Visual Studio 2015 Çıktı!

Visual Studio 2015 Çıktı!

Visual Studio 2015 ’in Çıkış Tarihi Belli Oldu konusunda da belirttiğimiz üzre Visual Studio 2015 çıktı ve KodcuHerif.Com olarak hemen inceledik.

Öncelikli olarak en önemlisi daha öncede belirttiğimiz gibi Visual Studio 2015 bireysel geliştiriciler için ücretsiz olarak çıktı. Elbette profesyonel olarak yazılım geliştiren firmalar için ücretli versiyonları var. Ücretsiz versiyon olan Visual Studio Community 2015 RC ‘de Web ve mobil platformlar için uygulama geliştirme imkanı sunuyor. Zaten en önemli alanlar olan web ve mobil platformlar için uygulama geliştirme imkanı sunuyor olması bizim için yeterli.

İndirme ve Kurulum

Bütün web ve mobil platformlar için uygulama geliştirmenizi sağlayan Visual Studio Comminty 2015 RC ‘yi indirmek için direkt olarak visualstudio.com ‘u ziyaret edebilirsiniz. Şu anda ana sayfada indirme imkanı sunuyor. Fakat hem bilgi almak hemde indirmek isteyenler buradan buyursun: https://www.visualstudio.com/products/visual-studio-community-vs

İlk etapta 2 MB civarı bir dosya indiriyorsunuz. Akabinde ona tıkladıktan sonra karşınıza bir kurulum penceresi çıkıyor. Buradan ister standart kurulumu isterseniz custom kurulumu seçerek ilerliyorsunuz.

Hem indirip hemde kurulum yaptığı için kurulum yaklaşık 1 saat civarı sürüyor. Bizim 25 Mbps bağlantımız ve sağlam bir HDD ‘miz olmasına rağmen 1 saat civarı sürdü. Sizde sahip olduğunuz bağlantı ve donanıma göre bu süre daha uzun yada kısa olabilir.

Visual Studio Community 2015 RC kurulum ekranı açıldığında da söylediği gibi 9 GB’lik bir alana ihtiyaç duyuyor. Bizim HDD alanımızdan 7-8 GB ‘yi götürdü =)

Visual Studio Community 2015 RC kurulum için çok fazla bir bilgiye gerek yok. Sadece verdiğimiz bağlantıdan 2 MB’lik dosyayı indirmeniz, tıklamanız, indirme ve kurulumun bitmesini beklemeniz yeterli. Tüm bunların neticesinde sizden bilgisayarı tekrar başlatmanızı istiyor.

İlk İzlenimandroid uygulama geliştirme

Açıkçası çok fazla inceleme imkanına sahip olamadık. Hemen bu önemli gelişmeyi paylaşalım istedik. Fakat kısa bir araştırma vesilesi ile arayüz Visual Studio 2013 ile bire bir aynı diyebiliriz.

Yine Visual Studio 2013 ‘te olduğu gibi açılış sayfasında bilgiler alabileceğiniz bağlantılar var, sol tarafta daha önce oluşturduğunu projeler görünüyor. Yani kısacası görsel olarak Visual Studio 2013 ‘ün aynısı. Tek farkı yeni proje oluşturduğunuzda artık Android ve iOS seçeneklerinin olması.

Mobil Uygulama Geliştirme

Visual Studio 2015 ‘in belkide en büyük yeniliği ve devrim niteliğindeki olayı bir kodlama dili ile bütün platformlar için uygulama geliştirme imkanı sunuyor olması. Xamarin ile yaptığı ortaklaşa çalışma neticesinde C# ile hem Windows,  hem Android hemde iOS ‘a uygulama geliştirme imkanı sunuyor. Xamarin bunu daha önceden sunuyordu fakat biz tavsiye etmiyorduk. Çünkü bir dönüştürme hizmeti stabil ve sağlıklı bir uygulamanın ortaya çıkması için sorun teşkil ediyor.

Mobil Uygulama GeliştirmeFakat şimdi Microsoft gibi dünya devi bir yazılım firmasının desteğini alıyor olması çok daha sağlıklı işlerin olabileceğini düşündürüyor. Bizde zaten Visual Studio Community 2015 RC kurulumu yapar yapmaz ilk olarak Android uygulama geliştirme meselesini inceleyelim dedik. Bu girişimimiz vesilesi ile Xamarin indirmemiz gerektiğini söyledi, indirdik. İndirdiğimize kısmen pişman etti diyebilirim. Çünkü zaten Visual Studio Community 2015 RC bilgisayardan 7-8 GB götürmüşken, Xamarin indirip kurunca bi 10 GB daha yer gitti. Tüm bunların yanı sıra Android SDK Manager ‘den de indirmemiz gereken 27 tane eklentininde 5 GB civarı olduğunu düşünürsek, bu iş bize 30 GB civarına mal oldu.

Xamarin ‘de her ne kadar ücretsiz olarak indirilme imkanı sunuyor olsa da kurulum tamamlandıktan sonra trial yani deneme versiyonu olduğu söyleniyor. Fakat bu deneme büyük ihtimalle kullanım kısıtlamasından ibaret, zira herhangi bir süre belirtmiyor.

Tüm bunların yanı sıra biz C# altından Android uygulama geliştirmeyi seçmemize rağmen karşımıza kurcalayacağımız, Visual Studio ‘da alışık olduğumuz sürükle bırak şeklinde bir ekran gelmedi. İlk etapta Xamarin ‘e kayıt olmamız ve giriş yapmamızı isteyen bir ekran ile karşılaştık. Bunun yanı sıra Android Uygulama Geliştirme derslerinden alışık olduğunuz gibi MainActivity dosyası çıktı ama java değil cs uzantılı.

Hem C# yazılımcısı olarak hemde Android uygulama geliştirme meselesine göz fırlatmış biri olarak söyleyebilirim ki biraz hayal kırıklığı yaşadım. Çünkü ilk açılan kodlara bakınca, kodların C# ile çokta fazla alakası olmadığı görülüyor. Biz “Oley! C# bilenler olarak Java ‘ya kasmamıza gerek kalmayacak, normal bir Windows uygulama yapar gibi Android uygulama yapabilicez” diye düşünüp sevinirken meğer öyle olmayacak gibi görünüyor. Çünkü kodlar Java ile C# karışımı gibi. Yani yeni yöntemler ve kodlar öğrenmek icap edecek. E yeni yöntem ve kod öğrendikten sonra bunun ne esprisi kalacak, orası ayrı mesele…

Tabi dediğim gibi, daha çok yeni ve henüz ayrıntılı bilgiye sahip olamadık. Ayrıca her ne kadar yazılım bilgisine sahip oluyor olsak da bilmediğimiz bir yazılım alanında hemen her şeyi yapabilmemiz mümkün değil.

SONUÇ

Netice olarak Visual Studio 2015 ‘in ücretsiz olması, bütün mobil platformlar için mobil uygulama geliştirme imkanı sunuyor olması neredeyse bir devrim niteliğinde. Fakat çok ama çok yeni yapılmış bir devrim. Her devrimde olduğu gibi, doğuracağı sonuçları hep beraber göreceğiz. Visual Studio 2015 ile yapılan mobil uygulamalar stabil çalışacak mı, sorunlar meydana gelecek mi, uygulama geliştirmek kolay olacak mı, kişiler tercih edecek mi bunu zaman gösterecek.

Lakin mevcut hali ile sürekli bir şeyler indirip kurdurması, 30 GB civarı yer kaplaması, ilk bakıldığında çokta anlaşılabilir ve kolay olmaması gibi nedenler ile açıkçası ben henüz kendisiyle uğraşmayı düşünmüyorum. Çünkü web sitesi yapacak olmam durumunda 3-4 GB civarında Visual Studio 2013, Android Mobil uygulama yapacak olduğumda 1-2 GB’lik Android Studio son derece işimi görüyor. Zaten şu anda ciddi bir kaynak sıkıntısı olduğu aşikar. Zamanla bu kaynakların artması, internette bir çok kişinin anlatımlar hazırlaması, çıkan sorunlara çözümler üretilmesi gerek. O yüzden ben bilgisayarda yer açmak adına saatlerce uğraşıp yaptığım bütün kurulumları siliyorum =) Biraz daha kayda değer bir seviyeye geldiğinde tekrar kurulum yaparız. Bakalım zaman bize ne gösterecek… Belki Visual Studio 2015 ile Android uygulama geliştirme dersleri çekmeye başlayabilir =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir