Memur Olup Yazılımcı Olmayı İstemek

Memur Olup Yazılımcı Olmayı İstemek

Memur olup yazılımcı olmaya dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

bilg.prog. dan 12 yıl önce mezun oldum. bilgisayarla hiç alakam olmadı. c, cobol, vb, t.pascal gibi program dersleri aldım. okuldayken severek küçük çaplı programlar yapmıştım. 2 yıldır d.memuruyum. maaşım iyi sayılır. boş zamanım da var. bu boş zamanımı değerlendirmek istiyorum. nereden ne şekilde başlayacağımı bilmiyorum. benim durumumdaki birileri için tavsiye ve önerileriniz nedir veya bu konuyla ilgili makaleleriniz var mı? varsa linklerini paylaşabilir misiniz?

CEVAP:

Hem Çalışmak Hem Yazılımcı Olmak

Daha önce bir arkadaşımız benzer bir soru sormuştu. Kamu sektöründe çalıştığından, 30 ‘lu yaşların başında olduğundan ve boş vakti olup, yazılım öğrenmek istediğinden bahsetmişti. O konuya cevap olarak yazılıma hobi olarak bakılmasının çokta doğru olmayacağını, eğer kariyer amaçlı bir şey yapılmak isteniliyorsa mevcut meslekte daha iyi olmaya yönelik alternatif unsurlarda kendinizi geliştirmeniz gerektiğinin daha isabetli olacağını belirttim. Bunun yanı sıra yazılım öğrenmek ciddi vakit gereksimi duyduğundan, hem çalışıp hemde yazılımda kendinizi geliştirmenin çokta kolay olmayacağından bahsettim. Fakat yanlış anlamak için bir tarafını yırtan kişi(ler) çıkıp, 1115 kelimelik cevaptan “sen yazılımcı olamazsın” ya da “sen yazılımcı olma” gibi zorlama bir sonuç çıkarmış sanırım…

KodcuHerif.Com ‘daki herhangi bir yazıyı okuyan kişinin idrak etmesi gereken temel unsur, buradaki bütün yazıların tecrübe ve gözlemler çerçevesinde yazıldığıdır. Örneğin ben yazılım öğrenme konusunda en çok görsel eğitim setlerinden fayda görmüş isem “görsel eğitim setlerinden yazılım öğrenin” şeklinde tavsiye verebilirim. Fakat bu asla onu okuyan kişinin hem kesinlikle görsel eğitim setlerinden yazılım öğrenmek zorunda olduğu hemde yazılımı en iyi görsel eğitim setlerinden öğrenebileceği anlamına gelmez. Herkesin tecrübesi, öğrenme şekli, kapasitesi ve olaylara bakış açısı farklıdır. Dolayısıyla tavsiye niteliğinde yazıları, yazılı birer kuralmış gibi görüp, kuralı değiştirmeye çalışır gibi tepkisel yorum ve düşünceler hem saçma hemde komik =) Elbette her görüşe saygılıyız ama saygılı olabileceğimiz görüşler, görüşlere saygı gösterilen görüşlerdir.

Yazılımcı OlmakMevzuyu toparlayacak olursak, o konuya verdiğim cevap bu konu içinde geçerli. Ben yazılıma 17 yaşında merak saldım ve ilk internet sitemi o zaman kurdum. Aktif olarak 20 yaşında yazılımda kendimi geliştirmeye başladım ve şu an 30 yaşındayım. Bugün yazılım haricinde bir iş yapıp yazılıma dair kayda değer bir şey bilmiyor olsaydım yazılımcı olmak istemezdim. Çünkü bu noktaya gelebilmek için bazen 18 saat aralıksız bilgisayar başından kalkmadan yazılım öğrenmek adına yazılım projesi ile uğraştığım günler oldu. Bazı projelere, başka hiç bir işle uğraşmadan 4-5 ayımı harcadığım oldu. Tekrar aynı şeyleri, özellikle bu yaştan sonra yapmak kesinlikle istemem. Dolayısıyla tavsiye verirken de bu tecrübelerim çerçevesinde, empati yaparak tavsiye veriyorum. Elbette yazılım öğrenmek isteyen herkes 18 saat aralıksız bilgisayar başından kalkmamalı, bir projeye başka hiç bir işle uğraşmadan 4-5 ay harcamalı gibi bir kural yok. Fakat yazılım bir kaç haftada ya da günde 1-2 saat ayırarak öğrenilebilecek bir şeyde değil.

Sağda solda, yazılım alanında isim yapmış kişilerin düşünmeden, sempati toplamak ya da sadece “azimle sıçan duvarı deler” sözünden yola çıkarak muhtemelen gaza getirmek için sarf ettiği “60 yaşında da yazılımcı olabilir” sözünün idrak edilmeden sevilmesi de enteresan. Kardeşim fizyolojik ve sektörel gerçekler var. Yaş ilerledikçe insanın öğrenme kapasitesinin zayıflaması gibi bir durum söz konusu. Öğrenmeye en el verişli yaşlarda dahi öğrenilmesi zor olan bir şeyi, 60 yaşındaki bir adamın öğrenmesi için gaza getirmek ne derece mantıklıdır… 30 yaşın üstündeki bir kişi bile iş bulamaz iken, 60 yaşındaki bir adam yazılım öğrenmek için bir tarafını parçalayıp yazılım öğrense bile ne yapacak… Yazılım dediğin resim yapmak gibi bir şey değil ki, hobi gibi hem yapıp hemde rahatlayasın. Tam aksine karşına çıkan hatalardan ve sorunlardan dolayı insanı deli eder. Benim bu zamana kadar proje geliştirirken ettiğim küfrün, yaşadığım sinir harbinin haddi hesabı yok. Ben bütün bunları düşünüp, akıl süzgecinden geçirerek, inandığım ve mantıklı bulduğum doğrultuda tavsiyeler veriyorum. Yoksa bende önüne gelene “yazılımcı olabilirsin“, “yazılım dediğin çocuk oyuncağıdır, herkes kolaylıkla yazılım öğrenebilir” deyip bedavadan sempati toplamayı biliyorum. Fakat yazılımın o kadar kolay bir şey olduğunu düşündürüp, daha sonra içine girdikten sonra zorlanılması durumunda meydana gelecek aşağılık psikolojisinin sorumlusu da ben olmuş olucam.

Ben kursa gittiğim dönemde aynı zamanda üniversite sınavlarına hazırlanıyordum. Bu nedenle kurstaki derslere adapte olamıyordum. Hoca bir gün bana bir yazılım sorusu sordu ve haliyle yapamadım. Bana döndü ve dedi ki “takma bu kadar kafana, herkes yazılımcı olacak diye bir kural yok. Sende başka bir meslek bulursun“. Bende kendisine dönüp “yazılımcı olmak bu sınıftaki herkes için bir tercih olabilir fakat benim için değil hocam” cevabını verdim. Kurstan sonra aylar boyunca eve kapanıp, başka hiç bir şey yapmayarak yazılımda kendimi geliştirdim. Para verdiğim, bana yazılımı öğretmekle mükellef olan hocanın bana söylediği sözlere “sen ne biçim hocasın, beni yazılımdan soğutuyorsun” diyebilirdim fakat demedim çünkü o anki çizdiğim tablo böyle düşünmesine neden oluyordu. Belkide yazılımcı olmamda, bugüne kadar on civarı yazılım projesini tek başına yapmamda, anlattığı yüzlerce saatlik dersten çok bir kaç saniyede sarf ettiği o sözler etkili oldu.

Mevzu mevzuyu açtı, sonuca bağlayalım artık…

SONUÇ

Netice olarak isteyen herkes, her şartta yazılım öğrenmek isteyebilir. Fakat yazılımcı olmayı, yazılım öğrenmeyi ne için istiyorsunuz önce buna karar verin. Mevcut işinizi bırakıp daha fazla maaşla bir firmada çalışmak için istiyorsanız, şu anda hali hazırda ciddi sektörel sıkıntılar var ve firmaların aradığı nitelikte kişiler dahi işsizlik çekebiliyor. Proje yapıp, o proje ile para kazanmak istiyorsanız, bu günde bir iki saat harcayarak olabilecek bir şey değil. Bunun için hem maddi hemde zamansal olarak ciddi gereksinimler söz konusu. Hobi için istiyorsanız, hobi denilen şeyin insanın boş zamanlarını hoş vakit geçirerek faydalı işlerle uğraşması olduğunu unutmayın. Yazılım hem boş vakitten çok daha fazlasına ihtiyaç duyar hemde hoş vakit geçirecek ve eğlenceli denebilecek bir uğraş değildir.

Tüm bunların neticesinde yazılım öğrenmek, yazılımda kendisini geliştirmek isteyenler buradan buyursun; http://www.kodcuherif.com/yazilim-ogrenme-kaynak-ve-etkili-yollar.html

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir