Bilgisayar mı Yoksa Yazılım Mühendisliği mi?

Bilgisayar mı Yoksa Yazılım Mühendisliği mi?

Bilgisayar mühendisliği mi yoksa yazılım mühendisliği mi tercih edilmesi gerektiğine dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Sitenizi bir kaç haftadır takip ediyorum çok güzel bir site öncelikle.Soruma geçecek olursak Ben bilgisayar programcılığı okumaktayım Dgs hazırlanıyorum ve seçeceğim bölüm hep kafamı karıştırıyor bilgisayar mı yoksa yazılım mühendisliği mi diye ? Siz ne önerirsiniz yani hangi bölüme gitmeliyim.Ben hep bir yazılım,oyun yapmak istemişimdir hiç değişmemiştir hayalim.Bu hayal için hangi bölüm daha uygun.Birde mühendislik için matematik farz bir nevi öyle deniliyor 😀 Fizik,kimya diğer sayısal derslerde önemli bir yazılım veya bilgisayar mühendisi için ? Matematiğim çok süper değil ama çok kötü de değil. İngilizceye de çok merakım vardır. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim.Umarım kafa karıştırıcı şekilde sormamaşımdır 😀

CEVAP:

Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Farkı

Bilgisayar mühendisliği bölümü ile yazılım mühendisliği bölümü arasında çok fazla kalınıyor. Sanki ikisi birbirinin aynısıymış, hangisine gidersen git fark etmezmiş gibi bir düşünce var genel olarak. Fakat daha öncede defalarca kez dile getirdiğimiz gibi ikisi de birbirinden farklı bölümler. Bilgisayar mühendisliğinde yazılım araç olarak kullanılır, yazılım mühendisliğinde yazılım amaç olarak kullanılır. Bilgisayar mühendisliğinde ağırlıklı olarak donanım ile uğraşırsınız.

Bu nedenle birisi diğerinin muadili gibi bakmak yanlıştır. Ha, bir tanesini amaç olarak, diğerini alternatif olarak belirlersiniz o ayrı. Yani “bilgisayar mühendisliğini kazanmaya çalışayım, kazanamazsam yazılım mühendisliğini tercih ederim” mantığında hareket etmek olabilir. Fakat ikisine de aynı gözle bakılmamalı.

Oyun Yapmak

Mobil cihazların yaygınlaşması, özellikle mobil cihazlara yönelik yapılan oyunların sağlam gelirler getirdiğine dair algının oluşması ciddi bir kesimin oyun yapma hevesini kabarttı. Bu nedenle bir çok kişi oyun yapabilmek için bilgisayar mühendisliği yada yazılım mühendisliğine heves etmeye başladı. Fakat bilgisayar mühendisliğinde de yazılım mühendisliğinde de size oyun yaptırmazlar, nasıl oyun yapacağınızı öğretmezler. Yaptırsalar bile bu asla kayda değer bir oyun olmaz. Aşırı derece basit ve dandik bir oyun yaparsınız, ki zaten bu hiç bir işe yaramaz.

Oyun yapmak sadece yazılım ile değil, grafik tasarım, modelleme gibi bilgilerde gerektirir. Bu nedenle ağırlıklı olarak oyunlar bir ekip tarafından geliştirilir. Oyun yapma sevdasıyla bilgisayar mühendisliği yada yazılım mühendisliği bölümüne gitmek isterseniz muhtemelen mezun olduğunuzda oyun yapabilmek için gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan biri olursunuz. Bunun için kendinizi ekstra geliştirmeniz yada 4 yıllık üniversiteden sonra yüksek lisans yapmanız gereklidir.

Mühendislik İçin Sayısal Dersler

Mühendislik İçin Sayısal DerslerYazılım yapabilmek için muazzam bir matematiğe sahip olmanızın gerekmediğini, standart bir matematik bilgisine, çalışmanız durumunda derslerden iyi notlar alabileceğiniz bir matematik zekasına sahip olmanız gerektiğini söylemiştik. Fakat söz konusu eğitim sistemi olunca bu mantık böyle işlemiyor. Bizim sistemimizde mühendislik bölümleri ilgi gören bölümler ve bütün ilgi gören bölümler için yüksek not almak gerekiyor.

Kimya, biyoloji gibi sayısal dersler hem yazılım mühendisliği hemde bilgisayar mühendisliği ile zerre kadar alakası olmasa dahi, bu bölümleri kazanabilmeniz için bu dersleri de yapabiliyor olmanız gereklidir. Maalesef bizim mükemmel(!) eğitim sistemimizde üniversite yerleştirmeleri kişilerin bilgi ve yeteneklerine yönelik yapılmıyor. Bu nedenle bir çok dersi sırf istediğiniz bölüme gitmek için okuyorsunuz, sınavdan en geç 1 yıl sonra hepsini unutuyorsunuz. Halbuki sadece gidilmek istenilen bölüme yönelik bir eğitim sistemi olsa, gençlerin zihinlerine sadece ihtiyacı olan ve kullanacakları bilgiler sokulsa çok daha kayda değer bir ilerleme sağlanılır fakat ne yazık ki böyle değil. Yani bir mühendislik bölümüne gitmek istiyorsanız fizikte, kimyada, biyolojide, İngilizce de bilmek zorundasınız.

SONUÇ

Cevabın başında da belirttiğim gibi hangi mesleğin erbabı olmak istiyorsanız o mesleğe yönelik tercih yapın. Üniversite tercihlerini heves niteliğinde istekler ile yapmayın. “Ben oyun yapıcam” diye değil “ben bilgisayar mühendisi olucam” yada “ben yazılım mühendisi olucam” gibi hedefler ile tercih yapın.

Diğer bir mesele ise seçeceğiniz bölümü iyi araştırın. Manava, pazara gittiğinizde, elma ile armut arasında tercih yapmanızı kolaylaştıran şey ikisininde tadını bilmektir. Dolayısıyla gitmek istediğiniz bölüm sizi nereye götürür, o bölümde hangi dersleri göreceksiniz, oradan mezun olduğunuzda ne olacaksınız ve neler yapabileceksiniz gibi bilgiler edinin, ondan sonra o bölüme gidip gitmeme kararı alın.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

9 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir