Yazılım Mühendisliği İşsiz Bırakır mı?

Yazılım Mühendisliği İşsiz Bırakır mı?

mühendisliğine gitmek isteyen ama işsiz kalmaktan endişe eden kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Selamın aleyküm soracağım soru sitenizde mevcut fakat üzerinden 1 sene geçmiş olduğu için tekrar sormak istedim. Ben mühendisi olmak istiyorum (hedefim Bahçeşehir tam burslu) fakat abilerime sorduğumda (şuan 11.sinifim ) bana aç kalmak istiyorsan okuyabilirsin dediler.   Bende ümitsizliğe kapıldım.Sonuçta amaç olmadan başarı olmaz. Teşekkür ederim.

CEVAP:

Öncelikle, tarafsız bir açıdan bakarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, KodcuHerif.Com ‘un bence en güzel özelliği, diğer pek çok siteye nazaran güncel konulara sahip olması. Yani pek çok bilişim sitesine nazaran, bir konu yayınlandıktan birkaç hafta sonra geçerliliğini yitirmiyor. Aksine yıllar sonra okunsa dahi o günkü şartlara hitap eden çok sayıda konu var. Bilinmeyen Bilişim kitabı da aynı şekilde uzun yıllar sonrasına hitap edecek şekilde yazıldı. Dolayısıyla bahsettiğin konunun üzerinden 1 sene geçmiş olması, o konunun günümüzde geçerli olmadığı anlamına gelmiyor =)

Mühendisliği İş Olanakları

Yazılım Mühendisliği İş OlanaklarıKonunun başında “ mühendisliği işsiz bırakır mı?” diye sorduk ama asıl sorulması gereken soru “hangi meslek işsiz bırakmaz?“. Çünkü 80 milyonluk, genç nüfusun yoğun olduğu, dolayısıyla çalışma potansiyeli yüksek bir ülkede yaşıyoruz. Günümüzde hangi meslek için “bu meslekte çok para var ama çalışan yok” denilse, o mesleğe bir yığılma oluyor ve en geç 1 sene içerisinde bir dünya o meslekte çalışabilecek eğitimli kişi ortaya çıkıyor.

Yanlış hatırlamıyorsam “ana okullarında çocuk gelişimi uzmanı çalıştırmak artık zorunlu” denildi, piyasada çocuk gelişimi uzmanı bulunamıyordu, neredeyse her 5 genç kızdan biri çocuk gelişimi uzmanlığı eğitimi aldı, şimdi piyasada bir sürü işsiz çocuk gelişimi uzmanı var. Aynı şekilde “iş yerlerinde iş güvenliği uzmanları olmak zorunda” denildi, piyasada ihtiyacı karşılayacak kadar yoktu, kısa sürede bir sürü kurs açıldı, önüne gelen o kurslara gitti, 1 seneye kalmadı piyasa iş güvenliği uzmanı ile doldu.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Yazılımda bu örnekler arasında. 2010 yılı civarında haber sitelerinde geleceğin meslekleri diye haberler çıkar, ilk sıralarda mühendisliği yer alırdı. Siyasetçiler, iş adamları çıkıp “piyasada X bin yazılımcıya ihtiyaç var” derdi. Tamam, 2010 ‘lu yıllara nazaran günümüzde sektörü daha büyük ama arz / talep dengesiz. Yani yazılım işinde çalışacak kişi çok, çalıştıracak firma az.

Abilerin nispeten haklı fakat buna kesin gözüyle bakamayız. Zira yazılım mühendisliği iş olanakları günümüzde yok değil. Sadece piyasadaki arza nazaran talep az. Bu da rekabet ortamı çetin anlamına geliyor. Dolayısıyla sen piyasada iş arayan standart bir yazılım mühendisinden daha fazla bilgi, birikim ve tecrübeye sahip olursan olasılığında düşer. Aynı mantıkta standart bir yazılım mühendisi ya da daha alt seviyede olursan o zaman işsiz kalma ihtimalin yükselir.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim bu mesleği her şeyden önce sevmen gerekiyor. Çünkü abilerinin haklılık payı var. Sadece maddi nedenler ile bu mesleğin erbabı olmak istersen, gün gelip bu meslekten nefret etme, bütün emeklerini çöpe atıp sıfırdan başlamayı isteme ihtimalin yüksek olur.

Bu mesleği seviyorsan da en iyisi olmak için elinden geleni yap. İyi bir üniversite kazan, üniversiteyi iyi notlar ile bitir, 1-2 yabancı dil öğren, hatta yüksek lisans yap. O zaman zaten olasılığın düşük olur ve endişe edecek bir şeyin olmaz. Amacın her zaman en iyisi oldu mu, mutlaka az ya da çok bir şey elde edersin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir