Açıktan Üniversite Okuyup Sertifika Almak

Açıktan Üniversite Okuyup Sertifika Almak

Açık öğretim fakültesine gidip, aynı zamanda kursa giderek sertifika alma planına yönelik gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi sürekli soru&cevap bölümlerinizi okuyorum.Altını çizerek anlattıgınız ünüversite diplomasının önemini iyice anlamış durumdayım fakat kafama takılan bir soru var.Bu sene ünüversite tercihi yapıcam ve biraz kararsızım.Siber güvenlik uzmanı olmak istiyorum.İleriye dönük olarak düşündügüm zaman Bilgisayar mühendisligine gidip okul dışı boş zamanlaımızda mı kendımızı yavaş yavaş geliştirelim yoksa AÖF olarak mühendislige benzer bir bölüm mü tercih edelim örn. Yönetim Bilişim  Sistemleri.AÖF oldugu zaman ünüversiteye kıyasla 4 yıl kurslara giderek hem tecrübe hemde bilgi birikimi yapmış olmazmıyız sonuçta elimizde sertifikamız olucak oda bi nevi önemli sayılır şimdiden teşekkür ederim

CEVAP:

Açık Öğretim Fakültesine Gitmek

Düşünce için mantıksız denilemez. Fakat hem alınacak diplomada farklılıklar olması hemde uygulamada sorunların yaşanması nedeniyle sıkıntılar söz konusu.

Öncelikli olarak bilgisayar mühendisliği bölümü ile yönetim bilişim sistemleri bölümünü aynı kefeye koyamayız. Eğer aynı kefeye koyabilsek o zaman açıktan okuma düşüncesi daha ağır basardı. Fakat bilgisayar mühendisliğinin kariyere sunduğu imkan ve avantajlar daha fazla. Diğer yandan iş ilanlarına baktığımızda yine ağırlıklı olarak üniversite mezuniyet durumuna göre ilanlar veriliyor. Yani “şu kurslara gitmiş, kurslardan bu eğitimi almış” şeklinde ilanlara çok fazla denk gelmedim açıkçası.

Açıktan üniversite okuyup kursa gitme düşüncesinin uygulama açısından en büyük sıkıntısı yine kursların kendisi. Çünkü üniversitelerde verilen eğitim 4 yılda, nispeten ayrıntılı bir şekilde verilirken, kurslarda verilen eğitim konsantre ve hızlı bir şekilde veriliyor. Bu da kurslardan tam anlamıyla verim alınmasını zorlaştırıyor.

Ayrıca bilişim alanında eğitim veren bir çok kurs bir kaç ay sürüyor ve ciddi paralar talep ediliyor. 4 yıl boyunca hem açıktan üniversite okuyup hemde kurslara gitmek istenilmesi durumunda çok büyük masrafların altına girilmesi muhtemel. Dolayısıyla alınan eğitimin verimli olmasının yanı sıra, gidecek parayı da hesap etmek gerekiyor.

açık öğretim fakültesiAçıktan okuma olayını da yata yata geçmek olarak görmemek gerekli. Neticede açık öğretimi bitirebilmek içinde girilmesi gereken sınavlar var ve o sınavlara çalışmak gerekiyor. Üniversitedeki sınavlarda hocanın anlattıklarından sorumluyken, açık öğretimdeki sınavlarda bütün kitaptan sorumlu oluyorsunuz. Bu da açık öğretimdeki sınavlara ciddi kafa ve zaman ayırmanız gerektiği anlamına geliyor.

Dolayısıyla hem kursta verilen konsantre ve hızlı eğitimden verim almak için sadece kursa odaklı bir hayat yaşamalı hemde açık öğretim fakültesi sınavlarına çalışmalısınız, ki bu da kolay bir şey değil.

SONUÇ

Yazının başında da dediğim gibi, düşünce mantıksız değil. Fakat uygulamada çeşitli sorunların yaşanması muhtemel. Zaten açık öğretime gidilmesi nedeniyle, 4 yıl boyunca kaç tane kursa gidilebilir… En fazla 3 tanesine gidersiniz, onlarda 1 yıl civarı sürer. Az önce baktım, siber güvenlik eğitimi veren kursların biri 40 saat, diğeri 100 saat eğitim veriyor, komedi gibi… Yani 40 ya da 100 saatte siber güvenlik uzmanı olunabiliyormuş =) Sadece eğitim süresine bakılarak bile kurslardan çok fazla verim alınamayacağını anlamak mümkün.

Tüm bunların neticesinde benim tavsiyem, 4 yıllık bilgisayar mühendisliğine gidilmesi ve okul dışında kendinizi geliştirmeye çalışmanız. Zaten üniversitelerde her yıl 1 aylık ara tatil, 3-4 aylık yıl sonu tatili var. Kurslarda ortalama 1-2 ay sürüyor. O yüzden yıl sonunda çok rahatlıkla bir kursa gidip, bitirilebilir. Bu sayede hem 4 yıllık mühendislik diplomasına sahip olursunuz hemde sertifika sahibi olursunuz. Eğer maddi durumunuz iyi değilse, hem okuyup hemde bir yerde çalışarak para kazanmak istiyorsanız o zaman açık öğretim fakültesini tavsiye edebilirim.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir