Bir Bayanın Yazılımcı Olmak İstemesi

Bir Bayanın Yazılımcı Olmak İstemesi

Yazılımcı olmak konusunda kararsız kalan bayan arkadaşımızın sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

merhaba kodcuherif. Siteni yazılımla ilgili araştırmalar yaparken buldum ve çok sevdim. Ben matematik ve bilgisayar bilimlerinden bu sene mezun oldum . Yani Matematik dersleri yanında temel yazılım dersleride gördüm .  Okurken Microsoft onaylı Veri tabanı ve yazılım uzmanlığı sertifakası aldım . Tez konum olarakta java – android programlama seçtim. Yani anlıcağın yazılıma bir ilgim var ama bu mesleği yapıp yapmamak konusunda kararsızım . Yani çok sabır ve gelişmek için zaman gerektiren bir meslek tabi yazılım öğrenmekle bitmiyor işler bunun yanında bilgisayarla ilgili temel şeyleride bilmek gerekiyor . Yazılarını okuduğumda bir yazılımcının ne kadar zor iş bulduğunu ve ne zorluklarla karşılaştığınıda görmüş oldum . Hem yazılımcısın hemde adama kök söktürüyorlar . Benim sorum şu bir bayan olarak bu işe başlamalımıyım? Bu arada yaşım 23 .

CEVAP:

Öncelikle güzel duygu ve düşüncelerin için teşekkür ederim. Ağırlıklı olarak biz erkeklerin egemenliği altında olan ile bayanlarında ilgilenmesinden, özellikle soru sormasından mutlu oluyorum. Sağ da solda gördüğüm “bayandan yazılımcı mı olurmuş…” şeklindeki düşünce ve tepkilere ise kızıyorum. Bu meslek cinsiyete göre yapılabilecek bir meslek değil. Dolayısıyla bu tarz saçma düşünceler yanlış.

Yazılımcı Olmanın Zorluğu

bayandan yazılımcıBenim yazılarımda belirttiğim, iş bulma zorluğu ve karşılaşılan çeşitli sorunların kimsenin gözünü korkutmasını istemiyorum. Sektörün sorunlarından ve zorluklarından bahsetmem soğutmak, korkutmak ya da herhangi olumsuz başka bir amaç kesinlikle taşımıyor, bunu defalarca kez dile getirdim. Çok fazla kişi kolay, hızlı ve yüksek miktarlarda para kazanılacağını zannedip yazılımcı olmaya heves ediyor. Yani sağda solda “bir gecede oyun yaptı, ayda yüz binlerce dolar kazanıyor” ya da “4 sene önce yapılan uygulama, 4 milyar dolara satıldı” gibi haberlere bakıp, bir uygulama ya da oyun yaptıktan hemen sonra zengin olacağını zanneden çok kişi var. İşte bu algıya karşılık benim amacım “tamam, yazılımcı olup, uygulama yaparak çok para kazanan bir kaç kişi var. Fakat yazılımın böyle zorlukları da var. Yazılımcı olup aç kalanda var. Aylarca uğraşılarak yapılmış fakat para getirmeyen projelerde var” gerçeğini göstermek. Yoksa yazılımcılar sadece sorun ve sıkıntı yaşayan kişiler değildir. Kaldı ki KodcuHerif.Com ‘a gelip soru soran yazılımcı kardeşlerimizde, sorularında yazılımcı olmaları nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları belirtiyor. Hadi bana inanmayanlar bari onlara inansın…

Ben yazılım sektöründe yaşanan sorunları dile getirdiğimde yazılımdan soğuttuğumu düşünen kişilerin “olumsuzsun, karamsarsın, yazılımdan soğutuyorsun” gibi tepkileri ile karşılaştım. Hani dedim “birazda yazılımın avantajlarından bahsedeyim“. Bu seferde “herkesi yazılıma heveslendiriyorsun, herkes yazılımcı olmak isteyecek, sonra yazılım piyasası ayaklar altına düşecek, biz ekmek yiyemicez” gibi tepkiler aldım =) Gülsem mi, ağlasam mı, kızsam mı çeşitli duygular içine giriyorum. İşin bir diğer tarafı, yazdığım yüzlerce yazının hiç birinde yazılıma teşvik etmek ya da yazılımdan soğutmak gibi bir amacım olmadı. Ben sadece tecrübe ve gözlemlerimi yazıyorum. Bunların neticesinde yazılıma aşık olmakta, yazılımdan nefret etmekte kişinin kendisinin bileceği bir iştir =) Dolayısıyla Cem Yılmaz ‘ın dediğine geliyoruz; “mesaj verende değil, alandadır“.

Bayanın Yazılımcı Olması

yazılımcı olarak çalışmakDaha önce Bayandan Yazılımcı Olur mu? konusunda bu meseleyi ele aldık. Orada daha çok istatistikler çerçevesinde bir değerlendirme yapıp, erkeklerin bayanlara nazaran daha fazla yazılım ile uğraşmasının nedenlerine değindik.

Aslında yazılımcılık bayanlara son derece uygun bir meslek. Her şeyden ziyade fiziksel hiç bir zorluğu yok, tamamen zihinsel bir iş. Dolayısıyla bayanlar için fizyolojik olarak bir handikap söz konusu değil. Tabi özellikle özel sektörde yazılımcı olarak çalışmak, yetiştirilmesi gereken bir proje söz konusu olduğunda mesailer nedeniyle fiziksel dayanıklılık gerektirebilir.

İş dünyasına baktığımızda hemen hemen her sektörde sıkıntılar var. Yani “yazılım dışında bütün sektörlerde çalışmak bal kaymak ama bir tek yazılımcı olarak çalışmak zor” gibi bir şey yok. Her mesleğin sorunları ve sıkıntıları var ve hangi meslek erbabına dokunursanız dokunun en az bir unsur nedeniyle dert yanar. Aynı şekilde yazılımcı olmanında sıkıntıları var ama bu sıkıntılara göğüs germek içinde harcanan zihinsel enerjinin ve zamanın karşılığı alınmıyor. Diğer yandan bu mesleği edinmek için yıllarca dirsek çürütüp, kafa patlatılmasına rağmen sunulan ücret teklifleri, neredeyse vasıfsız elemanlara sunulan ücret teklifleri ile aynı seviyelerde.

Hatta KodcuHerif.Com ‘da soru soran, yazılım kurslarından ödüller almış bir kardeşimiz, yazılım alanında iş aramaktan ve yazılımcı olup sıkıntı çekmekten yorulup, tarlada çapa yapmaya başladığını ve bu şekilde daha mutlu olduğunu dile getirmişti. Maalesef içinde bulunduğumuz sektörel şartlar bu. Elbette yapı olarak oturmuş, çalışanlarını sömürmeyen, yazılımcı olarak çalışanın hakkını veren firmalarda var. Fakat bu firmalar çalışanlarına diğer firmalara nazaran iyi imkanlar sunduklarının kendileri de farkındalar. Dolayısıyla çok ince eleyip sık dokuyorlar ve yazılım alanında hem hemde sağlam tecrübe sahibi yazılımcıları işe alıyorlar.

SONUÇ

Netice olarak yazılımcı olmak mafya elemanı olmak gibi bir şey değil =) Yani girdin mi çıkamazsın gibi bir durum yok. Dolayısıyla önce bir deneyip, görmeni, sana uyuyorsa devam etmeni, uymuyorsa ona göre arayışlar içerisine girmeni tavsiye ederim. Sen bu zamana kadar yazılıma dair eğitimler almışsın, belli bir yol kat etmişsin, şimdi bütün bunların neticesinde mesleği icra edecek şartlara ulaşmışken, yapmamak biraz mantıksız. Hani “yazılımcı olarak çalışmayacaksan mimar ol” gibi bir durumda söz konusu değil. Bir kaç iş görüşmesine git, şartları kendin gözlemle, deneyim edinmek için çok büyük beklentiler içine girmeden bir işe gir, bir süre orada çalış, olmuyorsa istifa et, kendine farklı bir yol bul 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir