Yazılımcı Olmak İçin Diplomanın Önemi

Yazılımcı Olmak İçin Diplomanın Önemi

Yazılımcı olmak, yazılımcı olup kariyer yapmak yada yazılımdan sağlam para kazanmak isteyen kişiler için diplomanın ne derece önemli olduğuna bakıyoruz. Bu konu hakkında çok fazla soru gelmesi nedeniyle bu makalenin bütün sorulara ortak cevap niteliğinde olmasını umut ediyorum.

Baştan belirteyim sıkça gelen sorular arasında olan “abi hangi üniversiteye gideyim?” sorusunu artık sormayın gençler. ODTÜ, İTÜ gibi üniversiteleri kazanacak puana sahip olmanız durumunda “Sütçü İmam’a git” desem ve sırf ben dedim diye Sütçü İmam ‘a gidecek kardeşim varsa hiç okumasın bile zaten. Puanınızın yettiği en iyi üniversiteye gitmeye çalışın.

Yazılım Öğrenme İçin Üniversite

Daha önceki yazılarda da sık sık dile getirdiğimiz gibi günümüz üniversiteleri yazılımcılığı adam gibi öğrenmek için yeterli seviyelerde değiller. Bunun başlıca nedeni müfredat sıkıntısı, diğer bir nedeni ise öğretmenlerin kendi bilgilerini sürekli güncellemesi gerekip güncellememesi.

Müfredatlar her sene değişen ve gelişen yazılım sektörüne ayak uyduracak kadar hızlı değişen şeyler değildir. Kitaplara bağlı bir eğitim sistemimiz olduğundan, müfredatların günümüz yazılım sektörüne ayak uydurabilmesi için her sene güncel kitapların yazılması, bütün öğretmenlerin bu değişimleri takip edip öğretecek seviyede öğrenmesi ve bunu müfredata entegre edebilmesi gereklidir. Bir çoğumuzun okulda edindiği deneyimler ile bunun imkansıza yakın bir şey olduğunu anlaması zor değil.

Diğer bir temel sorun ise müfredat sıkıntısının minimum düzeyde yaşandığı üniversiteler genel anlamda sağlam üniversitelerdir. Yani girmesi zor olan üniversiteler. Bir çok üniversitenin yazılımla alakalı bölümlerinde yazılımcılık adam gibi öğretilmez. Örneğin şu anda piyasa tek bir yazılım dili bile bilmeyen Bilgisayar Programcılığı mezunlarıyla dolu. Adamın mezuniyetine bakıyorsun Programcı fakat tek bir programlama dili bilmiyor. Salata soymayı öğretiyorlar herhalde üniversitede diye düşünüyorsun …

Netice olarak amaç sadece yazılım öğrenmek ise üniversiteden medet ummak yanlış bir tercih olabilir. Bu durumda kendinizi bireysel olarak farklı kaynaklardan geliştirmeniz gerekir.

Yazılımcı Olarak Bir İşte Çalışmak İçin Diploma

İster diploma sahibi olun ister olmayın, yazılım bilmeniz durumunda yazılımcı olarak bir işte çalışabilirsiniz. Fakat ikisinin arasındaki ciddi fark çalışabileceğiniz işte ortaya çıkıyor.

Eğer yazılımı çok iyi biliyorsanız ve diplomanız yoksa ancak küçük, kurumsal olmayan, az maaşlı, sosyal hak sıkıntıları yaşayacağınız bir işte çalışabilirsiniz. Çünkü büyük, kurumsal, çok maaşlı ve sosyal hak sıkıntısı yaşatmayan şirketler daha iş görüşmesi bile yapmadan başvurunuzu çöpe atar. Dolayısıyla küçük firmalarda yazılımcı olmak için diplomanıza değil bilginize, büyük firmalarda çalışmak için bilginizden çok diplomanıza bakarlar.

Ancak bir şekilde büyük bir şirkette çalışabilirsiniz; Çok büyük bir proje yaparsınız yada yazılım ile alakalı bir yarışma veya konuda isim yaparsınız, bu da büyük firmaların dikkatini çeker ve size teklif götürürler. Tabi çok ciddi bir proje yaptıktan sonra bir şirkette, emir altında, maaşlı olarak çalışmak ne kadar mantıklıdır orası da muamma …

Diğer bir sıkıntı ise büyük şirketlerde yazılımcı olarak çalışsanız bile yükselemezsiniz. Çünkü bazı standartlara uyum gereği yüksek maaşlı pozisyonlarda çalışmak için diploma gereklidir.

Sağlam Para Kazanma İçin Yazılımcılık

Yazılım DiplomaBenim yazılarımda en çok sıkıntı çektiğim şey, yazdıklarımın akıl süzgecinden geçirilmeyip yazıldığı gibi direk anlaşılması. Örneğin bir çok yazımda “yazılımcı olmayı para kazanmak için istemeyin” diyorum. Fakat bu cümle direk olarak anlaşılıyor. Bende 10 yıl civarı yazılım işiyle sürünmek, 5 parasız gezmek, karın gurultusunun sesinden besteler yapmak için uğraşmadım ve uğraşmıyorum. Elbette benimde bu işten para kazanmak, ekmek parası değil fırın parası kazanmak gibi hedeflerim var. Fakat benim bütün yazılarımda anlatmak istediğim yazılımı sevdiğiniz için yapın. Yani size “yazılımcı olarak çalışırsan 2 bin lira, memur olarak çalışırsan 3 bin lira kazanacaksın, seçimini yap” denmesi durumunda yazılımı seçecekseniz yazılımcı olun.

Amaç sırf para kazanmaksa çok sağlam para kazanacağınız çok kral meslekler var. Örneğin aşçı olun. Adamlar 3-4 saatte b.k gibi para kazanıyorlar. Diğer bir seçenek mimar olun. Her yerde mantar gibi binalar bitiyor. Mimar olup sürünen pek görmedim ama yazılımcı olup sürünen çok kişi gördüm. Gidipte “çocuğun biri bir gecede oyun yapmış, günde 50 bin dolar kazanıyormuş” yada “adamın biri bir site yapmış oturduğu yerden bi dünya para kazanıyormuş” gibi üst düzey örneklere bakıp gaza gelmeyin.

Bu örneklerin çoğu Amerika ‘da. Adamların gelir sıkıntısı yok, askerlik derdi yok, çalışma alanı aramalarına gerek yok, tüm bunların yanı sıra kendilerine verilen destek çok. Yani sen bilgisayarda yazılımla uğraşıyorken, bir şeyler başarmaya ve öğrenmeye çalışıyorken, ebeveynleri içeride “oğlan bütün gün bilgisayarda oyun oynuyor” demiyorlar. “Git adam gibi sigortalı bir işte çalış, emekliliğinde rahat edersin” kafasında değiller. Çocuklarına destek oluyorlar. Ebeveynleri destek olmasa bile destek olacak birileri elbet çıkıyor.

SONUÇ

Netice olarak diploma sahibi bir yazılımcı iseniz büyük şirketlerde çalışabilir, diplomasız bir yazılımcı iseniz küçük şirketlerde çalışabilirsiniz. Yazılımı çok seviyorsanız, çok ders çalışıp kaliteli bir üniversite kazanmak size göre değilse, birde çok para kazanmak istiyorsanız o zaman geriye yapabileceğiniz tek bir şey kalıyor kendi projenizi yapıp kendi işinizi kurmak. Tabi bunun için gerekli paranız ve zamanınızın olması gerek.

Aslında daha yazılacak yada serzenişte bulunulacak çok şey var fakat yazı uzuyor, bu nedenle tadında bırakmakta fayda var. Umarım bu yazı vesilesiyle yazılım ve üniversite arasındaki ilişkiye dair soruları azda olsa gidermişimdir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere kendinize iyi bakın …

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

9 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir