Çalıştığı İşi Sevmeyip Yazılımcı Olmayı İstemek

Çalıştığı İşi Sevmeyip Yazılımcı Olmayı İstemek

Çalıştığı işi sevmeyip, yazılımcı olmayı isteyen arkadaşımızın, hafıza teknikleri ile ile ilgili sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba kodcuherif yazılarınızı severek okuyorum ve aklımdaki soruların cevabı bu sitede mevcut.sana sorum şu yaşım 30 a geliyor ve evliyim 2 tane bebegim var ve depo alanıda çalışıyorum dolasıyla zamanım kısıtlı size ergenler gibi kısa zamanda yazılım ögrenip zengin olmak gibi soru sormak ve bu tarz gibi cevap beklemiyorum zaten ülkemizde degil yazılıma diger sektörlerde adam akıllı değer verilmiyor. amacım çalıştıgım işi sevmiyorum ancak hayal etmeyi seviyorum zaten yazılım ile çalışılıyor bu yüzden bilgisayarı seviyorum. sorum önce freelancer olarak başlamak olmadı hobi olarak yazılım işine girmeyi istiyorum sizce yaşım 30 dan sonra yazılıma başlayabilir miyim eger ki yazılıma başlarsam hafıza teknikleriyle belli bir seviyeye kadar yazılım ögrenebilir miyim ve bunun dişında sizce en hızlı yazılım ögrenme yöntemi hangisi bilgi verir misiniz. ve f klavye ile de yazılım yapılır mı sorularım bunlar ca imla kurallar için kusuruma bakmayın

CEVAP:

Öncelikle güzel duygu ve düşüncelerin için çok teşekkür ederim. Soru içerisinde pek çok soru var fakat asıl mesele mevcut mesleğin sevilmeyip, çıkış kapısı olarak yazılımcılığın görülüyor olması olduğundan başlığı da “Çalıştığı İşi Sevmeyip Yazılımcı Olmayı İstemek” şeklinde yaptım. Soru içerisinde yer alan yazılıma hobi olarak bakma, hafıza teknikleri ile ve F klavye ile yazılım mevzularına da değineceğiz.

Yazılımcı Olmayı İstemek

için pek çok neden saymak mümkün. Bunların başında elbette günümüz dünyasında yazılımın çok para kazandırma potansiyeline sahip olması geliyor. Bunun yanı sıra evde, sadece bir bilgisayar ile bu işi öğrenmek ve para kazanmakta yazılımın cazibesini arttırıyor. Fakat KodcuHerif.Com ‘da onlarca konuda değindiğim üzere, davulun sesi genelde uzaktan hoş gelir, hatta inceden oynama isteği uyandırır. O davul dibinizde çaldığında kulaklarınızı tıkama hatta oradan uzaklaşma isteği duyabilirsiniz. İşte yazılımda buna benzer.

Zira yine pek çok konuda değindiğim üzere, yazılım öğrenmek ve sonrasında yazılımla alakalı bir işte çalışmak çok ciddi çaba gerektirir. Birkaç ayda grafik tasarımcı, SEO ya da uzmanı olmanı imkanınız varken, birkaç ayda yazılım alanında nitelikli biri olamazsınız.

Tüm bunların yanı sıra, mevcut mesleğin zor olduğunu düşünüp, daha kolay bir iş arayışı içerisine girip, sırf bilgisayar başında bütün gün oturuyor olunması nedeniyle yazılımın tercih edilmesi de son derece yanlıştır. Zira yazılımda her ne kadar fiziksel bir çaba harcanmasa da, zihinsel çaba, fiziksel çabadan çok daha fazla yorgunluğa neden olabilir.

Her seferinde bunları söyleme nedenim, yazılımın sadece iyi taraflarına odaklanılarak değil, her yönüyle bilgi sahibi olunarak yazılımcı olmayı istemek konusunda karar verilmesidir. Yoksa gönül ister ki herkes yazılımcı olsun. Ülkemizde yazılım alanında dünya çapında işler yapılsın. Bu sayede lider ülkeler arasında yer alalım. Fakat ne yazık ki, yazılıma merak salan pek çok kişi yazılımın sadece kaymağını düşünerek bu işe heves ediyor ve kısa sürede hayalleri suya düşüyor.

Dediğim gibi bu meseleye pek çok konuda değindik. Hatta bir video bile çektik. Videoya buradan ulaşabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=sfV5gvJ9Kg0

Hobi Olarak

Hobi Olarak Yazılımcı OlmakAslında en güzel bakış açısı budur. Şener ŞEN ‘in bir filminde “hanım, suyu kaynat. Oldu, oldu. Olmadı çay demleriz” demesi gibi =) Yani yazılıma bir şekilde başlayıp, olursa olur, olmazsa hobi olarak ilgilenmek en iyisidir. Zaten benim en başından beri amacım, insanların yazılıma büyük beklentiler içine girerek, büyük hayal kırıklıkları yaşamasını engellemek. Zira yıllardır neler neler gördüm…

Mevcut okuduğu bölümü bırakıp, tekrar üniversite sınavına girip, yazılım ile alakalı bir bölüm kazanıp, mezun olup, iş bulamayanlar… Yazılımcı olucam diyerek mevcut mesleği bırakıp, birkaç ay yazılım çalışıp, eski işini mumla arayanlar… Kursa binlerce TL para verip, yazılımla alakalı girdiği her işte büyük hüsrana uğrayıp, en sonunda “ne iş olsa yaparım abi” modunda yazılımla alakasız iş yapanlar… Daha neler neler… Bunların bazıları bana gelen maillerde, bazıları KodcuHerif.Com ‘da cevaplanan sorularda duruyor. Tüm bu kardeşlerimiz ve arkadaşlarımız çok ciddi psikolojik ve moral bozuklukları yaşıyor. Benimde tek amacım, en başından beri bu durumların yaşanmamasını sağlamak.

Bu durumların yaşanmamasını da “yazılımdan uzak durun, sakın yazılımcı olmayın” şeklinde değil, “yazılımın zorluklarını bilin ve yazılımcı olduktan sonra çok iyi kazançlar elde edeceğinizi düşünmeden bu işe girin” şeklinde anlatmaya çalışıyorum. Yazılıma en kötü ihtimalle hobi olarak bakıldığı, kendisinden büyük beklentiler içerisine girilmediği sürece, bence herkes yazılımın kıyısından köşesinden giriş yapmalı. Hatta en kötü ihtimalle ortaokulda yazılıma dair zorunlu temel dersler verilmeli. Çünkü yazılım hem günümüz hem de geleceğimizin mesleği. Tabi ülkemizde tam olarak hakkı verilmiyor, o ayrı bir konu…

Hafıza Teknikleri ile Yazılım Öğrenmek

Hafıza teknikleri ile yazılım öğrenmek sorusu çok güzel bir soru. KodcuHerif.Com ‘a bu zamana kadar böyle bir soru gelmemiş olması da şaşırtıcı =) Hafıza teknikleri ile yazılım öğrenmeye çalışmak fayda sağlayabilir fakat söz konusu fayda üst düzey değildir. Zira genel olarak hafıza teknikleri ile akılda tutulması zor şeylerin hafıza da tutulma süresini uzatır. Örneğin 52 adet iskambil kağıdının sıralamasını, hafıza tekniklerini kullanmayan bir kişi aklında tutamazken, hafıza tekniklerini kullanan bir kişi tutabilir. Fakat hafıza tekniklerini kullanan kişilere 1 hafta sonra o iskambil kağıtlarının sıralamasını sorsanız cevap veremez. Hafıza teknikleri ile bir şeyi akılda tutmanızı sağlayan şey ise, kendi kendinize hatırlatıcı yöntemler geliştirmektir. Yani kafanızda bir hikaye oluşturursunuz. O hikaye ile bir sıralama yaparsınız vs. Çok ayrıntıya girmeyeyim.

Dolayısıyla “hafıza tekniklerine çalışayım ki, yazılımı daha kolay ve hızlı öğreneyim” düşüncesi çokta mantıklı değildir. Çünkü yazılımı ezbere dayalı yapamazsınız. O nedenle direkt olarak en ideal ve hızlı yöntemine değinelim…

En İdeal Yöntemi

Yazılım Öğrenme YöntemiEn hızlı meselesine de daha önce defalarca kez KodcuHerif.Com ‘da değindik (aslında hızlı demekten ziyade ideal demek daha doğrudur). En ideal yazılım öğrenme yöntemi proje yapmaktır. Eğer ki, “bir kitap alayım, ilk sayfasından itibaren yazılanları okuyayım” derseniz, bugün okuduğunuzu bir hafta sonra unutursunuz. Haybeye kafa patlattığınızla kalırsınız. Bir şeyleri en iyi öğrenme yolu onu uygulamaktır. Zira insan beyni bir şeyi tecrübe ederek çok daha iyi öğrenir.

Hepimize çocukken “evladım, ateşe elini uzatma, elin yanar” denmiştir. Pek çoğumuz bu sözü unuturuz ve elimizi ateşe uzatırız. Yanmayı tecrübe ettikten sonra elimizi ateşe uzatmaktan çekinmeye başlarız. Çünkü tecrübe, sözlerden daha etkilidir.

Aynı şekilde, yazılımda bir satır kodu buraya yazsak ve okusanız, ertesi gün unutursunuz. Fakat benim burada yazdığım kodu, birde siz kendiniz bilgisayarda yazsanız, sonra o kodu çalıştırsanız, bu sefer tecrübe etmiş olursunuz. Dolayısıyla bir sonraki sefere hatırlamanız çok daha kolay olur.

O nedenle kendinize çok basit bir proje bulun. Önce amacınızı belirleyin, sonra amacınıza ulaşmanızı sağlayacak doğru sorular sorup, araştırmalar yapın. Örneğin, en basitinden bir blog sitesi yapmaya çalışın. Veritabanına kayıt girmeniz gerekecek. Dolayısıyla öncelikli olarak nasıl veritabanı bağlantısı yapacağınızı araştırın. Sonra nasıl veri girişi yapacağınızı. Sonra nasıl girdiğiniz verileri sitede listeleyebileceğinizi. Sonra nasıl girdiğiniz verileri düzenleyebileceğinizi. Sonra nasıl verileri silebileceğinizi. Sonra nasıl o verilere kategori ekleyebileceğinizi… Gibi bir blog sitesindeki bütün ihtiyaçları belirleyip, o ihtiyaçları nasıl giderebileceğinizi araştırıp, çözümler bulup, uygulayıp, tecrübe edin.

F Klavye ile Yazılım Yapılır mı?

F klavyenin, Q klavyeden tek farkı tuşların diziliminin farklı yerlerde olması. Yani Q klavyeden özellik bakımından bir farkı yok =) Dolayısıyla avantajı ya da dezavantajı da yok.

F klavye daha rahat ve hızlı Türkçe yazmak için geliştirilmiş bir klavye. Yaygınlaştırılmaya çalışıldı fakat piyasada Q klavyelerin ağırlıklı olarak satılması, bilgisayarla tanışan pek çok kişinin Q klavye ile bilgisayar kullanmaya başlaması, F klavyenin yaygınlaşmasına engel oldu.

Burada söz konusu “ben Türkçe bir kitap yazıcam, F klavye ile mi yazmalıyım yoksa Q klavye ile mi yazmalıyım” gibi bir durum olsa, muhtemelen F klavye daha ağır basardı. Fakat söz konusu yazılım olduğundan F klavyenin bir esprisi yok =)

30 Yaşından Sonra

Konu ziyadesiyle uzadığı için direkt sonuca geçecektim fakat şu yaş meselesine de değineyim. Daha öncede değinmiştim fakat yeterince doğru değinemediğimi düşünüyorum. Öncelikle yazılıma başlamanın yaşı yoktur. İsterseniz 30 değil, 60 yaşında başlayabilirsiniz. Fakat şöyle bir gerçek var, yaş ilerledikçe fiziksel anlamda olduğu gibi zihinsel anlamda da insan güçsüzleşiyor. Belli bir yaştan sonra insan kafa yorucu şeylere, genç yaşlardaki kadar kolay kolay adapte olamıyor. Elbette 50’sinden sonra üniversite sınavını kazanan, TIP fakültesi mezunu olan kişilerin haberlerini okuyoruz. Fakat bunların haber olmasının nedeninin de çok zor ve nadir olduğunu unutmamak gerekiyor.

Bende 33 yaşında, evli ve çocuklu, hem ev geçindirme hem de çocukla ilgilenme telaşı içerisinde biri olarak kişisel hayata vakit ayırmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Yazılımda çok fazla kişisel vakte ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla hem zihinsel hem de vakit olarak yazılım için günde 3-5 saat ayırabilirim diyorsan, bence bir dene derim =)

SONUÇ

Sonuç olarak her daim söylediğim gibi, su atlamadan önce suyun derinliğini, suda zararlı canlı olup olmadığını, dalgalı bir su olup olmadığını iyi öğrenip ve gözlemleyip suya atlamakta fayda var 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir