WordPress mi Yoksa Joomla mı?

Wordpress mi Yoksa Joomla mı?

Dünyanın en çok kullanılan 2 hazır web sitesi scripti WordPress ve Joomla ile ilgili soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba, Daha yeni yeni başlıyorum çok  olmasada kod bilgim var zaten çoğunlukla hazır kodları kullanarak bişiler yapıyorum doğrusu benim sorum joomla ile wordprees arasındaki farklar nelerdir yeni başlamış birisine hangisini önerirsiniz ve gerek templates gerekte plugins olarak hangisi daha iyi daha zengin ?

CEVAP:

Güzel ama biraz sıkıntılı bir soru. Çünkü “PHP mi yoksa ASP.Net mi?“, “Android mi yoksa Apple mı?” soruları gibi fanatik duyguları harekete geçirme potansiyeline sahip. Biz yine her zaman olduğu gibi tarafsız bir pencereden tecrübelerimizi aktaralım.

WordPress mi? Joomla mı?

Wordpress mi? Joomla mı?Aralarındaki farkları maddeler halinde yazmıcam. Zaten maddeler halinde yazanlarda Joomla ve WordPress ‘in avantaj ve dezavantajlarını neredeyse birbirine aynı yapmış. Ben sadece kişisel tecrübelerimi anlatıcam.

Öncelikle belirtmekte fayda var, hem WordPress hemde Joomla, PHP kodlama diline sahip. İkisi de açık kaynak kodlu ve ikisi de ücretsiz. Bu önemli konularda birbirlerine nazaran avantaj ya da dezavantajları yok.

Benim ilk WordPress sitemi kuralı herhalde bir 7-8 sene kadar olmuştur. Joomla ile tanışmam da bundan yaklaşık 3 buçuk sene önce yaşadığım bir freelance iş alarak oldu. Bir arkadaş vasıtasıyla birinden freelance iş aldım. Kendisi daha önce bir freelance çalışan biriyle anlaşmış, o kişi “ben yurt dışına gidiyorum” diye işi yapmadan bırakmış. Müşteri, Türkiye ‘nin en büyük 500 şirketinden birisinin bütün kurumsal işlerini almış, sadece koordinasyon yapıyor. Yani bana web sitesini yaptırıyor, başkasına videosunu, bir başkasına grafik tasarımı falan filan…

Tasarımı seçmiş, satın almış, iş sadece kurulum ve düzenlemeye kalmış. 3 buçuk yıl öncesinin parasıyla bin TL ‘ye anlaştık, ki çok iyi para benim için. Gönderdi bana sitenin tasarımını, site hakikaten çok kaliteli. Ben wordpress ‘te o zamana kadar o kadar kaliteli bir tema görmemiştim.

Kurulum işlemine başladım. WordPress kafasında hareket edip, gittim önce güncel sürümünü siteden indirdim, sonra temayı yükleyeyim dedim, olmuyor. Defalarca kez denedim, saatlerce uğraştım, delirtme noktasına getirdi. Siteyi kurdum ama temayı atamıyorum. Son bir kez daha deneme ve olmazsa müşteriyi arayıp bin TL ‘den vazgeçerek işi geri çevirme kararı aldım ama benimde yapamadığım şeyler sinirimi bozduğu için kendime yediremiyorum. Son denememde kurduğum siteyi kaldırdım ve sadece müşterinin gönderdiği dosyaları atarak kurdum, bu sefer oldu. WordPress ‘in bütün temaları wordpress ‘e uyumlu olduğu için, Joomla ‘da temanın son versiyonu kabul etmemesi bana biraz saçma gelmişti.

Çok şükür kurulumu hallettik ama bu sefer içerik girme, siteyi düzenleme muhabbeti var. Menüler, modüller, eklentiler ve daha aklıma gelmeyen bir sürü şeyin her biri ayrı birer dert oldu. Elbette ilk defa kullanıyordum ve bilmeyene her şey zordur. Fakat yıllardır WordPress ‘te hiç bu kadar zorlanmadım. Neyse ki siteyi güç bela bitirdik ama bin TL ‘ye sevinemedim. Zira, o kadar uğraştırdı ve müşteri o kadar çok karar değiştirdi ki, yapılan iş bin TL’lik işi çoktan geçti.

Söz konusu tasarım, aradan geçen 3 buçuk yıla nazaran hala çok kaliteli denebilecek kalitede. O tarz wordpress bir site yapılabilir fakat yapacak kişinin her bir sayfayı manuel olarak oluşturması gerekir. Dolayısıyla kurumsal, kaliteli bir site yapmak için Joomla güzel denebilecek bir sistem. Fakat ben bugün kurumsal bir site yapacak olsam, Joomla kullanmak yerine ya WordPress alt yapısını kullanarak, müşterinin isteği doğrultusunda kod düzenlemeleri yaparım yada sıfırdan kendim siteyi yazarım.

Neden WordPress?

WordpressHazır wordpress mevzusu açılmışken, daha önce belirttiğim bir şeye tekrar açıklık getireyim. 10 yılı aşkın zamandır yazılım ile uğraşıyorum. Bir sürü tamamen bana ait, sıfırdan yazılım projeleri yaptım. Fakat KodcuHerif.Com gibi kendisine ziyadesiyle vakit ayırdığım sitem WordPress. Halbuki en fazla 1 haftada ihtiyacımı görebilecek bir blog sitesinin sıfırdan yazılımını yapabilirim. Kaldı ki son yaptığım yazılım projesinin blog bölümünün yazılımını 1 günde yaptım. Daha önce cevapladım ama geçen bir kardeşimiz yine “senin gibi bir yazılımcı neden WordPress kullanır ki…” diye sordu. Eğer yazılım bilmiyor ya da yeni başlamış olsaydım bende bu duruma anlam veremezdim.

Nedeni basit gençler; yorgunluk. Yazılım ile uğraştıktan sonra bir noktadan sonra yoruluyorsunuz. Artık kolay ve kaliteli bir şekilde yapabileceğiniz şeyler ile sıfırdan uğraşarak vakit harcamak istemiyorsunuz. Hele ki yaş ilerledi mi, ekstra vakit kaybetmek istemiyorsunuz. Bu mesleği onlarca yıl severek yapamazsınız. Ne kadar yazılımı severseniz sevin, bir noktadan sonra uzun soluklu projeler, eğer maddi anlamda size çok büyük bir olumlu değişim sağlamayacaksa işkence gibi gelecektir.

Tüm bunların yanı sıra WordPress bugün, dünyanın en fazla kullanılan yazılım dillerinden birine sahip Microsoft ‘un resmi sitesinde dahi kullanılıyor. Sadece Microsoft değil, dünyanın bir çok büyük şirketi blog bölümleri için yada ana siteleri için WordPress ‘i tercih ediyor. Hal böyle iken WordPress için dandik, kalitesiz demek ya da kullanmamak için bir neden bulmak zor.

SONUÇ

Ben kişisel tecrübelerim çerçevesinde WordPress ‘ten memnunum. Joomla ile kötü denebilecek bir tecrübem oldu. Fakat bu kesinlikle Joomla ‘nın kötü olduğu anlamına gelmez. Aslında her daim önemli olan kullanılan sistemin ihtiyaçlarınızı ne derece giderdiğidir. WordPress sizin bütün ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi fazlasıyla karşılıyor, size sorun çıkarmıyor ise gerisi teferruattır. Aynı şekilde bu Joomla ya da kullandığınız mobil işletim sistemi, PC işletim sistemi içinde geçerli.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir