XML Nedir? Ne İşe Yarar?

XML Nedir? Ne İşe Yarar?

Bu konumuzda sıkça kullanılan ve merak edilen XML dilinin ne olduğunu inceleyeceğiz. Kaan isimli kardeşimizin sorusu üzerine, yine makale niteliği taşıyan bir konu olduğundan soru & cevap şeklinde değil, makale şeklinde konuyu ele alıyoruz.

XML Nedir?

XML, Extensible Markup Language yani Genişletilebilir İşaretleme Dili anlamına gelmektedir. W3C adlı bağımsız kuruluş tarafından belli bir standarda kavuşturulan XML’in yaratıcısı HTML dilinin yaratıcısı olan Tim Berners Lee ‘dir.

XML için bir çok şey söylemek mümkündür fakat bizim için en önemli özelliği verileri belli bir yapıda derleyip, başkalarının bu verileri kullanmasına imkan tanıması olacaktır. Örneğin A Ticaret adında bir alışveriş sitesi sahibi olduğunuzu düşünelim. Size ait ürünleri B Ticaret adındaki alışveriş sitesinde satmak istiyorsunuz. Bunun B Ticaret adlı alışveriş sitesine bütün ürünlerinizin ismini, açıklamasını, fiyat bilgisini, resmini ve daha sayılabilecek bir çok özelliğini tek tek eklemeniz gerek. Bu çok uzun ve zahmetli bir iş anlamına gelmektedir.

Ayrıca sizin sitenizdeki ürünlerin fiyat ve bilgilerinde meydana gelene olası bir değişiklik, B Ticaret sitesinin sürekli sitenizdeki bütün ürünleri tek tek incelemesi, varsa bir değişikliği tespit etmesi ve sitesine eklediği ürününüz üzerinde değişiklik yapması gibi çok daha büyük sorun anlamına gelmektedir.

Fakat ürünlerin ismini, açıklamasını, fiyat bilgisini, resim yolunu ve daha sayılabilecek bir sürü bilgiyi XML formatında bir dosyada yayınlayabilir, B Ticaretin bu dosya ile ürünlerinize ait bütün bilgileri sitesine tek bir tık ile eklemesine imkan vermiş olursunuz. Bu da sayede çok ciddi zaman ve zahmetten kurtulmak anlamına gelmektedir.

XML Kullanımı

XML KullanımıXML sadece alışveriş sitelerinde değil, günümüz sistemlerinin her alanında kullanılabilir. Kısacası size ait bir veriyi başka sistemlerin kendi bünyesinde kullanmasını istediğiniz her alanda kullanabilirsiniz. HTML gibi hiyerarşiye sahiptir. Belli kalıpları yoktur, tamamen özgürsünüzdür.

Örnek verecek olursak bir dershanemiz var ve dershanenin diğer şubeleriyle sınıftaki öğrencilerin isimlerini, soy isimlerini ve sınıf numarasını paylaşmak istiyoruz. XML formatında yazalım;

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<ogrenciler>
        <ogrenci id="1">
                <ad>Coşkun</ad>
                <soyad>Solmaz</soyad>
                <no>628</no>
        </ogrenci>
        <ogrenci id="2">
                <ad>Hakan</ad>
                <soyad>Çalışkan</soyad>
                <no>852</no>
        </ogrenci>
        <ogrenci id="5">
                <ad>Duygu</ad>
                <soyad>Bayraktar</soyad>
                <no>797</no>
        </ogrenci>
        <ogrenci id="8">
                <ad>Ebru</ad>
                <soyad>Atıcı</soyad>
                <no>618</no>
        </ogrenci>
</ogrenciler>

Bu bilgileri XML formatında yayınlamamız durumunda dershanenin diğer şubeleri kendi sistemlerine kolaylıkla ekleyebilirler.

SONUÇ

Kısacası XML son derece kullanışlı ve kolay, veri saklama, yayınlama ve paylaşma imkanı sunan bir dildir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

7 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir