Üniversite Dışında İleriye Yönelik Ne Yapılmalı?

Okuduğu üniversiteden çokta fazla umudu olmayan kardeşimizin ileriye yönelik neler yapması gerektiğine dair sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba ,ben celal bayar üniversitesinde 1.sınıf adayıyım .Derslere bakınca ileriye yönelik  bir şey görmüyorum, ileriye yönelik ne yapmalıyız? Zamanımızı nasıl değerlendirmeliyiz ? Hedefimizi seçtiğimizde nereden başlamalıyız? Bu konulara açıklık getire bilir misin Kodcu Herif Bey Abi:

CEVAP:

Bunu düşünüyor olman bile ileriye yönelik atılmış ilk adımdır. Elbette sadece bu adım yetmez ve mutlaka yapılması gerekenlere dair harekete geçmek gerekli. O nedenle yapılması gerekenlere bir göz fırlatalım.

Kendinizi Ekstra Geliştirin

Soruyu soran kardeşimizin de farkına vardığı üzere üniversiteye gitmek, günümüzde ileriye yönelik yapılması gerekenler için maalesef tek başına yeterli değil. Yani “üniversiteye gidiyorum, daha napıcam…” şeklinde düşünemezsiniz. Çünkü yine maalesef piyasada işverenler için sadece üniversitede öğretilenler yetmiyor. Öyle olsaydı koskoca bir sayfa dolusu kriter sıralamak yerine, sadece “bilgisayar mühendisliğinden mezun” yazılır, şehir ve yaş kriterini eklenirdi. Fakat günümüzde iş ilanlarında “onu da bilsin, bunu da yapsın, şunu da etsin” gibi üniversitede öğretilmeyen pek çok şey istenebiliyor.

Dolayısıyla özellikle üniversitedeki bölümünüz ile alakalı olarak diğer konulara da yönelmekte fayda var. Tabi yönelme işini abartmamak lazım. Atıyorum yazılımcı olmak istiyor ve yazılım üzerine eğitim alıyorsunuz. Grafik tasarıma dair bilgi edinin ama profesyonel bir olmaya çalışmayın. Çünkü o zaman profesyonel bir yazılımcı olmanız mümkün olamayabilir.

Zamanınızı İyi Değerlendirin

kendinizi geliştirmekYine “üniversiteye giderek zaten bir şey yapıyorum, daha napayım, zamanım yok…” şeklinde düşünemezsiniz. Pek çok üniversite öğrencisinin kendisine itiraf etmesi gereken şey, bol zamanının olduğudur. Çünkü dersler anlatılırken kısmen sallanmaz, ders bittikten sonra hemen eve gidilip dersler tekrar edilmez, vizeler ve finallere bir iki hafta kala kıç tarafında bir tutuşma meydana gelir. Ondan sonra fotokopilere saldırılır ve sınavlardan geçmeye çalışılır. 2 ayda bir sınav dönemi olduğunu varsayacak olursak, yaklaşık 6 hafta kafaya göre geçirilir.

Dolayısıyla ziyadesiyle vakit vardır. Bu vakti kendinizi geliştirmeyi amaçladığınız bir alanda rahatlıkla geliştirmek için kullanabilirsiniz. Herkesin elinin altında bir bilgisayar ya da akıllı telefon bulunuyor. Hani akıllı telefonlarda bir yazılım ve grafik tasarım yapmak çokta akıl karı değil ama en azından kendinizi geliştirmek istediğiniz alanlarda yazılar okuyabilir, bilgi edinebilir, o bilgileri bir proje yapacağınız zaman kullanmak üzere not edebilirsiniz. Kendinizi geliştirmek uğruna gösterdiğiniz hiç bir çaba boş ya da gereksiz değildir.

Başlanması Gereken Yer

Kendinizi geliştirmek istediğiniz alana göre, başlamanız gereken yerde farklıdır. O yüzden “mutlaka buradan başlayın” demek mümkün değil. Söylenmesi mümkün olabilen tek şey temelinden başlanması gerektiğidir. Nasıl ki okul hayatımızda birinci sınıfta önce çarpma, toplama, çıkarma, bölme gibi temel konular öğretilirken ilerleyen yıllarda kosinüs, sinüs, trigonometri gibi ileri konuları öğretiliyorsa, aynı şey kendinizi geliştirmek istediğiniz alan içinde geçerlidir. Bir kıçından, bir başından, öğrenirseniz zorluk yaşar, bir noktadan sonra bunalır ve vazgeçebilirsiniz.

Tabi kendinizi geliştirmek istediğiniz alanın kıçı neresi, başı neresi bilemeyebilirsiniz. Bunun içinde kitaplardan, setlerinden ve kurslardan yararlanabilirsiniz. Yine kendinizi geliştirmek istediğiniz alana bağlı olarak her birinin kendi içerisinde avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Dolayısıyla kendinizi geliştirmek istediğiniz alana göre sizin için en ideali hangisiyse onu tercih edin.

Tecrübe Edinin

Üniversiteden mezun olduktan sonra karşılaşılan en büyük sıkıntıların başında tecrübe eksikliği gelir. Firmalar “hem üniversiteden 4 yıllık mezun olsun, hem 30 yaşını geçmemiş olsun hemde en az 2-4 yıllık sektörel tecrübesi olsun” gibi taleplerde bulunurlar. Bu talep, evlendirme programlarında “villası, arabası, bankada milyonları olsun, Brad Pitt ‘e benzesin” diyen, 60 yaşındaki ahı gitmiş, vahı da gitmeye niyetli teyzelerin talepleri kadar saçmadır. Fakat işsizlik hat safhada olduğundan işverenler istedikçe isterler.

2-4 yıl civarı değil de, en azından “tecrüben var mı?” sorusuna olumlu cevap verebilmek ve CV ‘de “tecrübeler” bölümüne kayda değer bir şey yazabilmek için tecrübe edinmek her daim faydalıdır. Bunun yanı sıra eğitim aldığınız alan ile alakalı bir firmada çalışmak, aldığınız eğitimden size daha fazla katkı sağlar. Dolayısıyla yaz tatillerindeki 3-4 aylık sürede full-time ve okul başladıktan sonra part-time çalışabilirsiniz. Bu sayede hem kendinizi geliştirmiş olursunuz, hem okul bittikten sonra daha sağlam bir işe girebilmeniz için sektörel tecrübeniz hemde cebinize para girmiş olur.

SONUÇ

Tüm bunların yanı sıra ileriye yönelik projeler yapmak, yine ileriyi düşünerek maddi birikim yapmaya çalışmakta ileriye yönelik yapılması gerekenler arasında ciddi unsurlar.

Netice olarak üniversite okuyor olmanız başka hiçbir şey yapmayacağınız ya da yapamayacağınız anlamına gelmez. Kendinizi geliştirmek için yapabileceğiniz çok şey var. Yeter ki isteyin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir