Sosyal Medya Sitesi Kurmak

Sosyal Medya Sitesi Kurmak

Sosyal medya sitesi kurma isteği üzerine gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi ben şimdi lise son sınıf öğrencisiyim ve site kurmak istiyorum. Sosyal medya olacak ama diğer sosyal medyalardan birkaç farkı da olacak. Bu sitenin tutacağını düşünüyorum. Ama ben tasarım konusunda biraz kötüyüm 😀 . Sitenin tasarımının önemli olduğunu biliyorum ama bu halledilebilecek bir şey diye düşünüyorum. Sence bu sosyal medya tutar mı?  Programlama bilgim de var. Bir de ben sosyal medya dışında da site kurmak istiyorum onun için güvenilir bir hosting firması var mı bildiğin?  Soylersen çok sevinirim. 🙂

CEVAP:

Eskiden ne güzel teknoloji sitesi kurmak gibi zor ama daha gerçekleştirilme potansiyeli olan hayaller ile geliniyordu. Zamanla çita yükseldi, sosyal medya sitesi kurmaya dayandı. Yakında “abi ben Arama Motoru kurucam” şeklinde sorular gelirse şaşırmıcam =)

Büyük Site Kurma Hayali

Büyük Site KurmaBu zamana kadar cevapladığım yüzlerce soruda ister yazılım olsun ister herhangi bir alanda web sitesi kurmak olsun, hep o işin zorluklarından bahsettim. Amacım hiç bir zaman birilerini bir şeyden soğutmak olmadı. Sadece her şeyin güllük gülistanlık, çok kolaymış gibi düşünülüp sonrasında hayal kırıklığı yaşanmasının önüne geçmek istiyorum. Çünkü girişilmek istenilen işe dair hiç bir zorluğun olmadığını, zorluklar olsa da bu zorlukların çok kolay aşılabilecek zorluklar olduğunu, bir web sitesi kurunca ertesi gün binlerce kişinin o siteye akın edeceğini, kayda değer bir para harcamayacağını, bunun tam aksine çok ciddi paralar kazandıracağı zannediliyor.

Herhalde bu konularda düz mantık yürütülüyor; “Ulan Twitter ‘ın 300 milyon kullanıcısı var, değeri 30 milyar dolar. Yani 1 üye 100 dolar. Ben bin üye yapsam, 100 bin dolar demek. Valla çok iyi para…” gibi düşünülüyor olsa gerek. Yani “belki Twitter kadar büyük olamam ama küçük Twitter bile olsam köşeyi dönerim” şeklinde bir düşünce var gibi. Sözüm meclisten dışarı olsa da kabul edelim biz Türkler çok para kazandıran yada kazandırdığı düşünülen bir işi görünce hemen çarpma bölme yapmaya başlayıp, ona göre o işe girme planları yaparız.

Bu nedenle ben her zaman ilk düşünülmesi gerekip düşünülmeyen şeyleri düşünmeye sevk etmeye çalışıyorum. Yoksa elbette bizim gençlerimizin okumasını, uğraşmasını, üretmesini, başarmaya çalışmasını en çok isteyenlerdenim. Zaten KodcuHerif.Com ‘da bunu ispatlayacak nitelikte çok konu var. Fakat bu işler Donkişotluk yaparak olmaz. Karşınızda ne olduğunu görüyor ve biliyor olmanız gereklidir.

Sosyal Medya Sitesi Kurmak

Sosyal medya sitesi kurmak gibi bir düşünce aslında çok yaygın. Bu düşünceye ilk kez denk gelmiyorum. Hem bana gelen sorular arasında hemde internet sitelerinde bu tarz hayaller barındıran kişiler gördüm. Fakat kişilerin bir projeye girerken sorması gereken, insanlık tarihinin en önemli sorusu olan “Neden?” sorusunu sormadığını görüyorum. Bu soru bütün projelere girişim esnasında sorulması gereken en temel sorudur.

sosyal medya sitesiŞimdi soruyu soran kardeşimiz doğal olarak kafasındaki projeye dair ayrıntı vermemiş. Ayrıntı vermesini de istemem zaten. Fakat bu ayrıntılar olmadan ben ister sosyal medya sitesi isterse farklı alanda büyük site kurma hayali olan kişiler adına soru sorayım (kimse kişisel algılamasın);

Neden senin siteni kullanayım? Ben yıllardır Facebook, Twitter ve benzeri sitelerde, yüzlerce, binlerce paylaşım yapmışken, bir sürü arkadaş toplamışken, dolayısıyla emek vermişken, bütün bu emeklerimi çöpe atıp senin sitende neden vakit geçireyim, dolayısıyla sıfırdan emek harcamaya başlayayım? Yakın çevrem, sevdiklerim Facebook, Twitter ve benzeri sitelerde takılıyorken, ben sürüden ayrılıp neden yalnız kalayım? Bana böylesine büyük bir özveride bulunmam için ne verebilirsin?

Şimdi muhtemel cevaplara bakalım;

Bizim tasarımımız çok iyi…“, Tamam tasarımın çok iyi olabilir ama içi boş olduktan sonra ben ne yapayım o tasarımı. Maksat içini doldurmak. 80’lik nineyi ameliyatla gençleştirip, güzelleştirip 20 yaşına döndürsen, bi 60 yıl daha yaşayabilir mi…

Biz Türküz, bu da Türk sitesi olacak, gavurlar para kazanmasın, vatan, millet, Sakarya…“, Bunu çok kullandılar be gülüm. Her önüne gelen bunu kullanıp, eşeği at olarak kakalamaya çalışıyor. İnsanlardan da sadece bu nedenle mevcut iyi ürünleri bırakıp daha kötüsünün kullanılması isteniliyor ama yemiyor artık…

Biz çok farklıyız, çok acayibiz“, Yaw bırak. Adamların yüzlerce, binlerce yazılımcısı, milyarca doları, yüz milyonlarca destekçisi var. Sen hakikaten muazzam bir imkan sunsan bile, senin aylarca uğraştığın şeyi adam en fazla 1 haftada yapar, sen onu duyuramadan o özelliği sitesine katar, yine senin bir esprin kalmaz. Kaldı ki insanların en çok üşendiği şeylerden biri yeni bir şey öğrenmektir. Ben zaten Facebook, Twitter ‘ın nasıl kullanıldığını biliyorken yeni bir sosyal medyanın nasıl kullanıldığını öğrenmek ile uğraşmak istemem.

Daha yapabileceğiniz, fark olarak sunabileceğiniz bir çok nedeni sanal dünyada büyük rakiplere karşı gerçekleştirmek, bu sayede bir kazanım elde etmek hiç kolay değildir.

Büyük Fiyaskolar

Facebook, Twitter gibi sosyal medya sitelerine karşı çok fazla rakip çıktı. Bunların çoğu hep fiyasko ile sonuçlandı. Bunların en büyük örneği Google Plus. Google diyoruz, ötesi yok. Adamlar internet devi, bugün kasasında 60 milyar dolardan fazla nakit parası var, ki bunun ne anlama geldiğini hayal bile edemezsiniz. Maddi gücünden değil, nakit parasından, istenildiğinde şak diye çıkarıp verme imkanı olmasından bahsediyorum. Çünkü çoğu yüzlerce milyarlık şirketin bankada şak diye çıkaracak parası yoktur. Muhakkak borcu, bir taşınmaz gayrimenkul yatırımı ve benzeri durumları vardır. Para istenilse bir şeylerini satmak zorunda kalır.

İşsosyal medyate bu Google, Facebook ‘a rakip, hakikaten çok başarılı, tasarımından kullanımına kadar bir çok artısı olan, bir sosyal medya sitesi yaptı. Üstelik milyarlarca kullanıcıya sahip ve bu kullanıcıları o sosyal medyaya yönlendirdi. Daha bir sürü taktik uyguladı. Sonuç; Fiyasko. Çünkü zaten Facebook varken kimse Facebook ‘a benzer, bir kaç basit artısı olan site kullanmak istemedi.

Bunun yanı sıra, Twitter ‘a bir sürü rakip çıktı. Öyle ki sadece Türkiye ‘de Twitter ‘a rakip olarak çıktığı söylenen bir sürü site oldu. Hatta bunların bazıları haber sitelerine ve haber kanallarına bile çıktı. Düşünün artık TV ‘ye çıkmak çok ciddi bir olaydır. Bu da ancak sağlam para yada bağlantılar ile mümkün olabilir. Şimdi onların sitesine bakıyorum, daha 1-2 yıl olmadan kimisi ya kapanmış yada kalkmış ilan sitesi gibi bir site yapmış.

SONUÇ

Soru belki Facebook ‘a, Twitter ‘a yada diğer sosyal medya sitelerine rakip olmak, onları tahtından etmek değil ve ben sanki öyleymiş gibi cevap verdiğimin farkındayım. Fakat sosyal medyada ya kralsınızdır yada soytarı. Başka alternatifi yok. Çünkü sosyal medya insanların paylaşım yaparak büyüttüğü bir platformdur. Benim paylaşımım olabildiğince çok kişiye ulaşmayacak olduğu sürece ben orada paylaşım yapmam.

O yüzden çok farklı bir şey bulmanız gerekli. Ufak, tefek farklılıklar değil, köklü bir yenilik sunuyor olmanız gerek. Buna örnek olarak Vine çıktı, insanlar kısa videolar çekti, baya tuttu. Sonra Scorp diye bir uygulama çıktı, köklü bir değişim olarak insanların belli bir konuda, ortaklaşa videolar çekme imkanı sundu, şimdi o trend niteliğinde. Periscope var insanlar ile videolu röportaj tarzında. Bundan önce Dubblaj vardı, o yalan oldu, vakti zamanında yüzlerce, binlerce forum siteleri vardı yüzde 99’u yalan oldu. Bunları saymakla bitmez. Yani mesele hem köklü değişiklik hemde süreklilik. Sanal dünyanın zemini çok kaygan. Ayakta durmak kolay değildir. En zoru da insanları alışkanlıklarından vazgeçirip, yeni alışkanlıklar kazandırmak ve o alışkanlıktan başkasının vazgeçirmesine engel olabilmektir. Bunu yapabilecek kadar büyük bir ürün ortaya çıkarabilirseniz, işte o zaman kayda değer bir şey yapmış olursunuz. Buda Güven, Özveri ve Tecrübe ister 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir