HTML ve CSS Öğrendiğimi Nasıl Anlayacağım?

HTML Ve CSS Öğrendiğimi Nasıl Anlayacağım?

öğrenmeye başlayan kardeşimizin, HTML ve CSS öğrenip öğrenmediğini nasıl anlayacağına dair sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar.
Yazılıma başlamak istiyorum.Dün itibariyle den başlamaya karar verdim.
Html ve css yi tam olarak öğrendiğimi nasıl anlayabilirim? Basit bir site yaparken hazır kodlarımı kullanmalıyım ? veya kodları kendimmi yazmalıyım ?gibi sorularım var.Lise 3 öğrencisiyim.Yazılım mühendisliği istiyorum fakat üniversiteye yazılımla ilgili 0 bilgiyle gitmek istemiyorum.
Bu konu hakkında bana yardımcı olabilirmisiniz?Teşekkürler..

CEVAP:

Enteresan ama güzel bir soru =) Çünkü gerçekten de yazılım ve yazılım ile alakalı kodlama dillerini öğrenmeye başlayanların ne seviyede olduğunu net olarak ölçebilecek bir ölçü yok. Bu nedenle birkaç günlük çalışmayla, 2 kod öğrenen kişiler “ben yazılım uzmanıyım, ben çok acayibim, süperim” gibi kendisini sağda solda tanıtabiliyor. Halbuki bir yazılım dilinde ve bilişime dair diğer alanlarda öğrenilmesi gereken çok fazla şey vardır ve bu kolaylıkla, kısa sürede mümkün olabilen bir şey değildir.

Hal böyle olunca kimin hangi alanda ne kadar bilgi sahibi olup olmadığını hem kendisinin anlaması hem de başkalarının anlayabilmesi için gerekenlere göz fırlatalım.

Referans Yapın

Kişilerin hem kendisine hem de başkalarına ne kadar ne bildiğini gösterebilmenin en ideal yolu referans projeler yapmaktır. Zaten Türk Dil Kurumu “referans” kelimesini “tavsiye, kaynak” olarak açıklamaktadır. Nasıl ki iş başvurularında size referans olan, yani “ben bu kişinin bu işi yapabileceğine inanıyorum” şeklinde tavsiye eden kişinin niteliğine bakılıyorsa aynı mantık yaptığınız içinde geçerlidir. Eğer referans olan, tavsiye eden kişi isim yapmış ve başarılı bir kişiyse, işe alacak kişi bu nedenle sizi işe alır. Yok referansınız bakkal Hasan abi, karşı komşu ev hanımı Nurten teyze olursa bunun hiç bir anlamı yoktur.

Referans Proje YapınDolayısıyla yaptığınız projede sizin ne kadar bilgi sahibi olduğunuz konusunda size referans olmaktadır. ne kadar zor bir proje ise o kadar çok şey bildiğinizi, ne kadar basit bir proje ise o kadar az bildiğinizi göstermiş olursunuz. Bir kişiye “ben yazılım uzmanıyım” demeniz durumunda bunun doğruluğundan ve ne kadar yazılım bildiğinizden emin olamaz. Fakat “ben bir e-ticaret sitesinin yazılımını sıfırdan tek başıma yaptım, al bu da yaptığım e-ticaret sitesi” demeniz ve yaptığınız e-ticaret sitesini göstermeniz durumunda, ne kadar ne bildiğinizi de göstermiş olursunuz.

Bu noktaya kadar yazılanlardan da ziyadesiyle anlaşılacağı üzere, ne kadar bilgi sahibi olup olmadığınızı anlayabilmeniz için sıfırdan, tek başınıza bir yapmanız gerekiyor. İlk etapta tabi ki basit bir proje olabilir fakat ilerleyen zamanda bu projeyi daha fazla geliştirebilir ya da sıfırdan daha büyük başka bir proje yapabilirsiniz. ile günümüz standartlarında ya da daha iyi web siteleri yapabiliyorsanız, o zaman iyi derecede biliyorsunuz demektir. Tabi bu noktada önemli bir husus var, o da web sitesini nasıl yaptığınız…

Hazır Kod Kullanmalı mıyım?

Hazır kod konusunda genel olarak yazılım bilen kişilerin internette “kesinlikle hazır kod kullanma, hatta program bile kullanma” şeklinde çok katı tavsiyeler verdiğini görüyorum. Bunun nedeni yazılım ve diğer yazılıma bağlı kodlama dillerinin, zor yollardan öğrenilmeye çalışılması durumunda daha iyi öğrenilebilecek olması. Bu açıdan çok mantıklı ve yerinde bir tavsiye. Fakat diğer açıdan çeşitli sıkıntılar barındırıyor.

Bu sıkıntıların başında zaman sıkıntısı geliyor. Özellikle okuldan ve diğer yapılması gereken işlerden kişilere çok fazla vakit kalmadığı için, hazır kod kullanmayıp, her şeyin sıfırdan yapılması çok ciddi zaman kaybına neden olur. Ciddi zaman gerektirmesi de kişilerin yazılımdan uzaklaşmasına neden olur. Elbette yazılım öğrenme aşamasında kullandığınız kodlar hazır olsa dahi en azından onların ne anlama geldiğini öğrenmekte fayda var. Yani bulduğunuz hazır kodları, hiç incelemeden olduğu gibi projenize aktarırsanız hiçbir şey öğrenemezsiniz ve hep hazır kodlara mahkum olursunuz.

Dolayısıyla amacınız öğrenmek ise, mümkün olduğu kadar hazır kod kullanmayın, kullanacağınız hazır kodlarında sıfırdan yazabileceğiniz şekilde ne işe yaradığını öğrenin. Amacınız öğrenmek değilse ya da zaten biliyor ve uğraşmak istemiyorsanız, o zaman elbette hazır kodları kullanın, bu suç ya da yanlış bir şey değildir.

Hazır kod kullanma konusunda, yazılım firmasında çalışan yazılımcı bir arkadaşımın yazılımcı şefinin sözleri aklıma geliyor; “En iyi yazılımcı, hazır kodları en iyi kullanabilen yazılımcıdır“. Bu adamda yazılımcı, üstelik şef olmuş ve yazılımcıların işini düzgün yaptırmakla mükellef =)

Üniversiteye Yazılım Bilerek Gitmek

Üniversiteye Yazılım Bilerek GitmekÜniversitede yazılım bölümü okumayı isteyip, bu nedenle daha lisede yazılım öğrenmeye çalışmak elbette güzel bir şey. Fakat üniversitede yazılım bölümüne gittiğinizde ilk aylarda size “haftaya bir yapmış olarak gelin” demeyecekler. Yazılım bilmeden, üniversitede yazılım bölümüne gitmeniz durumunda da sıkıntı çekmezsiniz. Çünkü sizin gibi pek çok kişi yazılım bilmiyor olacak ve öğretmen bunu dikkate alarak hareket etmek durumunda kalacak.

Zaten belli bir müfredat var ve bu müfredat hiç yazılım bilmeyenlere yazılım öğretilmesi üzerine kurulmak zorunda. Ne kadar yazılım öğretildiği de ayrı mesele… Dolayısıyla hocalarda öğretmedikleri bir şeyi sorma ya da bekleme lüksüne sahip değil. Yani hoca size “siz zaten for döngüsünü biliyorsunuzdur, bunu anlatmaya gerek yok” diyemez.

Ha, lisede yazılım öğrenip, üniversitede derslerde rahat etme potansiyeli var. Fakat üniversitede hangi yazılım dilinin ya da dillerinin öğretileceğini de bilmek gereklidir. Siz PHP öğrenirsiniz, üniversitede belki ASP.Net öğretilir. Tabi yazılım dili bilen birisinin, bilmediği bir yazılım dilini öğrenmesi, hiç yazılım dili bilmeyen birinden daha kolaydır, onuda belirtmekte fayda var…

Tüm bunların yanı sıra dikkat edilmesi gereken en temel konu birkaç sene sonrası için bugünden çalışırken, bugün çalışmanız gereken şeyleri unutmamanız. Yani “ben yazılım mühendisliği bölümüne gidicem, o yüzden yazılım çalışıcam” derseniz ve bugün çalışmanız gereken matematik, fizik, İngilizce gibi derslere çalışmaz ya da gerektiği kadar yüksek not almazsanız, bu sizin yazılım mühendisliğine gidebilmenize engel olur. Dolayısıyla önce yazılım mühendisliğine gitmenizi garantileyecek şekilde bugün yapmanız gerekenleri yapın, yazılım mühendisliğini kazandıktan sonra zaten öyle ya da böyle yazılım öğrenmek için çalışırsınız.

Gelecek günler için her zaman yapabilecek bir şey bulunur fakat geçmiş günler için yapılabilecek bir şey yoktur.

SONUÇ

Netice olarak bir dili öğrenmek için önce anlayacak şekilde çalışılmalı ve hazır kod bulunsa dahi o kodların anlamları öğrenilerek projeye eklenmeli. Eğer iyi bir şekilde öğrenilip, hazır kod olmasa dahi sıfırdan yazabilecek seviyeye gelinmiş ise o zaman hazır kod kullanmakta mahsur yok. Tabi sürekli hazır kod kullanmakta bir noktadan sonra öğrenilen bilgi kullanılmadığından unutulmasına neden olabilir, buna da dikkat etmek gereklidir =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir