Staj Yaparak Yazılım Öğrenmek Mümkün müdür?

Staj Yaparak Yazılım Öğrenmek Mümkün müdür?

“3 ay gibi bir sürede staj yaparak yazılım öğrenmek mümkün müdür, değil midir?” şeklinde soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

3 ay gibi surede ne kadar bilgi edinilebilinir stajer olarak bir yerde çalışıp öğrenmek mümkün olur mu?

CEVAP:

Uzun bir aradan sonra herkese selam gençler ve kendini genç hissedenler… KodcuHerif.Com ‘da her geçen gün azalan makale yazma ve soru cevaplama sevdamızın önüne projeler ve işler güçler geçmiş durumda. Öyle ki her sene ne şartta olursa olsun KodcuHerif.Com ‘un yaş gününü ve umutlarla dolu bir şekilde yazdığımız yılbaşı mesajını, geride bıraktığımız sene içerisinde yazamadık. Bu süre zarfında birbirinden güzel çok fazla soru geldi ve ben hem onlara cevap veremedim hem de aklıma gelen birbirinden faydalı makale konusunu ele alamadım. Hala daha önümde yapılması gereken bir dünya iş varken, ülkemizin ve dünyanın içinden geçtiği boktan virüs süreci nedeniyle, hem kendi hem de sizin kafanız biraz olsun dağılsın diye güzel bir konuyu ele alayım dedim.

Stajyer Olarak Çalışmak

Stajyer Olarak ÇalışmakStaj dediğimizde genel itibariyle, öğrencilerin okudukları bölümler ile alakalı iş hayatında geçirdiği zorunlu süreç akla geliyor. Stajyer dediğimizde de, işverenlerin aklına uygun ücrete çalıştırabilecekleri, basit işlere koşturtabilecekleri eleman geliyor. Bakalım bizim TDK reyiz için staj kelimesinin anlamı neymiş; “Herhangi bir meslek edinecek olan kimsenin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi“.

TDK reyiz tam olarak staj kelimesinin anlamını belirtmiş. Fakat maalesef anlamına uygun olarak bu süreç işlemiyor. Zira staj gören öğrenciler, staj süreçleri için “üfff, bitse de kurtulsak” gözüyle bakıyor. Aynı şekilde işverenler ya da iş yerlerindeki çalışanlar, stajyerlere “al şu evrakı götür, bana kahve getir, şurayı sil” tarzında ofisboy olarak tabir edilen, ayak işlerini yapmaya yarayan eleman gözüyle bakıyor.

Benim stajyer olarak çalıştığım firmalarda gördüğüm muamele aşağı yukarı bu şekildeydi. Bir firma bünyesinde çalıştığım dönemde ise, stajyerlere diğer elemanların yaklaşımı bu şekildeydi. Elbette firmada çalışan elemanların stajyerlere yaklaşımını tasvip etmediğim gibi, stajyerlerin de bu davranışı hak etmeyecek şekilde hareket ettiklerini maalesef göremedim. Çünkü firmalarda çalışan stajyerlerin geneli, kesinlikle öğrenme hevesi olmayan, bir şey sormayan, boş zamanlarında ellerinden telefonu düşürmeyip sosyal medyada takılan genç kardeşlerimizden oluşuyor. Ben genelde “sosyal medyada boş vakit geçireceğine gir ile alakalı sitelere, makaleler oku” şeklinde yönlendirmeye çalışsam da, maalesef Instagram ‘da selfie paylaşma sevdalarından vazgeçiremedim.

Hal böyle olunca, firmada zaten işi başından aşkın, yöneticisinin kurduğu baskıdan bunalmış bir çalışanın, stajyerin bir şey öğrenip öğrenmeme derdine düşmesi söz konusu değil. Stajyer bir şey sormadığında ya da öğrenmek istemediğin de, “gel bakalım, sana birkaç şey öğreteyim” demek yerine “al şu evrakı götür, çay getir, masayı sil” gibi faydasız işler verilmekte…

Şöyle de bir şey var, çalışan elemana öğrenmek için soru soran stajyere de cevap verilmediğini görmedim. Dolayısıyla sorunun büyük bir kısmı stajyer kardeşlerimize ait. Elbette sıkıntılı elemanların olduğu şirketler vardır, orası ayrı…

Bulunmaz Bir Nimettir

lise ve üniversite yıllarında geçer. Dolayısıyla bu yıllar ergenlik ve gençlik yıllarına denk gelmektedir. Pek çok şeyde olduğu gibi bu ergenlik ve gençlik yıllarında staj sürecininde kıymeti bilinmez. Neden kıymetlidir ve son derece iyi değerlendirilmesi gereklidir ona göz fırlatalım;

Bedava Hatta Para Kazanarak Öğrenme

Sadece yazılım değil, günümüzde pek çok meslek sahibi olmak için çeşitli kurslar var. Bu kurslara on binlerce hatta yüz binlerce kişi, o işi öğrenmek ya da yapmak için binlerce TL ödüyor. Elbette staj ile bir kursu tam anlamıyla bir tutamayız. Fakat kursunda en büyük avantajının başında, öğrenilmek istenilen konuyu, bilen bir kişiye sorma imkanı gelmektedir. Stajyerlerin ise o işte çalışan kişilere kafalarına takılan ve öğrenmek istedikleri konuları sorma imkanı bulunmaktadır.

Dolayısıyla yapılacak mesleğe dair binlerce kişi, binlerce TL para vererek kursa giderken, benzer imkana sahip stajyerler bu imkana parasız hatta üzerine para alarak sahiptirler.

İş Hayatına Hazırlık

Okul ve iş dünyası birbirinden çok farklıdır. Hatta son yıllarda firmaların en büyük şikayeti, okulların öğrencileri iş hayatına hazırlamıyor oluşudur. Öyle ki, bir mesleği 1-2 sene yapmış bir kişi, ülkemizin en iyi okullarından mezun olmuş birinden daha fazla bilgiye sahip olabilmektedir. İş hayatında çalışılan 1 yıllık süreç, okul hayatında verilen 2-3 yıllık eğitime eşdeğer demek mümkündür.

Dolayısıyla ne kadar iyi geçirilirse, hem okulda hem de iş hayatında başarılı olmak için o kadar adım önde olursunuz.

Staj Görülen Yerde Çalışmak

Yine pek çok kardeşimiz farkında değiller fakat okullarından mezun olmak kadar çekecekleri bir sıkıntı varsa, o da mezun olduktan sonra iş bulabilmektir. Pek çok firma için de, firmayı tanıyan, alışma sıkıntısı yaşamayacak ve iyi çalışacağından emin oldukları kişiler, eleman alımlarında ilk sırada gelir.

Dolayısıyla pek çok firma, staj sürecinde çok çalışan stajyerleri, okullarından mezun olduktan sonra işe alırlar. Bu da mezun olduktan sonra yaşanan iş bulma sıkıntısının yaşanmaması anlamına gelmektedir.

Staj Yaparak Yazılım Öğrenmek

Staj süreciÖğrenci olmayan fakat bir firmada işi öğrenmek için birkaç ay ücretsiz çalışmak isteyen, yazılıma dair hiçbir bilgi sahibi olmayan bir kişi, staj yaparak yazılım öğrenemez. Zira neredeyse hiçbir yazılım firması, yazılıma dair hiçbir bilgisi olmayan kişiyi stajyer olarak almaz. Bununda nedeni, yazılımın uzun ve zorlu bir öğrenme sürecine sahip olmasıdır. Yazılım da, diğer pek çok mesleğin aksine sadece bakarak öğrenilecek bir meslek değildir. Yazılan her satır kodun bir anlamı ve nedeni vardır. Anlamı ve nedeni açıklanmadığı sürece anlaşılmaz. Dolayısıyla hiçbir firma çalışanı, sıfır bilgiye sahip bir stajyeri yanına oturtup saatlerce yazılım anlatmaz. En nihayetinde orası bir firmadır, çalışanların yapması gereken işler vardır.

Ancak temel yazılım bilgisine sahip bir yazılım öğrencisi ya da kişi, staj yaparak mevcut yazılım bilgisini geliştirebilir. Örneğin bir üzerinde çalışıyordur, takıldığı bir nokta olması durumunda, o firmada çalışan ve iyi bir yazılımcıya danışabilir. Aynı şekilde firmadaki küçük yazılım işlerini yaparak yine kendisini geliştirme imkanına sahip olabilir.

Dolayısıyla hiçbir yazılım bilgisine sahip olmayan kişi, bir firmada birkaç ay ücretsiz çalışarak yazılım öğrenebileceğini düşünmesin. Ha belki bazı firmalar “yetiştirmek üzere yazılım stajyeri” şeklinde ilan verse de, çoğu aslında ayak işlerine koşturacak ücretsiz ya da uygun eleman arıyordur. Zira pek çok iş ilanlarında “yetiştirilmek üzere lütfen başvurmayın” şeklinde not düşüyor. Bu da yetiştirilmek üzere çok fazla kişinin başvurduğunu ve firmaların bunu kabul etmediğini gösteriyor.

Aynı şekilde okulda anlatılan dersleri sallamayan ya da okulda kayda değer bilgi alamayan bir öğrenci stajda öğrenirim şeklinde staj gördüğü firmadan medet ummasın. Zira staj görülen firmada ancak sorulan sorular cevaplanır. Uzun uzadıya size saatlerce eğitim verilmez.

SONUÇ

Netice olarak staj sürecinin iyi geçirilmesine, okul sürecinin iyi geçirilmesi kadar özen gösterilmelidir. Eğer ki, bu noktaya kadar belirttiğim nimetler size sunulmuyorsa, staj gördüğünüz yeri mümkünse değiştirin. Örneğin öğrenmek için soru sorduğunuzda cevap alamıyorsanız, sürekli angarya işler verilmesi nedeniyle faydalı hiçbir iş yapmıyorsanız, size mobbing yani psikolojik taciz ve aşağılama söz konusuysa başka bir staj yeri arayışına girin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir