Yazılımcı Olmak Konusunda Kararsız Kalmak

Yazılımcı Olmak Konusunda Kararsız Kalmak

Yazılımcı olup olmama konusunda kararsız kalan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba abi. küçüklüğümden beri bilgisayarlarla alakalı bir bölümde okumak istiyordum. yaş ilerledi 18 oldu. bu fikir yavaş yavaş kafamdan silinmeye başlıyor ama hala bir köşede yazılım bölümü duruyor. bundan 2 yıl önce lojistik, 4 ay önce gümrük müşavirliği, 1 hafta önce ziraat mühendisliği tüm bu bölümler kafamı işgal etmiş durumda. ben gerçekten yazılımı istiyor muyum acaba bunu test etmek için ne yapmam lazım abi bir yol yordam göster.

CEVAP:

Bana tebessüm ettiren bir soru oldu =) Yazılımcı olmak isteyip istemediğini belirleyecek bir test yok. Ne istediğini sen bile bilemiyor iken test nereden bilecek =) Fakat yazacaklarımdan sonra karar vermen sanırım biraz kolaylaşacak.

Yazılımcı Olmak

Yazılımcı olmaya dair bu zamana kadar bir sürü yazı yazdım. Bunların arasında amiral gemisi niteliğinde olan Türkiye ‘de yazılımcı olmak yazı dizisi geliyor. Onlara bir göz atabilirsin.

Ben yazılımcı olmayı hiç bir zaman seçenek olarak görmedim. Yani “gümrükçü olayım, olmazsa yazılımcı olurum” yada “baktın olmuyor, bende yazılımcı olurum” şeklinde düşünmedim. Günümüzde yaygın olarak “yazılımda çok para var lan. 12 yaşındaki çocuk bile yazılım öğrenmiş, bir program yapmış, şimdi paraya para demiyor, bende yazılımcı olucam, paranın dibine vurucam” şeklinde hiç bir zaman hayaller kurmadım. Elbette bu yola baş koyarken bir şeyler kazanma, bir şeyler başarma düşüncemiz vardı, ki hala daha var. Fakat beni bu yola sokan şey çok para kazanmak hayali değil, bir şeyler üretmek, insanların ürettiğim şeylerden faydalanması, “bunu ben yaptım” diyebilmenin verdiği hazdı.

Yıllardır etrafımdaki insanlara ve KodcuHerif.Com ‘da cevapladığım soruların bazılarında söyledim; “Ben memur olup 4 bin TL almaktansa, yazılımcı olup 2 bin TL almaya razıyım“. Gerçi 2 bin TL ‘yi bile göremedik ama asla 2 bin TL bile alamadığım için pişman olmadım.

Yazılımcı OlmakBenim bakış açım, düşüncelerim böyle. Belki körü körüne bağlılık, belki aptalca bir sevda, belki saplantı yada başka bir şey mi bilmiyorum. Fakat bu duruma benzer bir düşünce daha belirtebilirim. Yazılım alanında kariyer yapmaya karar verdiğim dönemde, sırf şirketlere bir kağıt parçası gösterebilmek için yazılım kursuna gittim. Oradaki hocanın da söylediği söz şuydu; “Bu işi para için yapacaksanız şimdiden vazgeçin arkadaşlar. Çünkü bu iş para için yapılabilecek, akıl karı bir iş değil. Zaten para için yapacak olursanız vazgeçersiniz“.

Çünkü yapılan bu iş için hak edilen para özellikle ülkemizde asla verilmiyor. Bir memur yada standart bir beyaz yakalı, sabah 8, akşam 6 şeklinde çalışıp, işten çıktıktan sonra işi düşünmez iken, bir yazılımcı mesai saatleri dışında dahi çalışır ve işinin sorumluluğunu taşır. Buna karşılık alınan ücrette çok farklı olmuyor.

Yine aynı hoca, üniversite sınavlarımın olduğu ve kursla ilgilenemediğim bir dönemde, benim yazılım öğrenmek konusunda başarılı olamayacağımı düşünerek “Çok kafana takma. Herkes yazılımcı olacak diye bir kural yok” demişti =) Bende kendisine “hocam, yazılımcı olmak, başkaları için bir seçenek olabilir fakat benim için bir seçenek değil. Ben öyle yada böyle yazılımcı olacağım. Çünkü kendim için başka bir şey düşünmüyorum” demiştim. Kurs bittikten bir süre sonra eve kapanıp yazılımda kendimi geliştirdim. Yaptığım ilk yazılım projesini hocaya göstereyim, kendisini göt edeyim dedim ama vazgeçtim. Neticede iyi kötü hocalık yapmıştı ve iyi kötü bir şey öğreten bir kişiye saygısızlık yapmak bana yakışmazdı.

Bunlar benim kişisel tecrübelerim. Bunların yanı sıra çok fazla para kazanmak için yazılımcı olan fakat arzu ettiği paraları yada iş imkanlarını elde edemediği için yazılıma tövbe eden kişide gördüm. Zaten yazılımcılık 50-60 yaşında devam etmek isteyeceğiniz yada devam edebileceğiniz bir meslekte değil. Ben henüz 30’uma geldim ama benim dahi artık bir şirket bünyesinde yazılımcı olarak çalışmaya tahammülüm yok.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim karar senin. Fakat bu noktaya kadar yazdıklarım neticesinde rahatlıkla anlaşılabildiği üzere yazılım öğrenmek, yazılımcı olmak çokta fazla kişinin keyfine bağlı değil.

Zaten böyle kararsızlıklar içindeysen, yazılımcı olmak konusunu bir alternatif olarak görüyorsan, yazılım öğrenmeye başlar başlamaz yazılımdan vazgeçersin =) Tabi tam tersi olup çok sevebilirsin de orası belli olmaz. O yüzden sana en ciddi tavsiyem iş işten geçmeden yani tercihini yapmadan önce yazılıma giriş yap. İyi kötü bir yazılım projesini tek başına yapmaya çalış. Eğer sıkılmadan, zevk alarak yaparsan, yazılım öğrendikçe dahada çok öğrenmek istersen yazılımcı olmak konusunda karar verebilirsin. Konunun başında test yok demiştik ama sanırım bu işin testi bu olsa gerek =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir