Yazılım Mühendisliği ve Yazılım Sertifikaları ile Kariyer

Yazılım Mühendisliği ve Yazılım Sertifikaları ile Kariyer

Tanıdık bir yazılımcı abisinden tavsiyeler alan kardeşimizin, aldığı tavsiyeler üzerine sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba KodcuHerif,

İsmim Tuğrul, 19 yaşındayım. Meslek lisesinin Bilişim Teknolojileri – Veri tabanı programlama mezunuyum. İnan ki kod yazmayı çok seviyorum. Lisede bir çok küçük programcıklar yazmışlığım var. İlk başlarda Bilgisayar mühendisi olmak istiyordum ancak üniversite taban puanları çok yüksek olduğu için bir türlü gidemedim. Bende bu yüzden tam benim mesleğim olan Yazılım mühendisliğini düşünüyorum. Senin bütün yazılarını okudum ve anladım ki bu ülkede beni bu en sevdiğim işten soğutacaklar.

Asıl meseleye gelecek olursak benim İstanbul’da hatrı sayılır bir holdingde bütün bilişim işlerinden sorumlu olan, aynı zamanda muhasebe işlerinden de anlayan ve yaklaşık 7000$ maaş alan Bilgisayar mühendisi bir tanış abim var. Onunla ilgili bu yazılımcılık olayı ile konuştum, tavsiyelerde bulundu. Bana yazılım mühendisliğine git, üniversiteni en iyi şekilde yüksek bir notla bitir, mezun olduktan sonra Microsoft ve Adobe’un eğitim kurslarına git ve onların sertifikalarını al, ingilizceni de geliştirirsen çok rahat yüksek maaşlı bir iş bulursun. Türkiye’de bulamasan bile ailenden biraz destek al ve yurt dışına git, çünkü bu microsoft ve Adobe’un verdiği sertifikalar uluslararası geçerliliği vardır dedi. Mutlaka orada sana uygun iyi bir iş bulursun dedi. Senin yazılarını okuduğumda ve yaşadıklarını gördüğümde inan ki bu işten soğumaya başladım. Sakın seni “bu nasıl bir yazı ya soğuttun beni kodcu” gibi gerçekleri görünce seni suçlu göstermeye çalışan bazı arkadaşlar gibi eleştirdiğimi düşünme.

Eğer bu yorumumu cevaplarsan ben senden sadece bu mühendis tanışımın önerilerinin ne ölçüde gerçekleşebileceğini, ne ölçüde doğru olduğu hakkında kendi deneyim ve tecrübelerine dayanarak bana tavsiyelerde bulunursan sevinirim. Çünkü her insan gibi iyi bir hayat yaşamak istiyorum ve bu kodculuk işini bırakmak istemiyorum.

Teşekkürler.

CEVAP:

Tanış abinin söylediği her kelimeye katılıyorum. Çünkü söylediği her kelime benimde zaten sık sık verdiğim tavsiyeler. =)

Yazılım Mühendisliği

Tanış abinin verdiği tavsiyenin aynısını bir çok kardeşime sık sık veriyorum. Hangi bölümü okuyorsanız okuyun, okulunuzu en iyi şekilde bitirmeye çalışın. Eğer yazılım mühendisliği okuyorsanız “Türkiye ‘de yazılımcı olmak zor, Türkiye ‘de ki eğitim sistemi berbat” diye düşünerek okuduğunuz okulu boş vermeyin. Maksadınız diplomayı almak olsun. Kendinizi bireysel olarak geliştirmeye devam edersiniz.

Adobe Sertifikası ve Microsoft Sertifikası

Adobe Sertifikası ve Microsoft SertifikasıBu sorudan bir kaç soru önce Yurtdışında Çalışmak İçin İmkanlar konusunda yine buna benzer bir cevap vermiştim. Microsoft ve Adobe dünyanın en büyük yazılım şirketleri. Dolayısıyla onların düzenlediği sınavlardan başarılı sonuçlar alman durumunda seni kabul etmeyecek yazılım şirketi yok denecek kadar azdır.

Microsoft sertifikası ve Adobe Sertifikası almak için gerekli sınavlar ülkemizde belli aralık ve dönemlerde düzenleniyor ve herkes katılabilir. Tabi ücret dahilinde … Bir kaç aşamada ve İngilizce olarak yapılıyor. Bu nedenle yine tanış abinin dediği gibi kesinlikle İngilizce konusunda da yazılımda olduğu kadar iyi olman gerekli.

SONUÇ

Yurtdışında çalışmak kolay değil. Fakat imkansızda değil. Kendini geliştirdikten sonra yurtdışında çalışmak için bir engel olamaz. Her zaman şöyle düşüneceksin; “Türkiye ‘de yazılımcı olup yurtdışında yazılımcı olarak çalışan birileri varsa bende bunu yapabilirim“. Neticede senin onlardan bir eksiğin yok. Belki tek eksiğin onlar daha kolay sen daha zor anlıyorsundur. Fakat bu açığı onlardan daha fazla çalışarak da kapatabilirsin.

Benim yaşadığım sorunların temelinde ailevi sorunlar ve başı boş bırakılmak yatıyor. Buna bağlı olarak yazılım ve mühendislik ile ilgili bir bölüm bitirmemiş olmam geliyor. Bunun yanı sıra biraz fazla mütevaziyim sanırım ki benim yarı bilgime sahip kişilerin altına araba çekip bir kaç senede ev aldığına şahit oluyorum. Elbette küçük şirketlerin saçma sapan eleman arama politikaları, büyük şirketlerin bilgine değilde diplomana bakma saçmalığı gibi sıkıntılar mevcut. Fakat şu anda maddi anlamda çok iyi noktada olmama nedenim biraz garantici ve sıkıntıdan uzak kalmaya yönelik hareket etmemden kaynaklanıyor. Aksi taktirde bulunduğum konumdan çok daha iyi bir konumda olabileceğime inanıyorum. Tabi bunun için önümde aşmam gereken engeller ve sorunlar var. Kısacası her şeyin bir zamanı var ve o günlerde gelecek =)

Zaten benim yazılarıma bakıp yazılımdan soğuyanlar, yazılımın sadece iyi taraflarına bakıp yazılıma heveslenmiş kişilerdir. Gerçek yazılımcılar, yazılımcılığı bütün zorluklarını göze alarak yapmak isteyenlerden çıkar 😉 O yüzden sallamıyorum “beni soğutuyorsun” diyenleri. =) Onlar yazılımcı olmamak için bahane arıyorlar benim gözümde. Ben 10 senedir bu sektörün içindeyim hala yazılımcılığa dair kafa yoruyorum ve kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Bu kadar sıkıntı yaşamama rağmen hala devam ediyorsam demek ki bu işte öyle yada böyle bir ışık görüyorum.

Netice olarak kardeşim her zaman dediğim gibi; Başarmanın önündeki tek engel çalışmamaktır. Dolayısıyla başarmakta senin elinde başarmamak da … İmkansız diye bir şey yok 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir