Sınavlar Nedeniyle Yazılıma Başlayamama Sorunu

Sınavlar Nedeniyle Yazılıma Başlayamama Sorunu

YGS, LYS gibi sınavların olması nedeniyle yazılıma başlayamama sorunu yaşamaya dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar
11.sınıf öğrencisiyim.Gelecekte yazılımla uğraşma kanaatindeyim . Fakat malumunuz 11.sınıfta başlayan o YGS LYS baskısı arasından yazılım için zaman ayıramıyorum . Bu işi nasıl halledebilirim yardımcı olursanız sevinirim ..
Saygılar

CEVAP:

Yazılıma Başlamak

Daha önce yazılıma başlamak isteyip de başlamaya dair sorun yaşayan çok fazla kardeşimizin sorusunu cevapladık. Fakat çoğu nereden ve nasıl başlayacağını bilmediği için bu soruyu sormuştu. Burada ise yazılıma başlama konusunda kayda değer bir sorun var. Zira Kodcu Herif olarak her daim okulun ve eğitim hayatının ön planda tutulması gerektiğini belirtiyoruz. Çünkü yazılımı istediğiniz zaman öğrenmeye başlayabilir fakat istediğiniz zaman lise ya da üniversite sınavlarına girip diploma alamazsınız.

Öncelikli olarak kişinin kendisine sorması gereken soru “yazılıma başlamak için sınavlar benim önümde gerçekten bir sorun mu yoksa ben yazılıma başlamak için sınavları bahane mi ediyorum?” sorusudur. Çünkü yazılım öğrenmek zor ve başlandığında devamlılık gerektiren bir süreç. Dolayısıyla söz konusu zorluk nedeniyle yazılıma başlama düşüncesini ertelemek mümkün.

Yazılıma BaşlamakBu durumda sınavlara hazırlanmak hayatınızı ne derece meşgul ediyor bunu gözlemleyin. Bu gözlemi yaparken “haftada kaç saatimi sınavlarıma ayırıyorum? Hiç boş vaktim kalmıyor mu? Kalan boş vaktimi nasıl geçiriyorum?” şeklinde düşünebilirsiniz. Bu gözlemi yapmanız sonucunda eğer dürüst bir şekilde gerçekten hiç boş vaktiniz kalmadığı sonucuna varıyorsanız o zaman yazılıma başlamayı sınavlardan sonrasına bırakın. Fakat yaptığınız gözlemin sonucunda boş vakitlerinizde oyun oynadığınız, dizi/film izlediğiniz, arkadaşlarla dışarıda ya da sosyal medyada takıldığınız sonucuna varıyorsanız, bu yazılıma başlamak için sınavları bahane ettiğiniz anlamına gelir.

Elbette yazılım öğrenmek için ciddi bir zaman gereklidir fakat ciddi bir zaman gerekmesi, gün içerisinde sahip olduğunuz kısa zamanda yazılıma dair hiç bir şey yapamayacağınız anlamına gelmez. Gün içerisinde 1-2 saat dahi vaktiniz olsa bu süre zarfında yazılıma dair bir şeyler öğrenebilirsiniz. Örneğin bugün 1-2 saatinizi öğrenmek istediğiniz yazılım dilinde neler yapabileceğinizi araştırarak geçirirsiniz, yarın 1-2 saatinizi yazılım geliştirecek programı araştırmakla ve onu bulup kurmakla geçirirsiniz, ertesi gün 1-2 saatinizi o programı nasıl kullanacağınızı öğrenmekle geçirirsiniz. Bu uğraşların hiç birinde kod yazılmıyor ama her biri yazılıma başlamak için atılması gereken adımlardır. Dolayısıyla bunları yaparak da yazılıma başlamış olursunuz.

İşin kod kısmına gelincede günde 1-2 saat ayırarak ilerleyebilirsiniz. Bir gün değişkenlerin ne olduğunu ve nasıl kullanılacağını öğrenirsiniz, ertesi gün toplama çıkarma yapmayı, sonraki gün ekrana bir şey yazdırmayı. Tüm bunları günde 1-2 saat ayırarak öğrenmek mümkün çünkü kısa sürede öğrenilebilecek basit ve temel unsurlar.

Tabi birde yazılımda öğrenilen şeyleri unutmamak için aktif olarak yazılımla ilgilenmek gerekir. Yani bugün başlayıp 2-3 ay ara verirseniz sonrasında “değişken neydi? Toplama çıkarma nasıl yapılıyordu?” şeklinde başa döndüğünüzü düşünebilirsiniz. Fakat daha önce yaptığınız çalışmalara bakarak bunu kısa sürede hatırlarsınız. Dolayısıyla yazılım öğrenmeye hiç başlamamış birine nazaran daha avantajlı olursunuz. Bu nedenle yazılıma dair yaptığınız bütün çalışmaları her daim saklayın ve takıldığınız, unuttuğunuz bir şey olursa daha önce yaptıklarınıza bakın.

SONUÇ

Netice olarak ben yazılıma başlamak isteyip de başlayamamanın önündeki sorunların yüzde 99’unun kayda değer sorunlar olmadığına inanıyorum. Yazılıma dair yapılan her iş yazılıma başlama niteliğindedir. İlla bir proje yapmaya başlayınca yazılıma başlamış olmazsınız. Çünkü yazılım öğrenme sürecinde sadece kod yazmak değil, araştırmak, makale okumak ve diğer kod ile alakası olmayan unsurlarda vardır. Hatta bu yazıyı bile okumak yazılıma başlamaya dair atılmış bir adım olarak değerlendirilebilir.

Dolayısıyla siz bir adım atın, devamı yavaş yavaş gelir. Yeter ki adım atmaktan vazgeçmeyin =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir