Kod Yazarken İsteksizlik ve Mükemmeliyetçilik

Kod Yazarken İsteksizlik ve Mükemmeliyetçilik

Kod yazarken isteksizlik ve mükemmeliyetçilik sorunu yaşayan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba.

Kendimi tanıtayım. 18 yasında teknik lisede okuyorum. Kod yazmayi seven biriyim. Yaptigim bu isi gercektende seven biriyim ama bazen isteksizlik geliyor. Keyfime gore hareket etmiyorum tabi pasa pasa oturup kod yaziyorum. Bazen ise şevk ile oturup yaziyorum. Ama cok canimi sıkıyor bu durum gercektende. Bunun sebebi ne olabilir. Bir makelenizde level gibi bir benzetme vermissiniz bu duruma. Oyunlardan nefret ettigim icin ise yaramadi. 🙂
Gercekten 1.5 yildir bole oluyor ama yinede vazgecemiyorum kod yazmaktan. Yavas yavas pişmeye başlıyorum. Mukemmeliyetciligimde araya girince hic cekilmiyor bazen. Mukemmeliyetciligimden kastim projenin her yonunu eksiksiz yapma gibi dusunebilirsiniz. Basitten girmiyorum herseyin detayini ogrenmek istiyorum. Yazilimda bilgide sinir olmadiginida biliyorum ama bu huyumdan vazgecmiyorum.

2. ise 2 saat kod yaziyirum 1.5 saat kendime zor geliyorum yorgun dusuyorum eller gidiyor. Daha sonra geciyorum 2 3 saat kod yaziyorum tamamen gidiyorum. Bu duruma cozum yokmudur. Bende mi boyle tek. Surekli kod yazmak istiyorum 2 saat bos biraktimmi huzursuz oluyorum. Bu psikyatrige gitmeyi dusunuyorum gercektende 😀 ama bir tecrubeli olarak yazilimda sizin gorusunuzu alayim dedim. Tek bende mi boyle bu haller?

CEVAP:

Gelen bir çok soruda olduğu gibi bu konuya da inceden değindiğimiz bir konu var. Sanırım sende onu okudun: Dikkatsizlik ve İsteksizlik Sorunu

Tabi dediğin gibi senin sorunun biraz farklı. O yüzden farklı bir açıdan ele alalım.

Yazılımda İsteksizlik

Linkini verdiğim konuda oyun örneğini vermemdeki asıl neden bir şeyi başarmak konusunda ki istektir. Yani bir oyunda nasıl bir şeyi başarmak için hırs yapıp çaba sarf ediyorsanız, aynı şekilde yazılımda da bir şeyi başarmak için hırs yapıp çaba sarf edebilirsiniz. Dolayısıyla bu sadece bir örnekti. Oyunlardan nefret etmek, sizin bir şeyi başarmak için hırs yapmanıza, çaba göstermenize engel değil.

Hepimiz hayatta bir şeyler elde etmek isteriz. İstisnalar hariç hiç birimiz arzu ettiklerimize çabalamadan ulaşamayız. Örneğin, “Ahmet henüz 30 yaşına gelmiş, ailesi çok fakir olmasına rağmen çalışıp, alın teriyle ev, araba, yazlık almayı başarmış biridir” demem durumunda hemen hemen herkes “helal olsun Ahmet ‘e, başarılı biriymiş” diyecek ve gıpta ile bakacaktır. Fakat desem ki, “Ahmet 30 yaşına henüz gelmiş, ailesi fakir olmasına rağmen ev, araba ve yazlık almış ama bunu aldığı piyango biletine büyük ikramiye vurması sayesinde yapmış“. Bu durumda Ahmet gözümüzde başarılı değil şanslı biri olacak ve çokta itibar sahibi biri olmayacaktır. Ha çoğu kişi çalışıp, didinip, başarılı olup, o şekilde istediklerini elde etmektense, çabalamayıp, başarılı olmayıp, şans eseri istediklerini elde etmek ister ama bu beklentiyle ömürlerini çürütürler. Geriye baktıklarında boş geçen bir hayat görürler.

Dolayısıyla yazılımda bir şeyler yapabilmenin temel kuralı hırs yapmak ve başarmayı istemektir. Bende bu durumun nasıl olduğunu sormuşsun. Ben hırslı biriyim. Öyle ki bir şeyi yapamadım mı yada başaramadım mı sinirlenirim. Özellikle yazılım öğrenme dönemimde şu anda 30 saniyede yazabileceğim bir kodu yazmak için 8 saat uğraştığımı bilirim. Bazen 2-3 saatte yapmayı planladığım bir şeyi yapana kadar bilgisayar başından kalkmadığımı, bunun neticesinde 18 saat aralıksız, yemeden, içmeden, hacet gidermeden yapmaya çalıştığım şeyi yaptığımı bilirim. Bu huyumu bildiğim için atıyorum 1-2 saat sonra yapacak bir işim varsa yazılım ile uğraşmaya başlamam. Çünkü bilirim ki başladım mı 1-2 saat uğraşma ile kalmam.

KodcuHerif.Com ‘u yada sosyal medya hesaplarını aktif takip edenler fark etmiştir ki, son bir kaç haftadır aktif içerik paylaşamıyorum. Bunun nedeni bir yazılım projesi yapıyor olmam. Başına oturdum mu bütün günümü onunla uğraşmak ile geçiriyorum ve bu nedenle yeni içerik giremiyorum. Fakat bir plan program yapıp hem proje ile hemde Kodcu Herif ile ilgilenmeye çalışıyorum.

Yazılımda Mükemmeliyetçilik

Yazılımda MükemmeliyetçilikAçıkçası bu bela bende de vardı. Hatta bu konunun “Proje Yapmak İçin Ekip” bölümünde bahsettim: Yazılım Projesi Yapmak İçin Yazılımcı Bulamamak

Bir proje yaparken bende “o da olmalı, şu da olmalı, bu da olmalı, tüm bunlar yapıldıktan sonra yayınlanmalı” gibi takıntılarım vardı. Fakat ciddi anlamda söylüyorum bu her şeyden önce projeyi yapan kişiyi yorar. Sonra ise olması gerekenlerin olmaması durumunda projenin başarılı olamayacağı düşünülür ama tam tersi meydana gelir. Yani bir projenin başarılı olmasındaki temel ilkelerden biri olan basitlik ilkesinden uzaklaşılır ve proje başarısız olur. Çok ayrıntılı ve bir sürü özelliğe sahip projelerim her daim başarısız oldu. Halbuki siteyi kullanacak olan kişiler siteye baktıkları anda sitenin nasıl kullanılacağına dair iyi kötü bir fikir sahibi olmak isterler. Hiç bir uğraş gerektirmeden siteyi kullanabilmek isterler. Aksi halde bu projeye ciddi zararlar verir.

Bu nedenle yapılması gereken sitenin ana işlevine odaklanmak ve sadeliğe yönelik hareket etmek. Ardından yine yapılacak bütün özellikler ve geliştirmeler projeyi daha kolay kullanmaya yönelik olmalı. Bu konuya bir makale ile daha ayrıntılı değineceğim ve daha yararlı bir anlatım olacak.

SONUÇ

Senin yazdıklarından çıkardığım sonuç aktif olarak kod yazmıyorsun kardeşim. “1 buçuk senedir kod yazıyorum” diyorsun ama anladığım kadarıyla yazmaya uzun aralar veriyorsun. Yani örneğin bir kaç gün yazıyorsun, sonra bir kaç hafta yüzüne bakmıyorsun. Bilmiyorum, belki yanılıyorumdur ama eğer aktif olarak kod yazıyor olsaydın zihnin kod yazma sürecine adapte olurdu. Ben uzun yıllardır bu işi içindeyim ama zannedilmesin ki yorulmuyorum. Bende elbet yoruluyorum fakat uğraşmakta olduğum projeye mola vermiyorum.

Eğer aylarca aralıksız kod yazma ile uğraşıyorsan ve böyle bir sıkıntı yaşıyorsan, o zamanda uykuna ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmen gerekecek. Benim tavsiyem bir kaç ay düzenli olarak yazılım ile uğraş, mesela haftada 30 saatini yazılım ile uğraşarak geçir. Beslenmene ve uykuna dikkat et. Elbette başarıya aç ve hırslı olmanda icap edecek. Tüm bunların neticesinde standart bir yazılımcının çektiği sıkıntılardan daha fazla yada farklı sıkıntı çekeceğini zannetmiyorum 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir