Visual Studio mu Yoksa Dreamweaver mı?

Visual Studio mu Yoksa Dreamweaver mı?

Web tasarım okuyan kardeşimizin Visual Studio ve Dreamweaver programlarına dair sorduğu soruları cevaplıyoruz.

SORU:

Abi S.A , iyisindir inşallah.. Abi sorum kısa olcak ben web tasarım okuyorum. Hocalarım bize visual studio öğretiyo ama işyerlerine baktığımda Dreamweaver bilen eleman ihtiyacı daha fazla. 1.Sorum Visual Studio öğrenmek Dreamweaver öğrenmekten daha mı avantajlı? 2.Sorum Visual Studio yerine Dreamweaver mı öğrensem benim gelecekte daha işime yarar. Teşekkürler 🙂

CEVAP:

Yazılım ile ilgilenen arkadaşlar bu soruya direk olarak Visual Studio cevabını verecektir. Fakat ikisininde kullanılması için mantıklı gerekçeler var.

Visual Studio ve Dreamweaver Arasındaki Fark

İki programda da yazılım ve web tasarım yapma imkanı var. Visual Studio Microsoft ‘un geliştirdiği, Dreamweaver ise Adobe ‘nin geliştirdiği programlar. İki şirkette program üretme konusunda dünya devi. Dolayısıyla iki programda kaliteli. Ben ikisini de kullandım. Bu durumda şunu söyleyebilirim ki, Visual Studio en gelişmiş yazılım ve web tasarım programıdır. Fakat buna rağmen Dreamweaver ‘i seçmenizi gerektiren durumlar olabilir. Bu nedenle Visual Studio ve Dreamweaver arasındaki fark nelermiş onlara bakalım.

Dile Göre Tercih

Visual StudioDediğimiz gibi Visual Studio Microsoft ‘un geliştirdiği bir program. Dolayısıyla ağırlıklı olarak yine Microsoft tarafından geliştirilen programlama dilleri ve o programlama dilleri ile uyum içerisinde çalışan programlama dillerini yazmak için kullanabilirsiniz. Yani gidip de Visual Studio ‘da PHP yazılım geliştiremezsiniz.

Bu durumda geliştireceğiniz yazılım dili ne ise ona göre tercih yaparsınız. Örneğin ASP.Net ise Visual Studio, PHP ise Dreamweaver ‘i tercih edersiniz.

Bunun yanı sıra ikisinde de HTML, CSS kod yazılabilir yani web tasarım yapılabilir.

Boyut ve Performans

Visual Studio çok fonksiyonlu, son derece gelişmiş, sağlam bir programdır. Bende Microsoft yazılım dillerini kullandığım için bilgisayarımda her daim kurulu. Şu anda bende Visual Studio Ultimate 2013 var. Kurulum dosyası 2.81 GB. Kurulum yaptıktan sonra bilgisayarda kapladığı yer 7.5 GB.

DreamweaverDreamweaver ise 500 MB civarı. Şu anda bilgisayarımda kurulu değil ama bilgisayarda kapladığı yer 1-2 GB civarıdır.

Bilgisayarda her daim yüksek boyutlu programlar, yüksek performans ihtiyacı duyar. Yüksek performans ihtiyacı duyan programlar genel olarak düşük performans ihtiyacı duyan programlardan yavaş çalışır, donma sorunları meydana getirir. Dolayısıyla yapılacak olan işlem sadece HTML ve CSS kod yazmak ise bu durumda Visual Studio kullanmak yerine Dreamweaver kullanmak daha mantıklıdır. Hatta çoğu kişi, HTML ve CSS kodu yazmak için çok daha hızlı olması nedeniyle bir kaç MB’lik Notepad++ ‘ı tercih eder ama elbetteki Dreamweaver kadar çok özelliğe ve kullanışlılığa sahip değildir.

Aslında daha sayılabilecek çok fark var. Fakat söz konusu web tasarım olunca bu iki fark ön plana çıkıyor.

İş Dünyasında Hangisi Ön Planda?

Dreamweaver bilen eleman ihtiyacı, Visual Studio bilen eleman ihtiyacından daha fazla değil =) Visual Studio bilen eleman ihtiyacı da gayet var. Fakat Visual Studio bilen kişileri arayan firmalar, web tasarımcıdan ziyade C#, ASP.Net gibi Microsoft yazılım dillerini bilen yazılımcı arayan firmalar. Onun haricinde PHP yazılım ve Web Tasarım yapan firmalar Dreamweaver kullandıkları için Dreamweaver bilen eleman arıyor.

Hangisini Öğrenmek Daha Avantajlı?

İkisini de kullandım fakat ben Visual Studio ‘cuyum =) Bana göre son derece gelişmiş, yazılım için olduğu kadar web tasarım içinde ihtiyaçları fazlasıyla karşılayabilen bir program. Fakat ileride bir gün PHP öğrenme planın varsa, Dreamweaver ‘a yönelmen biraz daha faydalı. ASP.Net öğrenme planın varsa kesinlikle Visual Studio ‘ya yönelmelisin. “İkisiyle de işim olmaz, sadece web tasarımda ilerleyeceğim” diyorsan o zaman Visual Studio tavsiyem biraz daha ağır basıyor. Çünkü Visual Studio için “açık kaynak kodlu olacak, şunu destekleyecek, bunu yapacak” gibi çok çeşitli gelişmeler var. Fakat ben o gelişmeleri takip edip, deneyimlemediğim için net bir şey söyleyemiyorum.

SONUÇ

Netice olarak söz konusu okul olduğu için senin iş dünyasına yada keyfine göre hareket etme lüksün yok. Derslerini en iyi şekilde çalışabilmek ve sınavlardan en iyi şekilde not alabilmek için hocalarının belirlediği yoldan ilerlemelisin. Elbette piyasada söz ve isim sahibi olan Dreamweaver ‘da da en azından bilgi sahibi olmanda fayda var. Bunu da derslerinden arta kalan vakitte rahatlıkla yapabilirsin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir