Videolardan Yazılım Nasıl Öğrenilir?

Videolardan Yazılım Nasıl Öğrenilir?

Yazılıma dair anlatımların yapıldığı videoları izleyerek öğrenmeye çalışan kardeşimizin videolardan yazılım nasıl öğrenilir tarzında sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba. Kod yazarken videolu dersi dinliyorum mantığı çok güzel bir şekilde anlıyorum. Ama iş yazmaya gelince ezbere yazamıyorum videoya bakıp komutları görmek istiyorum. Sizce yanlış mı yapıyorum sizin tavsiyeniz nedir?

CEVAP:

Çok güzel bir soru. Zira daha önce bazı konularda öğrenme konusunda sıkıntı çeken kardeşlerimizin sorusunu cevapladık. Fakat bu soru nokta atışı bir soru olmuş. Bizde nokta atışı bir cevap vermeye çalışalım.

Videolardan Öğrenmek

Videolardan öğrenmek, KodcuHerif.Com ‘da yazılım öğrenme ile alakalı verdiğim tavsiyeler arasında ilk tavsiye olarak yerini alıyor. Çünkü hem görerek hem de dinleyerek yazılım öğrenme imkanı sunuyor. Bunun yanı sıra kaçırdığınız ya da anlamadığınız bir yer varsa videoyu geriye sarabiliyorsunuz. Anlatılan kısmı uygulamak için ya da o anda ani bir işinizin olması durumunda duraklatabiliyor, sonrasında kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz.

Kursta ya da okulda hocalar ders anlatırken, anlamadığınız bir noktada “hocam tekrar anlatır mısınız?” deme şansınız var fakat bunu 2-3 kere isteme şansınız yok. Videolarda istediğiniz kadar anlatılan kısmı tekrar tekrar izleyebiliyorsunuz. Kitaplarda ise önemli bir imkan olan dinleme imkanı yok.

öğrenme kaynaklarına dair eksiler ve artılar kıyaslandığında videolardan tecrübelerim çerçevesinde daha fazla artıya sahip. Elbette her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğu gibi herkesin öğrenme şeklide farklı. Kimisi kitaplardan çok daha etkili ve kolay şekilde öğrenebilir. Aynı şekilde kursta ve okulda diyalog imkanı olduğu için bazı kişiler kursta ve okulda daha kolay öğrenebilir.

Videolardan Nasıl Öğrenilir?

Yazılım Nasıl ÖğrenilirDaha öncede birkaç konuda belirttiğim üzere, videoları görmek başkadır, izlemek başkadır. Aynı şekilde duymak başkadır, dinlemek başkadır. Sabaha kadar videoları izleseniz bile, anlatılanları dinleseniz bile, iş uygulamaya gelince tek satır kod yazamazsınız. Çünkü yazılım, tarih, coğrafya, felsefe gibi sözel bir alan değildir. Hatta belki fizik, matematik derslerine dair videolar izleseniz bir nebze bir şeyler yapabilirsiniz fakat yazılım videoları izleyerek hiçbir şey yapamazsınız. Neden? Çünkü yazılım geliştirmede yer alan her bir satırın, kelimenin hatta karakterin bir anlamı vardır. Siz bir videoyu izlerken bunların tamamını aklınızda tutamaz, iş uygulamaya gelince mutlaka hata yaparsınız. Şimdi ne yapılması gerektiğine göz fırlatalım;

Öncelikli olarak yapılması gereken videolarda anlatılan her bir şeyi anlamak ve sorgulamak. Videoda anlatım yapan kişi nerede, nasıl bir değişken kullanmış, neden kullanmış, o değişken ne işe yarar bunu iyice anlamanız gerekiyor. Tabi burada iş birazda anlatan kişiye kalıyor. Çünkü bir satır kod yazarken, satırdaki her bir değişkeni, metodu ve diğer unsurları neden kullandığını, ne işe yaradığını açıklamayabilir. Bu durumda siz videoyu durdurup, internete girmeli, ilgili değişkeni, metodu ya da kullanılan herhangi bir unsuru araştırmalısınız.

İkinci en önemli unsur, videoları izlerken aynı zamanda uygulayın. Videoları durdurma imkanınız var. Bir satır kod yazıldıysa, o satır kod anlatılırken yine anlayarak o satırı sizde yazılım geliştirme programında uygulayın. Fakat burada en önemli unsur mümkün mertebe birebir olarak yazmayın. Değişkenlere istediğiniz ismi verebilirsiniz. Örneğin videoyu anlatan kişi “int rakam;” ya da “string yazi;” yazdıysa, siz “int sayi;” ya da “string kelime;” yazın. Bunun en büyük artısı, ilerleyen satırlarda bu değişkenleri kullandığınızda sizin daha fazla dikkat etmenizi ve daha fazla anlayarak kod yazmanızı sağlar.

Son olarak anlatılanlardan yola çıkarak farklı bir şeyler yapmaya çalışın. Örneğin programa ya da uygulamaya nasıl video ekleneceğine dair bir anlatım yapılıyorsa, siz müzik eklemeye çalışın.

SONUÇ

Videoda anlatılanları izleyip, sonra uygulamaya geçtiğinizde, anlatılanları unutup tekrar videoya bakma ihtiyacı duymanız kadar normal bir şey yok. Bunu bir sorun olarak sakın düşünmeyin. Olayın mantığını kavradığınızda ve o kodları tekrar tekrar yazdığınızda, bir noktadan sonra hiçbir şeye bakmadan yazmaya başlayacaksınız zaten. yazarken bir koşul belirlemeniz gerektiğini, o koşul sağlanana kadar o döngünün tekrar edeceğini bilerek hiçbir yere bakmadan yazacaksınız. İlk etapta bir yerlere bakmaya, neyin nasıl olduğunu öğrenmeye ve anlamaya ihtiyacınız var. Dolayısıyla yetersiz ya da sorunlu olduğunuzu düşünmeyin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir