Memurluk mu yoksa Yazılımcılık mı?

Soru-Cevap bölümümüzün ilk sorusunu cevaplıyoruz. Memur mu olayım? Yazılımcı mı Olayım? tarzında ki sorulara verilen cevabın yanı sıra en derin yaralardan biri olan lisede yazılım dersleri ile ilgili yaşanan sıkıntıların nedenlerine bakıyoruz.

Soru:

Şu an 9. Sınıftayım ve yazılım bölümünde okumak istiyorum. Fakat yeterli bilgim yok. Orta okulda bilgisayar hocamız gelip bu mause buda klavye tuşları var basınca şu oluyo power pointten slayt yaparsınız gibi bilgiler verip gidiyordu. Şuan okuduğum okulda bilgisayar odamız yok. Yani yazılımla ilgili bilgi okuldan edinemem. Babam ol ama bu iş zordur yapabilsen bile para kazanamazsın diyor. Annem memur ol yavrum kafasında . Bu konu hakkında nasıl bilgi topluyabilirim ? Şimdiden Sağol.

Cevap:

Lisede Yazılım Dersleri Sıkıntısı

Lisede Yazılım DersleriBu durumu çok sık dile getiriyorum. Okullardaki eğitim seviyesi düşük. Bunun nedeni nitelikli öğretmen olmadığı kadar nitelikli öğrencininde olmamasından kaynaklanıyor. Yani hoca nitelikli, yazılım konularında güncel bilgi ve birikimi olsa bile, yazılım zor bir iş olduğundan, karşısında anlattıklarını anlayabilecek öğrenci olması önemli. Karşısında çoğunlukla 9. sınıfa kadar yazılımın y’si ile ilgili bilgi sahibi olmayan kişiler var. Diğer yandan yazılım matematik zekası ister. Algoritmik düşünmeyi gerektirir. E ülkemizdeki matematik seviyesi de belli …

Tüm bunların neticesinde hocanın gelip “bakın bu mause, bu klavye, bu power point, bunu buradan kapatıyorsunuz” tarzında ders anlatması çok normal. Öğretmenlik yapmış bir abiniz olarak aynı durumu bende yaşadım. 9, 10 ve 11. sınıflara bilgisayar dersi verdim. Durum gerçekten içler acısı ve gerçekten de bahsedildiği gibi “bakın bu klavye, bu mause” diye ders anlatmayı gerektirecek düzeydi. Hadi dedim “içlerinden merak eden olur, ilgisini çeken olur” diye HTML kodlama gösterdim, fakat daha Excel konularını bile anlamakta güçlük çeken gençlere yazılımı anlatmanın imkanı yok. Temel çok önemli. Diğer yandan bütün bilgisayar öğretmenleri yazılımcı değildir.

Ebeveyn Bakış Açıları

MemurlukAnneler evlatlarının her daim sıkıntı çekmemesini isterler. Bu nedenle her zaman garanticilerdir. Günümüzde en garanti meslek olarak memurluk gibi duruyor. Sırtını devlete dayıyacan, sigortan ve maaşın garanti yatacak, gittiğin, döndüğün saat belli olacak, emekliliğinde rahat edeceksin. Aslında şu anda etrafımdaki bir çok yazılımcı arkadaşım bir memur kadar maaş alıyor yada almıyor. En düşük memur maaşı asgari geçim indirimi, aile yardımı derken 2 bin liraya yakın kazanıyor. Bu bahsettiğimde lise mezunu hizmetlilerin aldığı maaş. Açık konuşayım, ben 10 yıldır yazılımla uğraşan, üniversite mezunu, özel sektörde, çok büyük bir şirketin AR-GE departmanında çalışan biri olarak bu maaşı almıyorum. Peki ben neden memur olup daha fazla kazanıp daha rahat yaşamıyorum? Çünkü bu mesleği seviyorum. Bütün yazılarımda bahsettiğim “bu mesleği seviyorsanız yapın” sözünde anlatmak istediğim de bu.

Baban çok güzel söylemiş. WebTekno ‘da yazmaya başladığımdan beri bütün makalelerimde bunu dile getirmeye çalıştım. Bu nedenle babana hörmetlerimi sunarım. Bu iş gerçekten kolay değil ve para kazanması zor. Elbette güzel paralar kazananlar var fakat bu biraz şans işi. En iyi ihtimalle kendi şansını kendin yaratman gerekiyor. Sadece yazılım değil, kişisel anlamda da kendini baya geliştirmen gerekiyor.

SONUÇ

Sonuç olarak bu tercih biraz Matrix ‘teki kırmızı hap mı yoksa mavi hap mı sorusuna yapılan tercih gibi. Yani memurluğu seçersen idare edebileceğin bir maaşla, çok fazla sıkıntı çekmeden, hatta özel sektör şartlarına bakacak olursak rahat edebileceğin bir maaşla, 50’sinde ev araba sahibi biri olarak hayatının sonuna kadar yaşarsın. Yazılımcı olursan iki şey olur, ya iş bulamaz, maddi sıkıntılar çeker, eşinden dostundan adam gibi muamele göremeyecek duruma düşersin yada çok sağlam paralar kazanıp herkes tarafından sevilir ve sayılırsın. Tabi yazılımı öğrenmek için çok çalışman gerektiğini de unutmamak gerek.

En büyük başarılar risk alınarak elde edilmiştir. Fakat bu alınan riskler asla garanti olumlu sonuç verecek diye bir kural yoktur. Zaten garanti olumlu sonuç verecek olsa bunun adı risk olmazdı 😉 Siz yine de hayatınızı memurluk gibi garanti altına alacak bir mesleği tercih edin. Aynı zamanda boş vakitlerinizde yazılım da kendinizi geliştirin. Baktınız elinize memurluktan daha güzel, yazılımla alakalı bir fırsat geçti, o zaman ona yönelirsiniz. Yani elinizde seçme şansı olur =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir