirketi kurdum, eleman alıcam, iş görüşmesi yaparken şunu sorarım. Toplantılar yapılacak, toplantılarda şöyle konuşurum. Ofisin dekorasyonunu böyle yaparım” diye bir dünya hayal kuruyorum. Eğer kurmazsam o günlere kendimi hazırlamamış olurum.

Üstelik bu hayalleri kurarken yorgunluk, yıpranma gibi olumsuz şeyleri bir kenara bırak, içinde bulunduğum sıkıntılı şartlardan uzaklaşıyorum ve mutlu oluyorum =) Bir çeşit meditasyon gibi geliyor bana. Tabi “ay sonunu nasıl getiricem, iş yerinde bu sıkıntıyı nasıl atlatıcam” gibi düşüncelere kafa yormak hayal değil, sıkıntılara çözüm aramaktır ve onlar insanı yorar, o ayrı 😉

Belirtmeden geçmeyelim; hayal kurmak ile hayalperest olmak arasında ince bir çizgi vardır. Kurduğunuz hayaller elle tutulur, gerçekleştirebileceğiniz seviyelerde olmasında fayda var. Yani “çok zengin olucam” ile “dünyanın en zengini olucam” demek aynı şey değildir. Önce bir çok zengin olun, ondan sonra dünyanın en zengini olmayı hedefleyin.

Liseyi Bırakmak ve Hayatı Yaşamak

Liseyi bırakmak konusunda seninde fark ettiğin gibi çok büyük hata yapmışsın. Bana soru soran kardeşlerime her daim lise ve üniversiteyi kesinlikle bitirmelerini, hayatlarının önceliği olarak lise ve üniversiteyi görmelerini tavsiye ettim, etmeye de devam edicem.

Para hırsı konusunda da haklısın. Para insanın gözünü kör eder ve hata yapmalarına neden olur. Bu nedenle “bunda çok para var” diyerek bir işe girdiğinizde o işte batma ihtimaliniz yüksektir. O yüzden sevdiğiniz işi yapın, hem mutlu olursunuz hemde az yada çok bir şekilde mutlaka para kazanırsınız.

Hayatı yaşamak konusunda ise kısmen haklısın. Kısmen olmasının nedeni hayatı yaşayacak maddi imkanlara herkesin sahip olmamasından kaynaklanıyor. Bugün dar gelirli bir ailede büyüyen bir kardeşimiz okul hayatı boyunca 3 kuruş harçlıkla idare etmek, okulu bitirdikten sonrada çalışmak zorunda. Dolayısıyla hayatını yaşayabilmek için eğitim ve iş hayatında çok çalışıp para kazanmaya mecbur. E okulda ve işte çok çalışınca hayatı yaşayacak vakitte kalmıyor haliyle.

İş Kurmak

Liseyi bırakmanın yanında yaptığın en büyük hata iş kurmak olmuş. Kesinlikle yanlış anlamanı istemiyorum ve kesinlikle seni küçük görmem söz konusu değil fakat çok erken yaşta iş kurmak gibi ciddi bir hata yapmışsın. Öncelikle kuracağın iş konusunda kesinlikle 2-3 yıl sektörel tecrüben olması şart. O sektördeki artıların, eksilerin, açıkların neler olduğunu çok iyi analiz etmen, gözlem yapman ve çözümler üretmen gerek. Ancak ondan sonra yaptığın işte daha sağlam adımlar atarsın.

Bir gün evde otururken yada arkadaş ortamında sohbet ederken “Reklam işinde çok para var, hadi reklam ajansı kuralım” diyerek, bir ofis tutup, kapısından içeri girdikten sonra “Eee, ajansı kurduk, şimdi ne yapıcaz?” diye kendi kendine yada etrafına sorarsan o iş yüzde 99 oranında batar, ki öylede olmuş.

İş KurmakBen 30’uma geldim. 10 yıldır iş kurmak istiyorum. Çeşitli nedenler ile bu zamana kadar kuramadım. Fakat iyi ki de kuramamışım. Çünkü eğer 10 sene önce şirket kuracak olsaydım, muhtemelen kurduğum gibi batardı. Aradan geçen bu 10 senelik süre zarfında hep kuracağım iş ile ilgili neler yapabilirim diye araştırmalar yaptım, şirketlerde çalışarak tecrübeler edindim, konferanslar izledim, kitaplar ve makaleler okudum, bazı deneme yanılmalar yaptım. Kısacası kendimi iş kurmak için hazırladım ve hazırlamaya devam ediyorum. Çünkü biliyorum ki ne kadar çok bilgi sahibi olursam hata yapma payım da o kadar azalır.

Bugün bir şirket kurup ofis açsam, o ofiste çalışması gereken kişilerin yapmaları gerekenleri yapacak bilgiye ve tecrübeye, temel yada üst seviyede sahibim. Yazılımcı mı almam lazım, yazılım biliyorum. Grafiker mi almam lazım, işimi görecek kadar biliyorum. Müşteri temsilcisi mi almam lazım, müşteri temsilcisi olarak bir işte çalıştım. Pazarlama elemanı mı almam lazım, pazarlama ile ilgili bir işte çalıştım ve bir sürü araştırma yaptım. Çaycı mı almam lazım, kafede çaycılık ve garsonlukta yaptım. Fakat 10 sene önce bu bilgi ve tecrübenin hiç birine sahip değildim.

Dolayısıyla sen en son yapman gerekeni ilk olarak yapmışsın. Yani sektörel tecrübeyi ve planlamayı önce, iş kurma işini sonra yapman gerekiyordu. Sen önce iş kurmuşsun, sonra sektörel tecrübe edinmişsin.

SONUÇ

Bu noktaya kadar sorunla alakalı genel cevaplar verdim. Asıl soruna cevap verecek olursam, ailevi açıdan maddi imkanlarının sıkıntılı olmadığını görüyorum yazdıklarından. Fakat maddi sıkıntının olmaması, attığın adımların sağlamlığı konusunda seni sıkıntıya sokar. Çünkü dünyanın en kolay harcanan parası senin kendi alın terinle kazanmadığın paradır. Dolayısıyla yaptığın işte de daha az dikkatli ve özensiz olursun. Bir işi kurarken harcayacağın para, ya tamamı yada büyük bir kısmı senin kendi alın terinle, çabalayarak kazandığın para olmalı.

Bu nedenle sana tavsiyem; yaşın çok genç, biraz sektörel tecrübe edin. Bu süre zarfında en azından liseyi ve üniversiteyi açıktan bitir. Ben şu anda iş kurmayı, birisinin yanında çalışmamayı düşünen biri olarak ikinci üniversiteyi bitirmeye çalışıyorum, ki bazen “acaba 3. üniversiteyi de mi okusam diye düşünmeden” edemiyorum.

En basitinden açık öğretim fakültesinde işletme bölümünü oku. Bu sana hem bir diploma kazandıracak hemde iş dünyasında sağlam adımlar atman için gerekli bilgiyi az yada çok almanı sağlayacak. O yüzden bi 6-7 sene sonra iş kur. O zaman yaşında 24-25 olacak, ki o bile bana göre erken denebilir. İdeal yaş bana göre 26-27.

Okulunu bitirmeye çalışırken aynı zamanda birisinin yanında çalışarak sektörel tecrübe, bir şeyler okuyarak ve araştırarak sektörel bilgi edin. Mümkünse şirket kurmadan işler almaya çalış. Şirket kurduktan sonra elinde referansların olsun. Müşteriye “bak bu işi biz yaptık” diyebil. “Müşteri, piyasadaki diğer firmalara değilde neden para versin?” sorusunu kendine sor ve kendine verebileceğin, elle tutulur sağlam cevapların olsun 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir