Standart Bir Üniversiteden Yurt Dışına Gitmek

Standart Bir Üniversiteden Yurt Dışına Gitmek

Standart bir üniversitede okuyup, Amerika ‘da yüksek lisans yapmayı düşünen kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi ben bu sene sınava gireceğim Okumak İstiyorum ve Kendimi Yazılım Anlamında Geliştirmek İstiyorum.Ama Puanlarım Yüksek Bir Üniversite için ideal puanları için alamıyorum.Büyük İhtimal Konya Karabük Malatya vs. Tarzı Üniversitelere gitme şansım yüksek. Herkes Gibi Benim  Hayalim Var Yazılımın Başkentine Gitmek(ABD).Orada Yüksek Lisans Yapıp İyi Şirketlerde Çalışmak İstiyorum.Şuan İngilizce Okuyan Arkadaşım Sayesinde İngilizce Öğrenmeye Başladım.Hedefte İki Dil Var İngilizcenin Yanında Almanca Vardı.Yazılım Dilinde Kitap Alacağım, boş zamanlarımda ise yazılım üstüne yazılar okuyup kendimi geliştirmeye çzlışıyorum.Sizce Bu Tür Üniversitelere gidip de yurt dışına çıkmak çok mu zor?

CEVAP:

Bir “hayaller New York, hayatlar Nevşehir” durumu daha…

Amerika ‘da Yüksek Lisans

Amerika 'da Yüksek LisansHadi biraz mantık yürütelim. Öncelikle bilgisayar mühendisliği okumak istiyorsun, kendini yazılım alanında geliştirmek istiyorsun. Bir kere bilgisayar mühendisliği okuyarak yazılım alanında kendini geliştiremezsin, bilgisayar alanında kendini geliştirirsin. Çünkü daha önceki yazılarımızda da defalarca söylediğimiz gibi, bilgisayar mühendisliğinde yazılım amaç değil, araçtır.

Bilgisayar mühendisliğine gitme ihtimalin olan üniversitelerde standart üniversiteler. Türkiye ‘nin en iyi üniversitelerinden birine gitme ihtimalin düşük ya da yok. Buna karşılık seninde tabirinle yazılımın başkentine gitmek istiyorsun. Yani bütün dünyada bilgisayar alanında eğitim almak ya da çalışmak isteyen kişilerin gitmek istediği yere gitmek istiyorsun. Şimdi herkesin gitmek istediği bir yer ne yapar? Kendisine gelmek isteyenler arasından en iyileri seçer. Baktığı niteliklerde kara kaş, kara göz değil, bilgi, birikim, beceri, tecrübe, çalışkanlık gibi unsurlardır. Peki sen bunlara ne derece sahip olduğunu nasıl gösterebilirsin? Elbette aldığın eğitim, yaptığın projeler, ortaya çıkardığın işler ile gösterebilirsin. Dolayısıyla aldığın eğitim standart bir eğitimse, adamlar üst düzey eğitim alanları tercih edecektir. Adamlar kalitelerini hem muhafaza etmek hemde arttırmak için iyi vasıflara sahip kişilere önem veriyor. Kaliteli oldukları için sende orada eğitim almak istiyorsun. Her önüne geleni alan bir eğitim kurumu ya da firmada kalite diye bir şey söz konusu olmaz.

Amerika ‘yı geçtim, Türkiye ‘de neden üst düzey üniversitelerden eğitim alamadığını düşünsen zaten mevzuyu daha rahat idrak edersin. Örneğin neden bir ODTÜ ‘ye, İTÜ ‘ye, Hacettepe ‘ye değil de bahsettiğin üniversitelere gidebiliyorsun… Çünkü Türkiye ‘nin en iyi üniversiteleri, en iyi kalabilmeleri için, bünyelerinde en iyileri barındırmak zorunda. Mevcut sistem ile “en iyi” muhabbeti tartışılır ama mantık aynıdır.

Ha elbette Amerika ‘da eğitim almak imkansız değil. Özel üniversiteler var. Bayılırsın çok sağlam paralar. Her türlü eğitimini alırsın. Fakat söz konusu paralara eğitim almak için tonla para harcayacağına, iş kurman daha mantıklı olur. Kuracağın iş ile aldığın eğitim sonucunda kazanacağın paralardan çok daha fazla para kazanırsın.

SONUÇ

Hayal kurmayın, idealleriniz olmasın” demiyorum. Fakat hayalleriniz ve idealleriniz içinde bulunduğunuz şartlarla tutarlı olsun. Benim yaşım gelmiş 30’a. En son geçen sene halı saha maçı yapmışım. Hayatımın yarısından çoğu bilgisayar başında oturarak geçmiş. Ben şimdi desem ki “yarın futbol antrenmanlarına başlıcam, seneye Barcelona’ya transfer olucam…“. Böyle bir hayalin ya da idealin mantıklı ya da tutarlı bir yanı olabilir mi… Ha Barcelona ‘ya transfer olacakmışım gibi yarından itibaren çalışmaya başlasam, belki Türkiye ‘de ikinci lig takımlarından birine transfer olabilirim.

Netice olarak şu noktaya geliyoruz; siz Harvard üniversitesini kazanacakmış gibi çalışın, en kötü ihtimalle ODTÜ’yü kazanırsınız. Fakat Harvard üniversitesini kazanmak için ne kadar çalışmanız gerektiğini bilerek çalışın ve kazanamadığınızda da hayal kırıklığına uğramayın. Harvard üniversitesini kazanma hayali ve ideali size sadece çalışma azmi versin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir