Sitenin Google ‘da Üst Sıralara Çıkmama Nedenleri

Sitenin Google 'da Ön Plana Çıkmama Nedenleri

Sitesinin Google ‘da üst sıralara çıkmamasına dair soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar hocam,
Öncelikle yazınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Benim bir sitem var 6 aydır aktif olarak yürüyor. Yandex’te öne çıkarken Google’de çıkmıyor bu konuda yardımcı olurmusunuz.

CEVAP:

Bir çok kişi muhakkak duymuştur, duymayanlar için söyleyelim, sitenin Google ve diğer arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmaya arama motoru optimizasyonu, popüler adıyla SEO (Search Engine Optimizastion) çalışması denir. Her arama motorunun bir siteyi üst sıralara taşımak için dikkate aldığı unsurlar farklı olabilir. Bu nedenle Yandex ‘in dikkate aldığı unsurları barındıran bir site Yandex ‘te üst sıralarda yer alırken, aynı unsurlar Google için değerli değildir ve bu nedenle Google siteye arka sıralarda yer verebilir.

Tabi biz Türkiye ‘de ve dünyada en fazla kullanılan arama motorunun Google olması nedeniyle arama motoru optimizasyonu yaparken Google ‘ın kriterlerine uymak durumundayız. Google ‘da ise arama motoru optimizasyonu yapmaya dair 2.000 civarı unsur var. Elbette biz burada bu 2.000 unsura tek tek değinmeyeceğiz. Sadece bir web sitesinin üst sıralarda yer almamasının olası nedenlerine göz fırlatıcaz.

Siteniz Yenidir

arama motoru optimizasyonuİlk söylenebilecek en önemli neden sitenin yeni olmasıdır. Bir çok kişi sitesini kurduktan çok kısa bir süre sonra sitesine ve eklediği içeriklere dair arama yapar. Arama sonucunda da ilk sıralarda yer almadığı için bir sorun olduğunu düşünür. Fakat bu bir sorun değildir. Çünkü çok fazla bir heves ile kurulan, hosting ve domain süresi dolduktan sonra yenilenmeyen site vardır. Dolayısıyla Google dolaylı yoldan “önce bu sitenin ciddi bir site olduğunu ispatla, ondan sonra seni üst sıralara çıkarırım” demektedir. Bu nedenle de yeni değil, eski sitelere daha fazla değer verir.

Bu durum için yapılacak bir şey yoktur. Sadece siteyle ilgilenmeye devam edilmeli ve üst sıralarda yer alma beklentisini site yaşlandıktan sonrasına ertelenmelidir. Site 1 yıl civarı bir süreden sonra Google gözünde değer kazanmaya başlar.

İçerikler Kopyadır

Üst sıralarda yer almamanın en büyük nedenleri arasında siteyi sağdan soldan kopya içerikler ile doldurmak gelir. Bu çok sık yapılan bir hatadır. Başka bir sitede daha önce yayınlanmış ve Google tarafından indexlenmiş bir içeriğin olduğu gibi siteye eklenmesi durumunda, Google bunu fark eder ve içeriği kopyalayan siteyi üst sıralara çıkarmaz.

Bu nedenle yapılması gereken her zaman özgün içerik oluşturmaktır. Özgün içerik oluşturmanın temel kuralları arasında ise minimum 200-250 kelime barındırması gelir.

Yeni İçerikler Oluşturulmuyordur

Google sürekli özgün içerik girilen yani kendisiyle ilgilenilen ve güncellenen siteleri sever. “Bu sitede her gün yeni içerikler yayınlanıyor. Bu siteyi üst sıralara çıkarıp, kişilerin yeni ve güncel içerikler görmesini sağlamalıyım” şeklinde düşünür.

Tabi web sitesi bir haber ya da herhangi bir içerik sitesi değilde, sadece bir hizmeti ya da bir ürünü tanıtan site olabilir. Bu durumda da yapılması gereken şey, sitede bir blog sayfası oluşturmak ve orada ürün ya da hizmet ile alakalı özgün içerikler hazırlayıp yayınlamaktır.

Sandbox Listesine Girilmiştir

Sandbox listesiSandbox listesi, Google ‘ın ceza listesidir. Google üst sıralarda yer almak için kendisini kandırmaya çalışan web sitelerini Sandbox listesine ekler ve siteyi arama sonuçlarında arka sıralara atar. Google ‘ın kendisini kandırmaya çalışmak olarak değerlendirdiği unsurlar arasında kopya içerik, aynı ya da benzer içerikten çok fazla yayınlanması, çok fazla anahtar kelime kullanılması, kısa sürede çok fazla backlink alınması gibi hatalar gelir.

Google doğal yollardan üst sıralarda yer almak, sadece kaliteli ve kullanıcı dostu bir site olması için çalışılan siteleri sever. Dolayısıyla Sandbox listesi içinde olmamak için Google ‘ı kandırmaya yönelik kabul edilen bu hatalardan uzak durmak gereklidir. Eğer Sandbox listesine girilmişse, Google ‘ın sizi listeden çıkarması için siteyi bu unsurlardan temizlemeli, Google ‘ın istediği gibi kaliteli bir site olması için çalışmalı ve sabırla beklemelisiniz. Zira listeden çıkmak bir kaç ay sürecektir.

Hiç Backlink Almıyorsunuzdur

Google başka siteler tarafından backlink alan yani başka siteler tarafından kendisine yönlendirme yapılan siteleri sever. Bunu “bu site başka siteler tarafından tavsiye edildiğine göre önemli bir site” diye düşünerek, siteyi üst sıralara çıkarır.

Eğer siteniz herkesin ilgisini çekmeyen ya da kaliteli içerikler barındırmayan bir site ise büyük olasılıkla hiç bir site sizin sitenize backlink vermeyecektir. Bir yılda verilmesi muhtemelen 1-2 backlinkte yeterli olmayacaktır. Bu nedenle backlink almak için ücretli olarak siteye bağlantı veren tanıtım yazıları yayınlatılır. Tabi tanıtım yazısı yayınlayan sitenin de kaliteli bir site olması gereklidir.

Bunun yanı sıra alınan backlinkte “rel=dofollow” etiketi olması durumunda, backlink veren site Google ‘a “ben bu siteye kefilim. Bu sitenin üst sıralarda yer almasını isterim” mesajı vermektedir. Aynı şekilde backlinkte “rel=nofollow” etiketi olması durumunda da, backlink veren site Google ‘a “ben bu siteye kefil değilim. Bu sitenin üst sıralarda olması konusunda etkimin olmasını istemiyorum” mesajı verilmektedir. Çünkü “rel=nofollow” etiketi kullanmayıp, çok fazla backlink çıkışı yapılan siteler Google ‘ın sandbox listesine düşer.

Dolayısıyla backlink alayım diye sosyal medyada link eklenmesinin çok fazla katkısı yoktur diyebiliriz. Bunun nedeni de sosyal medyada eklenen bütün linklerin “rel=nofollow” etiketine sahip olmasıdır.

Çok Fazla Backlink Alıyorsunuzdur

backlink veren siteHiç backlink almamaktan daha kötü olan, çok fazla backlink alınmasıdır. Birçok kişi sırf Google backlink alan sitelere değer veriyor diye olabildiğince çok backlink almaya çalışır. Buda Google ‘ın gözünde kendisini kandırmaya çalışmak olarak değerlendirilip Sandbox listesine girilmesine neden olur. Ayrıca backlink alınan sitelerin “link tarlası” diye tabir edilen, çok fazla link çıkışı yapan siteler olması da siteye zarar verir.

Tabi bu noktada insan “büyük siteler istemsiz olarak çok fazla backlink alıyor. O zaman onlarında sandbox listesine girmesi gerek” şeklinde düşünmeden edemiyor. Google ‘ın kendi içerisindeki algoritması ziyaretçi sayısıyla, alınan backlink arasında ilişkilendirme yapmaktadır. Dolayısıyla çok ziyaretçili bir sitenin çok backlink almasını normal, az ziyaretçili bir sitenin çok backlink almasını anormal olarak görür.

Siteniz Yavaş ve Sorunludur

Yine Google ‘ın kullanıcı dostu siteleri sevmesi nedeniyle yavaş yüklenen ve çeşitli tasarımsal ya da kod bazlı sorunlar barındıran yani kullanıcı dostu olmayan siteler üst sıralarda yer almaz. Sitenin yavaş yüklenen bir site olmasında hosting ve içerik bazlı çok sayıda neden vardır.

Bunun için elbette sitenin iyi denebilecek bir hosting hesabına sahip olması, özellikle sitenin yavaş yüklenmemesi için görsel ve kod optimizasyonunun yapılması gereklidir.

Sitede Çok Fazla Vakit Geçirilmiyordur

Sitenizde geçirilen sürenin de önemi vardır. Zira kullanıcılar sitenize girip saniyeler içerisinde çıkıyorsa Google bu durumdan sitede kişileri kandırmaya yönelik, rahatsız eden içeriğin olduğu ya da aranılan şeyin aslında olmadığı sonucunu çıkarır. “X – Y maçını canlı izle” başlıklı konular açıp, aslında maçın canlı yayınını vermeyen siteler buna örnektir. Kullanıcılar ziyaret ettikleri sitede, maçın aslında canlı izlenmediğini saniyeler içerisinde fark edip siteden çıkar ve Google ‘da o siteyi sıralamalarda düşürür.

Dolayısıyla ziyaretçilerin siteden hemen çıkmamasına neden olacak doğru ve nitelikli içerik barındırmanın yanı sıra, ek olarak sitede vakit geçirmelerini sağlayacak unsurlar barındırmak gereklidir. Örneğin içeriğin konusuyla alakalı bir video eklenmesi ya da konu ile alakalı başka konuların tavsiye edilmesi yararlı olur. Kullanıcıların siteden hemen çıkma oranları da Google Analytics ile takip edilebilir.

Siteniz Mobil Uyumlu Değildir

Mobil cihazların günümüzde çok fazla yaygınlaşması, hatta kullanıcıların web sitesi ziyaretlerini büyük oranda mobil cihazlar üzerinden yapması nedeniyle Google elbette buna kayıtsız kalmadı ve buna yönelik arama sonuçlarında düzenlemeler yaptı. Söz konusu düzenlemede responsive yani mobil uyumlu sitelerin Google ‘da daha üst sıralarda yer alacağını belirtti.

Bu nedenle sitenizin Google aramalarında üst sıralarda yer alması için, siteye girilen cihaz ile uyumlu olabilmesi gereklidir.

Rekabet Fazladır

Rekabet FazladırSon olarak en büyük nedenler arasında rekabetin fazla olması gelir. Siz ne kadar kullanıcı dostu ve sorunsuz bir site olsanız bile, üst sıralarda yer almak istediğiniz konularda rekabet fazla ise üst sıralarda yer almanız kolay değildir. Zira hemen hemen bütün siteler Google ‘da üst sıralarda yer almak adına Google ‘ın çok sayıda kriterine uyum sağlamak için çalışır ve bu da sizin üst sıralarda olmanızı zorlaştırır.

Dolayısıyla üst sıralarda olmak istediğiniz arama sonuçlarında üst sıralarda yer almıyorsanız, bunun nedeni önünüzde bulunan sitelerin size nazaran artı unsurlara sahip olmasıdır. Bu da rakiplerinizi iyi araştırmanız, size nazaran artı unsurlarının neler olduğunu öğrenmeniz ve söz konusu artı unsurlara sizinde sahip olmanız gerektiği anlamına gelir.

SONUÇ

Google ‘da üst sıralarda yer almamaya dair daha pek çok unsur belirtmek mümkün. Zira daha pek çok yapılmaması gerekenlerin yanı sıra yapılması gerekenlerde var. Fakat genel olarak ortak neden kullanıcı dostu olmayan ve farkında olarak ya da olmayarak yapılan hatalardır. Bu nedenle yapılması gereken arama motoru optimizasyonu hakkında fazlasıyla bilgi edinmek, bu bilgiler ışığında Google ‘ı kandırmaya yönelik hareket etmemek gereklidir.

Kaliteli, mobil uyumlu ve kullanıcı dostu bir siteye sahip olmanın yanı sıra, günde en az 1-2 kaliteli, özgün ve hedeflenen anahtar kelimelerin yoğunlukta olduğu içerik yayınlanması, er ya da geç sitenin Google ‘da üst sıralarda yer almasını sağlayacaktır.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir