C# Dilinde Ulaşılabilecek Son Radde

C# Dilinde Ulaşılabilecek Son Radde

C# Yazılım dilinde yapılabileceklere dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Selamlar. Aslında daha evvel size soru göndermiştim ancak cevap gelmedi, ben de sorumu daha da genişleterek tekrar sormak istedim.

Bir süredir ki bu çok uzun bir süre değil, C# dilini çalışıyorum. İnternetteki her türlü kaynağı kullanıyor, her türlü yazıyı okuyor(buna sizin yazılarınız da dahil) ve olayın tamamen ‘mantığını’ kavramaya çalışıyorum. Ancak kafama takılan bir husus var.

C# dili ile yapılabileceklerin bir ‘sınırı’ var mıdır? Milyonlarca satan bir oyunun arka planındaki kahraman olabilmemize imkan tanır mı mesela? Ya da insanların ‘O program olmazsa olmaz!’ dediği programın arkasındaki kişi olma nimetini bahşedebilir mi bize? ‘Bu senin yaratıcılığına kalmış, yazılım sınırsız bir dünyadır.’ dediğini duyar gibiyim. Elbette öyle, kişinin yaratıcılığı olayda en büyük etken ama, benim öğrenmek istediğim C# dilinin ‘son’ noktası var mıdır? Şu sınırdan öteye geçemezsin dediğin, şu yelpazenin dışına çıkamazsın dediğin bir radde var mıdır? Yoksa bu sınırları ortadan kaldırmak için C++ vb. dillerde de mi uzmanlaşmak gerekir? Tek dil bu konuda yetersiz midir? Bu kadar soruyu niçin soruyorsun dersen eğer, karakterim gereği kafamdaki tüm soru işaretlerini gidermeden kendimi o işe veremem. Ama giderebilirsem eğer beni de kimse tutamaz, çünkü o güven, o inanç içimde sapasağlam varlığını korumaktadır.

Bizlere sunmuş olduğunuz bu güzel site ve emekleriniz için teşekkür eder, yanıtınızı dört gözle beklediğimi belirtmek isterim. İyi çalışmalar.

CEVAP:

Soru gönderdikten sonra hemen ertesi gün cevap beklersen gelmez tabi 😉 Bizimde işimiz, özel hayatımız, ilgilenmemiz ve yapmamız gereken şeyler var. Soru Gönder sayfasında da zaten “cevaplar 48 saati geçebilir” yazıyor 😉 Güzel duyguların içinde teşekkür ederim, şimdi cevabımıza geçelim.

C# Yazılım Dili Sınırları

C# Yazılım DiliŞimdi bu soruya hem evet hemde hayır diyerek cevap vermek daha doğru olacaktır. “C# yazılım dili ile web, mobil ve PC olmak üzere bütün platformlara yazılım yapabilir miyiz?” diye soracak olursak Evet cevabı doğru olur. Fakat bu noktada dikkat edilmesi gereken unsur hem tek başına yeterli olmayışı hemde bütün web, mobil ve PC platformlarına yapılamayacak olması.

Bu konuyu daha da açacak olursak. Örneğin C# ile ASP.Net web sitesi yapabilirsiniz. Fakat bu web sitesini yapmak için mutlaka HTML, CSS, (kaliteli bir site olması için) JavaScript bilmek, bunun yanı sıra MS Sql bilmek gereklidir. PC olarak Windows işletim sistemine program yapabilirsiniz fakat gidip de iOS işletim sistemi için yazılım yapamazsınız, onun için Objective-C bilmek gereklidir. Android işletim sistemi içinde uygulama yapamazsınız, onun içinde Java bilmek gereklidir.

Tabi yinede bazı dönüştürücü programları var. Yani C# ‘ta kodlama yapıp, Android ve iOS için uygulama geliştirme imkanı sunan programlar var. Fakat daha öncede buna değindiğim konularda belirttiğim gibi bu çok sağlıklı değildir. Çünkü hem o programa özel unsurları öğrenmek gereklidir hem dönüştürme esnasında sıkıntılar yaşanmaktadır hemde çokta stabil bir ürün ortaya çıkmaz. Bu nedenle hangi platform için yazılım yapılacak ise o platform için en uygun olan yazılım dilini bilmek gereklidir.

SONUÇ

Dolayısıyla olay daha çok hangi platform için yazılım geliştirmek istediğin ile alakalı. Bu nedenle yazılım öğrenmek isteyen kişi, yazılım dilinden önce hangi platform için yazılım geliştirmek istediğine karar vermeli. Web için ASP.Net yada PHP ve bunun yanı sıra HTML,CSS, JavaScript, Android için Java, iOS için Objective-C, C++, Windows için C#, C++,vs…

Bütün yazılım dillerinin kendisine göre bir eksisi yada artısı vardır. Hiç bir yazılım dili tam anlamıyla mükemmel değildir. Öyle olsaydı ortada bu kadar çok yazılım dili olmazdı. Neticede bütün yazılım dilleri, bir eksiklik görülmesi, bir zorluğun kolaylaştırılması isteğiyle ortaya çıkmıştır 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir