Okulda Öğretilenlerin Dışında Yazılım Dili Öğrenmeli miyim?

Okulda Öğretilenlerin Dışında Yazılım Dili Öğrenmeli miyim?

Soru-Cevap bölümümüzün bu konusunda Mekatronik Mühendisliği okuyan bir kardeşimin “Okulda Öğretilenlerin Dışında Yazılım Dili Öğrenmeli miyim?” sorusuna yanıt veriyoruz.

SORU:

Kolay gelsin öncelikle. Hemen soruma geçiyorum. Ben mekatronik mühendisliğinde okuyorum. Hazırlığı geçip şu an 1. sınıfım. Bilgisayar programlama dersinde sadece c,vc++ ve c# göreceğimiz söylendi. Benim için önerilerin ne olur? Kendim ektradan javayı öğrenebilir miyim ve gerekli mi? Kısacası benim yerimde sen olsaydın üniversite yıllarında nasıl bir yol izlerdin? Her şey için çok teşekkür ederim şimdiden. İyi çalışmalar dilerim.

CEVAP:

Mekatronik Mühendisliği

Mekatronik MühendisliğiÖncelikle kardeşim çok güzel ve gelecek vaat eden bir bölümde okuyorsun. Bunun kıymetini bilmeni ve olabildiğince yüksek dereceyle okulunu bitirmeni tavsiye ederim. Tabi Türkiye’de teknoloji konularına gösterilen hassasiyet yeterli seviyede olmadığından çokta büyük beklentiler içine girmemek gerek.

Mekatronik Mühendisliği Nedir? diye merak eden arkadaşlara kısaca bilgi verelim; Mekatronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin bir çeşit birleşimidir. Bu vesile ile günümüzde en değerli 3 mühendislik dallarına dokunulmaktadır. Hem makine, hem elektrik-elektronik hemde yazılım konularında bilgi sahibi olmak, özellikle sanayi kuruluşlarında aranılan kişi olmanızı sağlar.

Okulda Öğretilenlerin Dışında Yazılım Dili Öğrenmeli miyim?

C, Visual C++ ve C# dilleri zaten başlı başına öğrenmesi kolay olmayan dillerdir. Java yada başka bir dili ekstradan bilmek elbette bir şekilde bir yerde avantaj sağlayacaktır fakat bu ancak okulda öğretilen yada öğretilecek konularda bilgi sahibi olup, okuldan alacak bir şey kalmaması durumunda yani öğretilen derslerin size ekstra bir şey katmayacağı durumlarda yapılması gereken bir şeydir. Öncelikli yapılması gereken şey okulda öğretilen dillere yoğunlaşmak, okulda öğretilen diller konusunda kendinizi geliştirmek ve okuldan en iyi şekilde mezun olmaya çalışmaktır.

Ben Olsaydım Ne Yapardım?

Bir üst kısımda dolaylı yoldan cevabını verdim, burada ise direk cevabını vereyim. Ben 1. sınıfta Mekatronik Mühendisliği okuyan bir öğrenci olsaydım, yakın bir tarihte C, Visual C++ ve C# dillerinin derslerini alacak olsaydım mutlaka bu dilleri araştırırdım. Basit örnekler ile yapılarını anlamaya çalışırdım.

Özellikle yazılım mantığını oturtmak çok önemli. Yazılım mantığım yoksa, yazılım mantığına sahip olmak ve yazılım algoritmaları konusunda kendimi geliştirmeye çalışırdım. Zaten yazılım mantığına sahip olduktan sonra Java yada öğrenilmek istenilen bir başka dili, yazılım mantığı olmayan birine göre çok daha kolay öğrenirsiniz.

SONUÇ

Okul Dışında Yazılım DiliNetice olarak önceliğiniz okuduğunuz okul olsun. Size okulda verilen ve öğrenmeniz gerekenlerin tamamını iyice öğrenmeden, sınavlardan yüksek not alacak bilgiye ulaşmadan farklı kodlama dillerine yönelmeyin. Zaten okulu bitirdikten sonra istediğiniz dili öğrenmekte serbest olacaksınız. Okulda öğretilen kodlama dillerine ait konuları fazlasıyla iyi biliyorsanız kendinizi bir sonra ki konular için hazırlayın. Hoca anlatmadan ne olduğunu öğrenmeye çalışın. Bu sayede o konulara daha fazla katılım gösterirsiniz. Hoca “leb …” demeden siz “Çorum” dersiniz ve sınıfta hocanın gözünde farklı bir yeriniz olur.

Bu konuda bir uyarı yapıcam. Öğretmenlik yaptığım için biliyorum, hocanın anlatıp sizin ise zaten bildiğiniz konularda sakın hocalara ukalalık yapmayın. Hoca sormadan yada derse katılım beklemeden veya ne demek istediğini tam anlamadan bilmişlik taslamayın. Bu bir çok hocanın sinirine dokunur ve size aslında bilginizin yeterli olmadığını göstermek için sizi baya zorlar.

Benim öğrencilerim arasında da çok bildiğini zanneden ama hiç bir şey bilmeyenler vardı, bu yüzden dersi dinlemediler ve hepsi sınav zamanı döküldüler =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir