Yazılım İçin Üniversite Seçimi ve Aile Baskısı

Yazılım İçin Üniversite Seçimi ve Aile Baskısı

Üniversite seçimi ve aile baskısına dair soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar Benim derslerim gayet iyi Ben yazılım muhendisliği istiyorum ama yazılım muhendisliğinin puanlarının düşük olmasından dolayı biraz aile baskısı var şuanda en yüksek yazılım muhendisliği bölümü bahçeşehir de oda 421 ama ailem odtu bilgisayar muhendisliği istiyor oda 482 benimde odtu hep hayalım acaba.Odtu de bilgisayar muhendisliği okuyup yazılım alanında kendim gelişebilir miyim yoksa yazılım muhendisliği okumak mı gerekiyor illa.Yazılım muhendisliğinin çok buyuk artıları var mı yani

CEVAP:

Taban Puanı Meselesi

Öncelikle şu taban puanı meselesine bilmeyen kardeşlerimiz için açıklık getirelim. Taban puanlarını üniversiteler kafalarına göre belirlemezler. Taban puanları bir önceki sene o bölüme başvuran ve giren en düşük puana sahip öğrenciye göre belirlenir. Yani bir bölüme 30 tane öğrenci alınacak diyelim. O üniversitede o bölümü tercih eden, en yüksek puanlıdan en düşük puanlıya göre 30 öğrenci listelenir. O bölüme giren en düşük puanlı öğrenci, o bölümün taban puanını belirler. Dolayısıyla bir bölümün ve üniversitenin ne kadar iyi olup olmadığını, o bölümü ve üniversiteyi tercih eden yüksek puanlı öğrenciler belirler.

Böyle bir sistemde genel olarak yüksek taban puanı ile öğrenci alan üniversitelere, yüksek puanlı öğrenciler başvurduğundan her sene o bölümün taban puanı ya aynı yükseklikte kalır ya da daha fazla yükselir. Taban puanı düşen üniversite ve bölümlerde vardır fakat bu biraz o üniversitenin tanıtım yapmaması birazda o bölüme olan ilginin azalması ile alakalıdır.

yüksek puanlı öğrencilerYazılım mühendisliği ise ülkemizde yeni denebilecek bir bölüm. Dolayısıyla şu anda iş imkanları ve eğitim açısından fikir sahibi olan fazla kişi yok. Yani ebeveynler sağda solda “Ayşe hanımın oğlu ODTÜ bilgisayar mühendisliğini bitirmiş, şimdi büyük bir şirkette çok para kazanıyormuş” gibi örnekler duyuyorlar fakat yazılım mühendisliği için bu tarz örnekler duymuyorlar. Bu nedenle de bilgisayar mühendisliğinin çok iyi olduğunu, yazılım mühendisliğinin ise iyi olmadığını düşünüyorlar. Hal böyle olunca da aile baskısı nedeniyle yüksek puanlı öğrenciler, ailelerinin daha garanti olarak gördüğü bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih etmek zorunda kalıyor. Bu sayede de yazılım mühendisliği taban puanları, bilgisayar mühendisliği kadar yüksek olmuyor.

Fakat hem yazılım mühendisliği bölümüne artan ilgi hemde yazılım mühendisliğinden mezun olup iyi iş imkanlarına kavuşması muhtemel kişiler nedeniyle bu algıda değişecektir. Önümüzdeki yıllarda aileler yazılım mühendisliğinden mezun olup iyi iş imkanlarına sahip olan kişilere dair dedikodular duyduğunda, yazılım mühendisliği okumak isteyen yüksek puanlı öğrencilerine engel olmayacaklardır. Bu sayede de üniversitelerde yazılım mühendisliği bölümü puanlarının yükseleceği aşikar.

Yazılım ve Üniversite

Daha önceki bir çok konuda söylediğimizi yine söyleyelim; Bilgisayar mühendisliğinde yazılım araç, yazılım mühendisliğinde yazılım amaçtır. Dolayısıyla amaç sadece yazılım alanında kendinizi geliştirmek ise o zaman yazılım mühendisliği okumak daha mantıklıdır.

Bilgisayar mühendisliği okuyup da yazılımda kendinizi geliştirme imkanınız var. Fakat bu yazılıma odaklı bir eğitimin yerini tutmayacaktır.

SONUÇ

Bu zamana kadar gelen yüzlerce üniversite tercihi ile alakalı sorunun hiç birinde “mutlaka bu bölüme git” ya da “sakın bu bölüme gitme” demedim. Çünkü hiç kimsenin hayatına böyle bir yönlendirme yapmak istemem. Sadece söz konusu şartlara dair değerlendirme yapıp tavsiye veririm, karar her zaman kişinin kendisine kalır.

Sorudaki söz konusu şartlarda da bir kefede yeni ve geçerli olacağı aşikar yazılım mühendisliği, diğer kefede Türkiye ‘de ziyadesiyle isim sahibi ve işsiz bırakmayacağı garanti denebilecek olan ODTÜ bilgisayar mühendisliği var. Açıkçası iki kefede ziyadesiyle ağır. Üniversitenin de minimum 4 sene süreceğini ve söz konusu bölümlerin teknoloji ile alakalı bölümler olup, teknolojinin hızla değişmesi ve gelişmesi nedeniyle öngörüde bulunmak oldukça zor. Fakat hangi yol tercih edilirse edilsin açıkta kalınmayacağına inanıyorum =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir