Mekatronik Mühendisliği mi Endüstriyel Tasarım mı?

Mekatronik Mühendisliği mi Endüstriyel Tasarım mı?

Mekatronik Mühendisliği yerine Endüstriyel Tasarım programları konusunda kendini geliştirmeyi düşünen bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba ben YTÜ’de Mekatronik Mühendisliği okuyorum. Ancak kendimi makine, robot veya elektronikte değil de CAD (Computer Aided Design) alanında geliştirmek istiyorum (Solidworks, AutoCad, Autodesk Maya tarzı programlar).
Bunun iş imkanları nasıldır? Yoksa dar bir alan mıdır? Yaşım ilerlediğinde sıkıntı yaşar mıyım?

CEVAP:

Yazılım, Elektrik / Elektronik, Makine ve Bilgisayar konularının bir harmanı olan Mekatronik Mühendisliği aslında çok güzel bir meslek. Fakat maalesef ülkemizde bir çok güzel meslekte olduğu gibi bu mesleğinde hakkı verilemiyor.

Aslında her şeyde olduğu gibi bu konuda da arz / talep ilişkisi karşımıza çıkıyor. Yani bir meslek mensubuna ne kadar talep varsa o kadar arz olması gerekirken bizde tam tersi. Bizde arz fazla talep yok.

Birde bunun etkenleri arasında eğitimin hakkının verilmemesi de yer alıyor. Şimdi çok büyük bir şirketin mekatronik mühendisine ihtiyaç duyması ve bunun için hiç bir maddiyattan kaçınmaması durumunda Türkiye ‘deki üniversitelerden birinden mezun olan bir Mekatronik Mühendisini değil de yurt dışında eğitim görmüş bir Mekatronik mühendisini seçmesi çok doğal. Çünkü yurt dışında (Avrupa, Amerika, Japonya) eğitim ve teknoloji imkanları daha iyi olduğundan, o işi en iyi yurt dışında eğitim almış kişilerin yapacağının bir göstergesi.

Bir diğer önemli hususta ülkemizde teknoloji üretimine ve AR-GE ‘ye yatırımın az olması. Dolayısıyla Mekatronik Mühendisliği gibi teknoloji ve AR-GE üzerine bir bölümde iş sıkıntılarının yaşanıyor ve bu durum ziyadesiyle üzücü. Buna karşılık yılda 100 tane Mekatronik Mühendisi arayan firma olsa bile bir yılda belkide binden fazla kişi Mekatronik Mühendisliği mezunu oluyor.

Endüstriyel Tasarım

mekatronik mühendisliğiBahsettiğin Computer Aided Design, Solidworks, AutoCad, Autodesk Maya tarzı programlar Endüstriyel Tasarım grubuna giriyor. Dolayısıyla bu bölümden mezun olan kişilere nazaran bir adım geride olacaksın. Fakat düşünüldüğünde Mekatronik Mühendisliğinden çok daha fazla iş imkanı olan bir bölüm.

Yaşın ilerlediğinde sıkıntı çekmezsin çünkü teknoloji ve sanayi konuları. Her geçen gün teknolojiye ihtiyaç ve yönelim artıyor. Bu nedenle asla iş imkanı bitmeyecek diyebiliriz. Bütün teknolojik konularda olduğu gibi bilgilerini sürekli güncel tutman gerektiğini de unutmamak gerek.

SONUÇ

Netice olarak şu anda Mekatronik Mühendisliği okuyorsun. Belki Türkiye ‘de Mekatronik Mühendisliği için iş imkanları zayıf fakat en temel konularda bilgi sahibi olmanı sağlayan bir bölüm. Yani yazılım, bilgisayar, elektrik / elektronik ve makine konularında temel düzeyde de olsa eğitim alıyorsun. Bu seni önemli konularda temel sahibi yapıyor ve birden çok vasfının olmasını, istediğin birinde kendini geliştirme imkanı sunuyor.

Benim sana tavsiyem Mekatronik Mühendisliğini bitir. Bahsettiğin programlar herhangi bir kitap, görsel eğitim seti yada kurs ile öğrenilebilecek programlar olduğu için ileride kendini geliştirme imkanına sahipsin. Fakat tekrar Mekatronik Mühendisliği bölümünü kazanıp bir diploma sahibi olma şansın çok az. Önce bunu değerlendir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir