Girişimcilik Destek Programları ile Proje Yapmak

Girişimcilik Destek Programları ile Proje Yapmak

Girişimcilik her geçen gün giderek ilgi gören bir iş modeli. Kendi işinin sahibi olmak, kazanılacak parayı kendi bilgi ve çabasıyla belirleyecek olmak, normal bir iş yerine çalışınca meydana gelen, sıkça yaşanılan sıkıntıları yaşamamak ve daha sayılabilecek bir sürü unsur nedeniyle girişimcilik son yıllarda ciddi oranda tercih ediliyor.

Bir fikir bulmak parayla değil fakat o fikri hayata geçirmek, girişimde bulunmak parayla. Çoğu kişininde bir fikri hayata geçirmek yani girişimde bulunmak konusunda parasal sıkıntıları olduğu için girişimcilik destek programları imdada yetişiyor. Peki nedir bu girişimcilik destek programı? Neden benim fikrimi hayata geçirmem konusunda bana para veriyor? İçinde bulunduğumuz dünya bu kadar yardım sever mi? Peki bu verilerin parayı her fikri olana veriyorlar mı? Gelin bu soruların cevaplarına göz fırlatalım.

Girişimcilik Destek Programları

Girişimcilik destek programıGirişimcilik destek programı vesilesi ile bir projeyi hayata geçirmek istiyorsunuz diyelim. Girişimcilik destek programlarına gidip “benim projem/fikrim var” demeniz durumunda cevap olarak “Ooo! Hoş geldin. Bizde ne zamandır biri bir proje yada fikir ile gelsin de ona para verelim diye bekliyorduk. Gel hemen al bu parayı projeyi/fikri hayata geçir” kesinlikle demez. Çünkü kimi kolundan tutup “para kazandıracak bir iş fikri söylesene” deseniz size en az 1-2 fikir/proje söyleyecektir. Fakat hemen hemen hepsi belirttikleri o iş modeli ile ilgili herhangi bir deneyime yada bilgiye sahip değillerdir.

Mobil uygulama geliştirme işinde çok para var, ben olsam o işe girerim“, tamam o işte para var, belki girmen durumunda para kazanırsın ama mobil uygulama geliştirme işinde bilgi sahibi misin, zorluklarını biliyor musun, bekara karı boşamak kolay… Yazılım bilsen de bilmesen de illa ki yazılımcı alacaksın, onlara maaş ve sosyal haklar vereceksin, reklam yapacaksın, vergini vereceksin, ofis başta olmak üzere bir sürü giderlerin olacak bunları hiç hesaba kattın mı? Yok.

İşte girişimci destek programları, çoğu proje/fikir sahiplerinin, bir işin eksilerini ve zorluklarını düşünmeden hayata geçirmek istediklerini bildikleri için sınavlar düzenlerler, mülakatlar yaparlar, incelerler. Benim katıldığım girişimcilik destek programında ki müdür “biz destek olmak, para vermek istiyoruz fakat alan yok” demişti =) Burada anlatılmak istenilen “biz parayı uzatıyoruz fakat kabul etmiyorlar” değil. Anlatılmak istenilen, her başvuru döneminde 100 ‘den fazla kişi başvuruyor, 15 kişiye destek olma imkanı sunuluyor fakat bu 100’den fazla kişiden 15’i bile sahip oldukları projeyi yada fikri hayata geçirme, sürdürme ve başarıya ulaştırma konusunda yeterli donanıma sahip olamadığı için sadece bir kaç kişi destek alabiliyor.

Girişim Desteğinin Nedeni

Girişimcilik Destek ProgramlarıGirişimcilik destek programlarının bir girişime destek olmak konusunda baktıkları en önemli unsur para ve istihdamdır. “Dünya barışını sağlıcam, insanlığa fayda sağlıcam” eyvallah bunlar güzel düşünceler ama dünya düzeni böyle değil. Eğer dünya düzeni para kazanmaya yönelik değilde barış ve insanlık üzerine kurulu olsaydı, her yıl savaşlar için milyarlarca dolar harcanmaz, o paralar aç ve zor durumda olan insanlar için harcanırdı. Dolayısıyla money talks yani para konuşur. Bu nedenle sizin proje fikriniz de muhakkak para kazandırmalı ve istihdam sağlamlı. Yani işsizliği azaltacak nitelikte olmalıdır. Zaten girişimcilik destek programlarının temel amacı sizi kurtarmak, kendi yağınızda kavrulmanızı sağlamak değildir.

Girişimci destek programlarında, girişimi fidan, desteği de para (su) gibi gösterirler. Kimse bunun asıl anlamını bilmez ama nokta atışı bir semboldür. Yani sizin girişiminiz bir fidan, onların destekleri de sudur. Onlar sizin fidanınızı sulayarak büyütürler, ağaç haline gelmesine katkı sağlarlar. Sonrada verdiğiniz meyvelerin bir kısmını toplarlar. Babalarının hayrına destek olmazlar ve meyve vermeyecek olan fidanı sulamazlar.

Sizin girişiminiz başarılı olsun ki, devlete vergi verin, devletin kasasına para girsin. Bunun yanı sıra istihdam sağlayın yani eleman alın. Bu sayede hem işsizliği azaltma konusunda katkınız olsun, ki çark dönsün hemde çalıştırdığınız her eleman için yine devlete para verin, yine devletin kasasına para girsin. Bu açıdan bakıldığında aslında girişimcilik destek programlarıdestek” değil “yatırım” yapmaktadırlar. Kaz gelecek yerden tavuğu esirgememe misali… Dolayısıyla “destek” kelimesi nedeniyle size karşılıksız yardım yapılıyor düşüncesiyle hareket edilmemesi gereklidir.

Destek Alabilmek Dikkat Edilmesi Gerekenler

girişimde bulunmakBu noktaya kadar inceden değindiğimiz gibi hayata geçirmek istediğiniz proje yada fikre dair ziyadesiyle bilgi sahibi olmanız gerektiği sonucunu çıkarmışsınızdır. Adamlar size “projenin başarıya ulaşması adına X sorununu aşmak için ne düşünüyorsun” diye sorduğunda cevap olarak “ya hallederiz onu, o sorun değil” tarzında bir cevap verirseniz konuşmaya devam ederek boşa vakit harcamayın. A’dan Z’ye işi hayata geçirmeye ve başarıya ulaştırmaya dair her şeyi düşünüyor ve biliyor olmanız gereklidir.

Bunun yanı sıra “ben X yazılım projesi hayata geçiricem” şeklinde de karşılarına çıkmak isteyebilirsiniz. Tamam da yazılıma, yazılım piyasasına, o projenin hayata geçirilmesi için duyduğu gereksinimlere, rakiplere dair hiç bir şey bilmiyorsun, o ne olacak… Atıyorum “dosya upload sitesi kurucam” gibi bir fikri olan kişi bunun güzel fikir olduğunu düşünebilir. Fakat Terabytelarca hatta Petabytelarca alana, Gbpslik bağlantıya, çok kaliteli donanıma sahip sunucuya ihtiyacı olduğunu, bununda aylık binlerce TL’lik masrafının olduğunu, hepsinden ziyade telif hakkı gibi dertlerinin olduğunu, o alanda bilgi sahibi olmadığı için hesaba katmaz. “Yazılım hallolsun, gerisi önemli değil” kafasıyla düşünüp bu işe girmek ister, sonrası fiyasko olur. O yüzden mutlaka hayata geçirmek istediğiniz iş konusunda donanımlı olmalısınız.

Bir girişimin hayata geçirilmesinde ve başarıya ulaşmasında tek unsur o projeyi yapabilmek değildir. Aynı zamanda sizin işi yönetme kabiliyetiniz, pazarlama yetenekleriniz ve benzeri unsurlarda önemlidir. Neticede destek olunmaya değer girişimler istihdam sağlama potansiyeline sahip olan girişimlerdir. Dolayısıyla yöneticilik kabiliyetleriniz önemlidir. Ayrıca bir girişim ne kadar iyi olursa olsun onun müşterilere ulaştırılmasına, pazarlanmasına ihtiyacı vardır. Bu da sizin işinizi pazarlama, nasıl para kazanacağınız konusunda bilgi sahibi olmanız ve çözümler üretmeniz gerektiği anlamına gelir.

Destek alma konusunda avantajlı olmak istiyorsanız projeniz için kayda değer bir kaç adım atmış olmanızda fayda var. Örneğin bir yazılım projesi ile girişimde bulunmak istiyorsanız, en azından onu taslak halinde hazırlamanız, girişim destek programında onu sunmanız çok ciddi faydalar sağlayacaktır. Bu projenizin yada fikrinizin sadece bir düşünceden ibaret olmadığını, sizin bu işi bilmeden bir hevesle girmediğinizi, gerçekleştirilme aşamasında olduğunu gösterir ve daha ciddi bakılmasını sağlar.

SONUÇ

Kodcu Herif olarak bu makalemizde girişimcilik destek programlarına dair bilgi vermeye çalıştık. Zira çok geniş bir konudur kendisi. Öyle ki girişimciliğe dair yazılmış bir sürü kitap, sadece girişimcilik üzerine bir sürü site var. Bu nedenle bu konuya özet niteliğinde bakmak dahi mümkün.

Bir sonraki makalemizde girişimcilik desteğine dair melek yatırımcı kavramına göz fırlatıcaz 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir