Daha Az Çalışmak Mümkün mü?

Evli ve çocuklu bir bayan takipçimizin, yazılım sektöründen para kazanmak için daha az çalışıp çalışamayacağına dair sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba,

12 yıl tecrübeli, vasat bir yazılımcıyım. Evlilik, çoluk, çocuk, farklı uğraşlar derken artık haftada 40+ saat belli saatlerde çalışma temposunu kaldıramamaya başladım. Kendi çabalarımla part time ya da freelance iş aradım ama bulamadım. İsteğim bana gayet mantıklı görünüyor ama sizin de fikrinizi almak isterim.

-Para sıkıntım yok. Şu anki maaşımın yarısına, hatta daha azına bile çalışabilirim. Düzenli gelir takıntım da yok. Ama parasız da çalışmayayım:) Maksat harçlık olsun, iş hayatından kopmamış olayım.

-Bugüne kadarki yazılım tecrübemden aklıma ilk gelenler ASP,.net(asp be c#),oracle forms, PLSQL, TSQL, html, javascript, JSP. Bunların yanında wordpress’e biraz eğileyim diyorum. Çünkü uzmankirala.com vs sitelere baktığımda WP’de birşeyler yapanların şansları daha fazla gibi. Sizce nasıl bir fikir? Bunun dışında edinmemi önerdiğiniz uzmanlıklar var mı?

-Nerelere, nasıl başvurmam -varsa- şansımı arttırır?

Kısaca sorum şu aslında. Belli bir tecrübesi olan yazılımcılar için gri yok mudur? Ya haftada 50 saat, ya da işsizlik midir?

Saygılar, teşekkürler.

CEVAP:

Belirtmeden geçemicem, sorudan ziyade soruyu gönderen kişinin evli, çocuklu bir bayan olması güzel. Çünkü KodcuHerif.Com ‘a gelen sorular genel olarak eğitim hayatını sürdürmekte olan genç kardeşlerimiz tarafından geliyor. Bu da ağırlıklı olarak soruların benzer olmasına, çeşitliliğin az olmasına neden oluyor. Arada yetişkin arkadaşlardan da soru geliyor ama ilk defa evli, çocuklu bir bayandan soru geliyor (daha önce gelmiş olup, sorusunda belirtmediği için biz fark etmemişte olabiliriz). Biz her kesimden, herkese yardımcı olmayı istiyoruz. Bu nedenle bu tarz soruları cevaplamanın bizim için ayrı bir tadı var. Şimdi cevaba geçelim…

Çalışma Süresi

çalışma süresiKodcuHerif.Com ‘a gelen sorular genel olarak eğitime dair sorunlar olduğu için sorulara verdiğimiz cevaplarda ağırlıklı olarak eğitim sistemindeki sorunlardan bahsediyoruz. Fakat iş hayatında da kişinin kendisine ihtiyaç duyduğu vakti ayırmasını zorlaştıran ve diğer sorunlar mevcut.

Ülkemizde haftalık çalışma süresi 45 saat. Hafta sonu 2 gün tatil olan işlerde günlük 9 saat, 1 gün tatil olan işlerde 7 buçuk saat çalışılıyor. Çalışma süresine 1 saatlik öğle molası dahil edilmiyor. Yani mola 1 saat, işe gitmek için hazırlanma ortalama yarım saat, işe gitme süresi ortalama 45 dakika, işten eve dönme süresi ortalama 45 dakika şeklinde düşünürsek, günde 9 saat çalışan biri işine 12 saat yani haftada 60 saat, günde 7 buçuk saat çalışan biri 10 buçuk saat yani haftada 63 saat ayırıyor. Yetişkin bir insanın günde uyuması gereken sürenin 6-8 saat arası olduğunu düşünürsek, geriye kendisine 4-6 saat kalıyor. İşte bu 4-6 saat yeme, içme, temizlik, eğlence ve kişisel diğer ihtiyaçlar ne ise ona ayırabileceğiniz süredir. Bir film izlemek istesen yarısı gider, yemek yemek istesen 4 ‘te 1’i gider, 4-6 saatlik vakitte yazılım yapmak ya da yazılımda kendini geliştirmek istesen hepsi gider ve hatta vakit yetmez =) Özellikle birde aile kurulmuş ise, ev ve aile için yapmanız gerekenler nedeniyle kişisel hiç bir zevke ve kendinizi geliştirmeye yönelik hiç bir şey için doğru düzgün vakit kalmaz.

Kaldı ki biz bir iş için harcanılan süreyi yasal ve minimum olarak hesap ettik. Hazırlanma, işe gitme süresi özellikle büyük şehirlerde çalışanlar için daha uzun olabilir. En önemlisi de bir çok işte, özellikle özel sektörde işten çıkma saatiniz geldiği anda kafanıza göre çıkamayabilir, ekstra mesaiye kalabilirsiniz.

Bu nedenle KodcuHerif.Com ‘u takip eden kardeşlerimize “iş hayatına atılana kadar ne yapacaksanız yapın, ondan sonra size kendinizi geliştirmek ve ekstra konularda çaba göstermek için vakit kalmıyor” diyoruz.

Daha Az Çalışarak Para Kazanmak

Freelance işEğer maddi sıkıntı yok ise ve “akmasa da damlasın, yeter ki günde daha az çalışarak 3-5 bir şeyler kazanayım” diyorsanız yazılım bilmenizin size bu noktada üst düzey bir faydası olmaz. Çünkü yazılım bilmeniz nedeniyle bir yazılım projesi işi alırsanız hem bunu günde az çalışarak yapamazsınız hemde cüzi ücretlere çalışarak yapmanız mantıklı olmaz. Dolayısıyla daha az çalışarak para kazanmak için hazır scriptler ile bir şey yapmak daha mantıklıdır.

Günümüzde zaten bir çok web sitesi hazır scriptler ile yapılıyor. Bu hazır scriptler ile normalde 2-3 ayda yapılan bir web sitesini bir kaç gün ya da haftada yapmak mümkün. Bir yazılımcı olarak bu hazır scriptleri normalde 2-3 ayda yapabileceğimiz bir site işinden 4-5 bin TL civarı para alabilecekken, 1-2 haftada yapılabilmesine imkan tanıyıp yazılımcıların para kazanmasına engel olduğu için kötülemem lazım. Fakat bu maddi çıkarlar doğrultusunda doğruyu söylememek anlamına gelir. Dolayısıyla gerçekleri yazmakla mükellefiz ve WordPress gibi hazır scriptler ile yapılan web sitelerinin, bir yazılımcının yapacağı web sitesinden daha kısa sürede ve daha kaliteli bir şekilde yapılmasına imkan tanıdığını söylemek durumundayız.

Piyasada bir web sitesi yapmak için en çok kullanılan hazır script WordPress ‘tir. Günümüzde web sitesi yaparak para kazanmayı düşünenler için WordPress bilmek bir nevi zorunluluk. Dolayısıyla WordPress site kurmayı bilmek avantaj fakat üst düzey bir avantaj değil. Çünkü çok fazla WordPress site kurmayı bilen kişi var. Buda çok büyük bir avantaj olmamasına neden oluyor.

Tüm bunların yanı sıra WordPress site kurmayı bilmek yetmez. WordPress ile yapılabilecek bir çok unsuru bilmek gerektiği gibi, bazen kodlarla da uğraşmanız gerekebilir. Çünkü müşteriler bazen sadece WordPress paneli ile yapılabilecek şeylerin dışında isteklerde bulunabilir. Bu durumda sizde müşteriye “panelde istediğiniz şeyi yapabileceğim bir seçenek yok, o yüzden bunu yapamam” diyemezsiniz ve kodlara müdahale etmeniz gerekir. Bu da PHP ‘den az çok anlamanızı gerektirir.

Freelance iş almaya dair bir makalemiz mevcut, bu konuya göz atmak yararlı olacaktır; Freelance İş Nasıl Bulunur?

SONUÇ

Yazılım ya da bilişim sektörünün en güzel nimetlerinden biri hiç şüphesiz ki kendi çabalarınız doğrultusunda ekstra ya da ana gelir elde etme imkanı sunmasıdır. İsterseniz çok çaba sarf eder, bir çok iş alarak ve çok çalışarak iyi para kazanırsınız, isterseniz de az çaba sarf eder, az iş alarak ve az çalışarak cüzi miktarda para kazanırsınız.

Özellikle para sıkıntınız yoksa para kazanmak daha kolaydır. Kaz gelecek yerden tavuğu esirgememe imkanınız var demektir. Bu nedenle en sağlıklısı kendinize güzel bir web sitesi yapıp, orada freelance olarak alabileceğiniz işlere dair ayrıntılı bilgiler verip, Google ‘da ve sosyal medyada ücretli reklamınızı yapmaktır. Bu şekilde hem freelance çalışmada önemli bir zaman harcamanız gereken müşteri bulma süreci için daha az çalışmış olursunuz hemde kazandığınız para genel toplamda daha cüzi miktarda olur.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir