Yazılım Öğrenmek İçin Vakit Sıkıntısı

Yazılım Öğrenmek İçin Vakit Sıkıntısı

Yazılım öğrenmek isteyen fakat bunun için vakti olmadığından yakınan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi öncellikle liseye gidiyorum ve kodlama öğrenmek istiyorum ve ilerde bilgisayar mühendisliği okuyacağım ama kodlama videosu izleyecek pek vaktim olmuyor derslerden ve kendi sitemde makale yazmaktan bunun için nasıl kodlama öğrenebilirim ilk önce öğrenmek istediğim android proglamlama

CEVAP:

Bu vakitsizlik sıkıntısı bütün yazılım öğrenmek isteyen kardeşlerimin ortak olarak yakındığı bir sorun. Bu nedenle cevabımda soruya özel değil bütün vakit yetersizliğinden dert yanan kardeşlerime hitap ederek olacak. Öncelikle kendinize sormanız gereken soru şu; “Gerçekten vaktim yok mu yoksa okula gitmeyi kendime bahane mi ediyorum?

Kendimden örnek vereyim; Ben günde işe hazırlanma, gitme, mesai saatleri, eve dönme derken günde 13 saatimi sadece iş için harcıyorum. Sabah 6 buçuk, akşam 7 buçuk arası iş için gidiyor. Normal bir insanın günde uyuması gereken süre 6-8 saat arası ve bu mantıkta bana 3-5 saat kalıyor. İşten eve gelince en az bi yarım saat dinlenme ihtiyacı oluyor. Bunun yanı sıra evle, eşle, arada akrabalar ile ilgilenmek icap ediyor. KodcuHerif.Com ‘a gelen soruları cevaplamam gerekiyor, ki bir soruyu cevaplamak, konuyu hazırlamak, düzeltmek, tekrar tekrar okumak yaklaşık 2 saat sürüyor hatta soruya göre bazen 2 saati geçebiliyor, tabi KodcuHerif’in sosyal ağ hesaplarının güncelliğini de unutmayalım. Ayrıca kendisiyle ilgilenmem gereken 2-3 internet sitem daha var. Sınav dönemlerinde bitirmeye çalıştığım, 2. üniversitenin sınavlarına hazırlanmam gerekiyor. İşin içine haftanın 4 günü, günde 1 saat sporu da ekleyelim. Tüm bunların yanı sıra önümde yapmam gereken 4-5 tane proje duruyor.

Sadece iş ve uykuyu saysak günde 19-21 saat demek. Geriye kalan 3-5 saat’in 2 saati KodcuHerif.Com ‘a ayırınca 1-3 saat, yemek 1 saat, ev, eş, akraba, spor ile ilgilenmek toplamda 2 saat dediğimizde (ki daha fazla olması icap ediyor) -3 yada 0 saat oluyor. Tabi her gün aynı şekilde geçmiyor, ekstra vakit gerektiren unsurlarda çıkabiliyor. Şimdi ben yapmam gereken projeler ve diğer şeyler ile nasıl ilgilenicem =) Dürüst bir şekilde düşündüğünüzde, siz bu şartlardan daha mı zor şartlara sahipsiniz …

Vakit Yaratmak Elinizde

Vakit Yaratmak ElinizdePeki benim bu yazdıklarım neticesinde, eksilere düşmeme rağmen nasıl projeler ile ilgileniyorum yada diğer işleri yapabiliyorum … Öncelikle uyumam gereken saat kadar uyuyamıyorum, 6-8 saat uyumam gerekirken 4 saat uyuyabiliyorum. Dizi izlemiyor, oyun oynamıyorum. En son ne zaman bir mekana gidip bir yerlerde bir şeyler yiyip içtiğimi yada şöyle bir gezdiğimi dahi hatırlamıyorum, arkadaşlarla sohbet etmek, takılmak uzun zamandır yapmadığım bir şey.

Bu noktaya kadar kendimden bir sürü örnek verdim. Bunun nedeni aslında vakit yaratmanızın sizin elinizde olması. Hayatta bir şeyler yapmak istiyorsanız diğer şeylerden feragat etmeniz gerekecektir. Örneğin oyun oynamayacaksınız, dizi izlemeyeceksiniz, sosyal medyada saatlerinizi harcamayacaksınız, arkadaşlarınızla saatlerce sohbet etmeyecek yada haftanın çoğu günleri dışarı çıkmayacaksınız.

Bu söylediklerim belki askeri bir kamp gibi görünebilir ve “böyle hayat mı olur lan …” diye isyan edebilirsiniz fakat maalesef dediğim gibi bazı şeylerden feragat etmeniz gerekiyor. Ben çalışmadığım ve okula gitmediğim 3 aylık dönemde eve kapanıp, günde 18 saat uğraşarak proje yaptığımı biliyorum gençler.

Günümüzde yazılımı bilen arkadaşlara bakıp, “e onlar gezip tozuyor, dizi izliyor, oyun oynuyor” diye düşünebilir ve bu yazdıklarımın abartı olduğunu sanabilir hatta arkasında art niyet arayabilme gafletine düşebilirsiniz fakat o gezip tozan yazılımcı arkadaşlarda emin olun ki yazılımı öğrenme aşamasında çok ciddi bir kamp süreci geçirmişlerdir. Geçirmedilerse bile yazılımı öğrenmeleri yıllarını almıştır.

Günlük Program Yapın

Önce bir haftayı nasıl geçirdiğinizi şöyle bir gözden geçirin. Ardından nelerden feragat etmeniz gerektiğine karar verin. Dizi izlemek, oyun oynamak, arkadaşlarla sohbet veya diğer unsurları düşünün. Hepsinden tamamen kurtulup robot gibi yaşamak elbette pek sevimli bir durum değil. Ben öyle yaşadım fakat yazılım ile uğraşmaktan, bir şeyler yapmak ve başarmaktan zevk aldığım için bu şekilde yaşamayı tercih ettim. Siz hem sosyal bir insan olup hemde yazılım öğrenmek yada yazılımcı olmak istiyorsanız en azından sosyalliğinizi minimize etmeniz gerekiyor.

Günlük Program YapınGünde 8 saatinizi okula ayırsanız, uykunuza da 8 saat ayırsanız, geriye 8 saat kalır. Bunlardan 2 saati ders çalışmaya ayırsanız 6 saat kalır, ki yazılım öğrenmek için günde 6 saat ayırmak yeterlidir. Tabi sosyallik yada ekstra başka şeyler yapmak isteyebilirsiniz, örneğin bir sitede makale yazmak isteyebilirsiniz. Ona da 2 saatinizi ayırın geriye 4 saatte yazılım ile uğraşmak için fena bir süre değil.

Zaten yazılım öğrenmek isteyen yada yazılımcı olmak isteyen kişi, yazılımcı olma potansiyeline sahip olup olmadığını, bilgisayar başına oturup yazılım ile uğraşmaya başladıktan sonra belli eder. Eğer zevk alıyor ve zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsanız o zaman yazılımcı olmak konusunda potansiyeliniz var demektir. Yok, sürekli sıkılıyor, her seferinde vazgeçme noktasına geliyorsanız zorla güzellik olmaz 😉

SONUÇ

Sonuç olarak herkesin ortak dertlerinden biri vakitsizlik. Fakat bir kez olsun elinizi vicdanınıza koyup, kendinize tamamen dürüst bir şekilde sorun; Acaba gerçekten vaktim mi yok yoksa vakitsizliği bahane mi ediyorum? Acaba gerçekten istesem yapamaz mıyım? Çünkü kendimizi yapmak zorunda hissettiğimiz fakat uğraşmak, zora gelmek istemememiz gibi durumlarda süper bahaneler üretir, birde o bahanelere kendimizi inandırırız. Bunu görmek ve itiraf etmek çok zor olabilir. Sorun sizdeyse, çözümde sizdedir 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir