İngilizce Öğrenmek İstemeyip Kolay Yazılım Öğrenmek

İngilizce Öğrenmek İstemeyip Kolay Yazılım Öğrenmek

İngilizce öğrenmek istemeyen, kolay yazılım öğrenmek isteyen ve bilgisayarı bildiğini söyleyen kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

İngilizceyi hiç bilmiyorum öğrenmekte hiç istemiyorum 8 senedir bilgisayar kulanıyorum 8.sınıf öğrencisiyim allah nasip ederse bilgisayar mühendisliği okuyacağım,
bilgisayarı övünmek bille gerekirse iyi baya anlıyorum ama dil bilmiyorum
sadede geleyim Hiç dil bilmeden mesala css html veya javada kod yazabilirmiyim eğer gerekiyorsa dil bile bilmeden bilgisayar ile alakalı hangi bölümü okumalıyım

CEVAP:

Bilgisayarı Bilmek

Öncelikle bana bütün soru soran kardeşlerimin hepsini ayrı ayrı seviyorum. Çünkü soru sormak bir şeyler yapmak ve bir şeyler öğrenmek istemenin neticesinde meydana gelen bir şeydir. Fakat bazen öyle sorular geliyor ki, güleyim mi, üzüleyim mi, kızayım mı gerçekten karar veremiyorum.

Daha önce Kodcu Herif Facebook sayfasında dünyaca ünlü bilim adamı Stephen Hawking ‘in bir sözünü paylaşmıştım; “Bilginin en büyük düşmanı bilgisizlik değildir. Bildiğini zannetmektir.

Yumurta kırmayı bilip, sahanda yumurta yapmak ile nasıl aşçı olunmuyorsa, bilgisayarda bir kaç şey yapabilmeniz durumunda da kendinizi bilgisayarcı yada bilgisayarı bilen biri olarak görmeyin gençler. Bu sizin öğrenmeye hevesinizi zayıflatır.

Öğretmenlik yaptığım dönemde, öğrencilerim arasında “Peh! Ben bunları biliyorum hocam.” diyen öğrenciler vardı ve bu nedenle bazen dersleri dinlemediler bazende bildiklerini zannetmeleri nedeniyle hiç derse gelmediler. Netice olarak hepsi sınavdan döküldü.

Ayrıca bundan sonra bilgisayarı bildiğini iddia ederek soru soran kardeşlerimden şunu rica ediyorum; ne bildiklerini de soru sorarken belirtsinler. Donanım biliyorsunuz diyelim, bir yazılım firmasına gidip “ben donanım biliyorum” deseniz kaç yazacak … Donanım profesörü olsanız bile bir şey fark etmez. “Çay ocağında elemana ihtiyaç var düşünür müsün?” diye sorarlar.

O yüzden bilgisayar bilmek çarpım tablosunu bilmek ile aynı şey değildir. Bilgisayarın ucu bucağı yoktur ve “bilgisayar biliyorum” diyecek kadar geniş bilgiye sahip olmanızın da imkanı yoktur. Bu nedenle “bilgisayara format atmayı biliyorum” yada “bilgisayar parçalarını toplayıp, kurmayı biliyorum” tarzında daha net tanıtın bilgisayar bilginizi etrafınızdakilere.

Yazılım İçin İngilizce

Önce müjde vereyim, basit bir proje yapacak kadar yazılımdan anlamak için öyle çokta kayda değer bir İngilizce bilmek farz değil. Fakat ileri seviye bir yazılım bilgisine sahip olmak için İngilizce şart. Çünkü bu işe yön verenler yabancılar ve onların kuralına göre hareket etmek zorundasınız. Eğer bugün dünya lideri ve yazılıma yön veren ülke Amerika değil de Japonya olsaydı, o zaman Japonca öğrenmek zorunda kalacaktınız.

Yazılım ile ilgili en kayda değer dokümanlar ve en kayda değer yardımlar İngilizce. Eğer İngilizce bilmiyor yada Google translate ile çevirdiğinizde dahi en azından bir fikir sahibi olamıyorsanız yazılımı bir şirket bünyesinde çalışacak yada kayda değer bir proje geliştirecek kadar öğrenmeniz çok zor.

Yazılım İçin İngilizceBende istiyorum İngilizce olmasın, her şey Türkçe olsun, hatta bütün dünya Türkçe konuşsun, ben ekstra bir dil öğrenmek için aylarca uğraşmayayım. Fakat birde şu açıdan bakın; Eğer herkes aynı dil ve yazılım bilgisine sahip olsaydı, o zaman neye göre değerlendirilecektiniz? Sizi bir başkasından ayıran, bir işe girmenizi, o işte yükselmenizi, çok paralar kazanmanızı sağlayan şey ne olacaktı?

Bir firmaya iş başvurusu yaptığınızda, yanınızda sizinle beraber 10 kişi daha iş başvurusu yapmış kişi durur ve 1 kişi işe alınacaktır. Tipinize göre değerlendirseler adil olur muydu? Neticede tip ALLAH vergisi, jöleyle, kıyafet ile bir yere kadar değiştirirsin ve yapabileceğin çok fazla şey yoktur. Bu nedenle adil olmazdı. Fakat bilgi akli dengesi yerinde olan herkesin kendi çabasına bağlıdır. Bu nedenle en bilgili olan ve çaba göstermiş kişi tercih edilir. Buda son derece adildir.

Kolay Yazılım Dili

Kolay yazılım dili bilme konusunda da, diyelim ki 1 haftada, çok kolay bir şekilde X yazılım dilini öğrenebilirsiniz. Bu aynı zamanda o yazılım dilini öğrenmenin kolay olması nedeniyle binlerce, yüz binlerce kişininde öğrenebileceği anlamına gelmez mi … Dolayısıyla yüz binlerce kişinin öğrendiği ve bildiği bir yazılım dili sizin ne işinize yarayacak …

Her ne kadar yazılım dili olmasa da HTML buna gerçek bir örnek. HTML’yi 2-3 hafta kasmanız, hiç İngilizce bilmemeniz durumunda öğrenebilirsiniz. Fakat sadece HTML bilmeniz bugün bir işe girmenizi kesinlikle sağlamaz çünkü piyasada on binlerce HTML bilen kişi var. Ayrıca sadece HTML bilerek günümüz standartlarında kaliteli bir proje yapamazsınız.

SONUÇ

Öğrenmek istemiyorum, yapmak istemiyorum, uğraşmak istemiyorum” gibi bir düşünce yapısında olan kardeşlerime yazılımı öğrenme ve benzeri konularda verebileceğim hiç bir tavsiye yok gençler. Belki bilim ve teknoloji gelişir, bilgiyi insanların beynine Matrix filminde olduğu gibi bilgisayar ile yüklerler, o zaman bende derim ki; “X firmasına git, orada beynine Java’yı tam kurulum yapıyorlar“. Fakat emin olun o zaman dünya bugün ki halinden daha adaletsiz olacak, sadece parası olanlar çok bilgili olacaklar. Şu anda bilgi alma konusunda şartlar eşitken, siz işin kolayına kaçarsanız asla bir yere varamazsınız.

Kolay olanı yapmak marifet değildir. Zor olanı, herkesin yapabilmek isteyip yapamadığını yada yapmadığını yapmak marifettir.

Birde bu konuyu okumaktanız da fayda görüyorum: Büyük İşler Yapmayı İstemek

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir