Yazılım Mühendisliği Bölümünün Geleceği ve İş İmkanları

Yazılım Mühendisliği Bölümünün Geleceği ve İş İmkanları

Yazılım mühendisliğinin geleceği ve iş imkanlarına dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi nasılsın iyisindir inşallah 🙂 (buda çok klişe  oldu artık senin için ama ) abi ben lise sona yeni geçtim üniversitede başarı sırası olarak 40 -60 bine girebileceğimi sanıyorum ve yazılım mühendisliği istiyorum iyi mi ediyorum ? o sıralamada girdiğim bi üniversiteden çıkınca sıkıntı çekermiyim yazılım mühendisliğinin önü açık mı ? sence başka bir bölüm mü bakmalıyım ama grafikerlik tasarımcılık sarmıyor beni kodları seviyorum diyebilirim 🙂 yazılım mühendisiyken iş bulmak sıkıntılı mı ? cevabın için şimdiden teşekkür ederim

CEVAP:

İyiyiz çok şükür fakat aşırı da bir yoğunluk var. Sende iyisindir inşallah =) (hal hatır sormanın klişesi olmaz 😉 )

Yazılım Mühendisliği

Yazılım MühendisliğiYazılım mühendisliği geçmişi köklü olmayan bir bölüm. Öyle ki Türkiye ‘de ilk olarak 2012 yılında Fırat üniversitesinde bu bölümün eğitimine başlanıldı. Yani ilk mezunlarını daha vermedi. Aradan geçen bu 3 senede yazılım mühendisliği eğitimine başlayan üniversiteler var ama bunların çoğu özel üniversite. Yazılım mühendisliği eğitimi veren devlet üniversiteleri de isim ve eğitim olarak çokta kayda değer denilebilecek üniversiteler değil.

Geçen bir kardeşimiz KodcuHerif.Com ‘da yorum olarak yazılım mühendisliği bölümünün Türkiye ‘de neden az ve kaliteli üniversitelerde olmadığını sormuştu. Bende nitelikli öğretmen sayısının az olmasından yada olmamasından bahsetmiştim. Şimdi bir kez daha düşünüyorum da buna ek olarak kaymak yemek içinde olabilir. Yani ülkemizde yazılıma meraklı çok kardeşimiz var. Üniversite sınavından iyi puan alanlar yazılım mühendisliği okumak için isim sahibi olmayan devlet üniversiteleri yerine özel üniversiteleri tercih eder. Özel üniversiteler bunun kaymağını yiyebilsin diye kaliteli ve isim sahibi devlet üniversitelerinden önce kendi bünyelerinde bu bölümü oturtmak istemiştir.

Yazılım, üniversite sıralarına oturana kadar yazılıma dair bir şey bilmeyip, üniversite sıralarından kalkınca yazılıma dair bir çok şeyi bilebileceğin bir alan değil. Eğitimine erken başlamalı. Bunun bilincinde olan ve gelişime önem veren bir çok ülke yazılım derslerini neredeyse ilkokul sıralarına indirdi. Bu sayede üniversitede yazılım öğrenmek için eğitim alan kişiler çoktan bir yol almış oluyor. Öğretmenlik yaptığım dönemden biliyorum, bizim ülkemizde lise sıralarında daha klavye kısayol tuşlarını bilmeyen bir sürü genç var. Dolayısıyla yazılım mühendisliği bölümüne gidip “ben süper bir yazılımcı olucam” gibi heveslenmeyin. Çünkü eğitim sistemi bu hevesinizi karşılamıyor.

Neyse, eğitim sistemine girer isek bu yazı bitmez. Fakat meşhur ve güzel bir söz ile bunu özetleyebiliriz; Bizim ülkemizin eğitim sisteminde iki eksik var; Birincisi eğitim, ikincisi sistem.

Yazılım Mühendisliğinin Geleceği

Bütün gelişmiş ve gelişime önem veren ülkelerin yazılıma önem verdiğini, bu alanda kayda değer adımlar attığını düşünecek olursak yazılımın geleceğine olumsuz bakmak saçma olur. Fakat bunun bizde işleniş şekli o kadar mantıksız ki olumlu bakmak mümkün olmuyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi yazılım mühendisliği şu anda kayda değer üniversitelerde yok. Bunun yanı sıra bugün yazılım mühendisliği eğitimi almak isteyen birine yazılım temelden öğretilmek zorunda, çünkü daha önce yazılıma dair kayda değer hiç bir eğitim almış olmuyorlar. Yani üniversite sıralarında matematik dersinde çarpım tablosunun öğretilmesine benziyor bu. Dolayısıyla alınan eğitimin sonucunda da kayda değer bir seviyede olunmuyor.

Elbette gelecekte bu bölüme daha fazla önem verilecektir. Kaliteli üniversitelerde de yazılım mühendisliği bölümü açılacak ve iyi eğitimler verilmeye başlanılacaktır. Fakat üniversite sıralarına oturana kadar yazılımı geçtim, daha temel bilgisayar eğitiminin bile kayda değer verilmediğini düşünecek olursak bu eğitim asla yeterli olmayacaktır.

Yazılım Mühendisliği İş İmkanları

Yazılım Mühendisliği İş İmkanlarıZaten üniversitede alınan eğitimin amacı iyi bir işe sahip olmak olduğu için bu noktaya kadar küresel çapta yazdıklarımın çokta büyük bir esprisi yok. Fakat şöyle bir tehlike söz konusu;


Yazılım mühendisliği
eğitimi şu dönemde isim sahibi, kaliteli diyebileceğimiz üniversitelerde verilmiyor. Fakat illa ki kaliteli üniversitelerde de eğitimi verilmeye başlanılacak. Şimdi, bu dönemde kaliteli diyemeyeceğimiz bir üniversiteye gittiniz ve yazılım mühendisliği eğitimi aldınız. Kaliteli üniversitelerde yazılım mühendisliği bölümü açılıp, ilk mezunlarını verene kadar avantajlısınız. Çünkü şirketinde yazılım mühendisi çalıştırmak isteyen bir iş verenin sizden başka alternatifi olmayacak. Lakin kaliteli üniversiteler ilk mezunlarını verip, iş başvurusunda sizin yanınızda işe girmek için durursa o zaman tercih edilen siz olmayacaksınız. Dolayısıyla üniversitede sene kaybetmemeli ve hemen iş hayatına atılıp tecrübe kazanmalısınız.

Bu dönemde alternatifsizlikten yazılım mühendisliği iş imkanları olarak olumsuz bir şey söyleyemem. Fakat bundan 5-10 sene sonrasını düşünüp bugünün yazılım mühendisliği şartlarına bakacak olursak avantajlı yada dezavantajlı konumda olmanız tamamen sizin bireysel olarak yapacaklarınıza bağlı.

SONUÇ

Şu aşamada pek seçme lüksün yok. “Yazılım mühendisi yerine bilgisayar mühendisi ol” desem, bir dünya bilgisayar mühendisi var, onunda çok fazla esprisi kalmadı. Madem yazılımı ve kodları seviyorsun, o zaman bu sevgiyle sene kaybetmeden, kendini iyi bir şekilde geliştirerek bu alanda başarılı olabilirsin. Aksi halde, standart bir üniversiteli gibi, verilen standart bilgi ile kalırsan, sende ülkemizdeki her standart vatandaş gibi sıkıntı çekersin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

4 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir