TM mi Yoksa Sayısal mı Seçilmeli?

TM mi Yoksa Sayısal mı Seçilmeli?

TM mi yoksa sayısal mı seçmesi gerektiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Ben tmyi seçtim fakat bazıları tmde meslek yok dedi. sayısala gitsen olmasa mühendislik olur diye bişey duydum. Tmde okuyorum şu anda yanlış mı yaptım bu bölümü seçmekle.

CEVAP:

Bu sorular sayesinde yazarlık, yazılımcılık ve diğer vasıflarıma “eğitim danışmanlığı” vasfını artık ekleyebilirim diye düşünüyorum =)

Alan Tercihi

TM yani Türkçe-Matematik bölümü genel olarak matematikten korkan kardeşlerimizin kaçış kapısı olarak tercih ediliyor. Fakat unutmayın ki, bir şey ne kadar zor ise, onu başarmanın neticesinde elde edeceğiniz şeyde o kadar iyi bir şey olur. Dolayısıyla zoru seçmez iseniz, zoru seçenlerden elde edeceğiniz şey daha az olur.

Acımasız bir gerçektir ki, sayısal da parası iyi olan iş potansiyeli daha fazla. TM ‘de de güzel bölümler var ama bunlar sayısala nazaran çok daha az. Atıyorum sayısalda 100 bölümden 60 tanesi iyi ve para kazanma potansiyeli yüksek bölüm ise, TM ‘de 100 bölümden 5-10 tanesi para kazanma potansiyeli yüksek bölüm.

Bunun yanı sıra sayısalda 1 milyon, TM’de de 1 milyon öğrenci var diyelim. Sayısalda 1 milyon öğrenci 60 tane iyi bölüme gitmek için savaş verecek, TM’de 1 milyon öğrenci 5-10 iyi bölüme gitmek için savaş verecek. Yani TM’ye giden kardeşlerim yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş olacaksınız. Çünkü geçerli bir bölüme gitmek için rakip sayınız artacak.

Tabi idealinizdeki bölüm TM ‘dedir orası ayrı mesele. Örneğin ne olursa olsun hukuk okumak istiyorsunuzdur. O zaman TM’nin sayısala nazaran ne kadar iyi yada kötü olduğunun bir esprisi yoktur. Çünkü zaten kafanızdaki bölüm bellidir ve onun için ne gerekiyorsa yapmanız gereklidir. Bütün zorlukların bilincinde olarak şartlanmış olmalısınız. Fakat “ben bana para kazandıracak bir bölüm okuyayım da hangi bölüm olursa olsun” düşüncesinde iseniz o zaman sayısalın daha ideal olduğunu söylemek gerek.

Tüm bunların yanı sıra “ olmasa mühendislik olur” diye düşünceleri ironik buluyorum. Sanki üniversite sınavında puanı yüksek olanları direk TIP bölümüne, puanı düşük olanları “bunun puanı TIP bölümüne yetmiyor, yollayın bir mühendislik bölümüne gitsin” şeklinde yolluyorlar =) Mühendislik bölümlerini kazanmakta kolay değil ki… Hadi kazandın diyelim, bu sefer iyi bir üniversitede, iyi notlar ile mezun olmak önem taşıyor. Bir çok büyük şirket bünyesinde çalıştıracağı eleman için mezuniyet puanı sınırı getirmiş durumda. Yani sen çalışacağın işle alakalı her şeyi yalayıp, yutmuş ol. Diplomanda da istediğin kadar mühendislik mezunu yazsın. Mezuniyet puanın belli bir seviyenin altında ise adamlar almıyor. O yüzden mühendisliğe gitmeye garanti gözüyle bakılmaması gerektiği gibi, mühendis olup iyi bir işte çalışmaya da garanti gözüyle bakılmaması gereklidir.

SONUÇ

Alan tercihi yaparken sizlere uygun, gerçekten en iyi şekilde ve severek yapabileceğiniz bölümleri düşünerek yapın. “Ben matematik yapamam, o yüzden TM seçeyim” şeklinde düşünmeyin. İdealinizdeki, size uygun olan bölüm sayısal da ise sayısalı, TM’de ise TM’yi, sözelde ise sözeli seçin ve onun için ne gerekiyorsa yapın.

Hayat bir yarış gençler. Sizinle beraber koşan milyonlar var. Başardığınız zorluk ne kadar büyük ise alacağınız karşılıkta o kadar büyük olur. “Hem kolayı seçeyim, hemde çok başarılı olayım” düşüncesinin karşılığına olumlu cevap alabileceğiniz bir sisteme sahip değil bu dünya…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir