Facebook ‘ta ki Bu Yalana Alet Olmayın

Facebook 'ta ki Bu Yalana Alet Olmayın

İnternette trollemek yeni bir şey değil, uzun yıllardır olan bir çaba. Bir çok çeşit trolleme çabası var ama internet trollemeleri genel olarak insanların bilgisizliğinden ve araştırmaya olan üşengeçliğinden faydalanarak gerçekleşiyor. Özellikle teknolojiyi temel seviyede kullanan, bilmeyen, araştırmayan ve temiz duygular ile hareket eden kişiler bu trollemelere inanıp ciddi oranda yayılmasına neden oluyor.

Vakti zamanında “MSN ücretli olacak tepkini dile getir, buna engel olmak için 10 kişiye bu maili yolla” mailleri, yakın geçmişte 3. yılını dolduran, hatta akıllı telefonlar dahi çıkalı 6-7 yıl olmuşken “WhatsApp ‘ın 10. yılını kutluyoruz, bu mesajı 10 kişiye yolla, WhatsApp ‘tan 1 yıl ücretsiz üyelik kazan” mesajları ve daha sayılabilecek bir çok trolleme amacına ulaşıp büyük ses getirdi.

Son dönemde de Facebook ‘un 2016 ‘da sözleşme şartlarını değiştireceğine, bu nedenle kişilerin Facebook ‘ta yaptıkları paylaşımların kendi izni olmadan paylaşılmasına izin verilmediğini beyan eden bir yazı dolaşıyor. Fakat yazıda ziyadesiyle mantık hataları mevcut. İşte herkes tarafından paylaşılan trolleme yazısı;

Facebook Trolleme

Gelin söz konusu yazının saçmalığına beraber göz fırlatalım…

Berner Konvansiyonu

Söz konusu yazının tamamen kolpa olduğunu ziyadesiyle ispatlayan en önemli unsur Berner Konvansiyonu diye bir şeyin olmaması. Trollemeyi başlatan kişi ya kasıtlı olarak bu şekilde saçmalamış ya da bilmeyerek yanlış yazmış. Zira doğrusu Bern Konvansiyonu olması gerekiyor. Bern Konvansiyonu ise Edebi ve sanatsal eserlerin korunmasına dair uluslararası telif hakkı koruma anlaşmasıdır. Size ait bir eserin telif hakkına sahip olabilmeniz için KodcuHerif.Com ‘da yazdığımız Telif Hakkı Olan İçeriği Anlama konusunda da belirttiğimiz üzere gidip illa tescillendirmeniz gerekmiyor.

Bern Konvasyonu çerçevesinde korunan telif hakkı ise yine bulunduğunuz ülkenin telif hakkı yasalarına uyma üzerine kurulu bir telif hakkı koruma anlaşmasıdır. Örneğin, Türkiye ‘de bulunan bir eser sahibinin eserinin Fransa ‘da bulunan biri tarafından izinsiz olarak kullanılması durumunda Türkiye ‘deki yasalar geçerlidir. Dolayısıyla Bern Konvansiyonunda değil, Türkiye ‘nin 5843 sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunununda ne yazıyorsa sizin için o geçerlidir.

UCC Ve Roma Yönetmeliği

Bern KonvansiyonuDiğer bir saçmalık ise yazıda yer alan UCC ve Roma Yönetmeliğidir. Zira yazıda belirtildiği üzere gizliliğin ihlali UCC ve Roma Yönetmeliği kapsamında suç olarak belirtiliyor.

UCC, Amerika ‘da eyaletler arası ticaret yapan kişilerin dışında hiç kimseye bir faydası ya da zararı olmadığı gibi, herhangi bir hakkını da korumaz. Çünkü UCC, Amerika ‘da eyaletler arası ticaret yapan kişilerin haklarını korumaktadır. Açılımı “Uniform Commercial Code“, Türkçesi “Düzgün Ticaret Kanunu” anlamına gelmektedir.

Hemen onun yanında kişinin hakkını koruyacağı düşünülen Roma Yönetmeliği ise, ayrı bir saçmalıktır. Çünkü Roma Yönetmeliği diye de bir şey yoktur. Onun doğrusu “Rome Statute” ve “Rome Statute of the International Criminal Court” olarak da geçer. Türkçesi anlamı ise “Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü” anlamına gelmektedir ve 123 ülke bu statüye katılmıştır. Türkiye ise bu tüzüğe katılmaya çalışmaktadır ve önündeki Avrupa Uyum Yasası çerçevesinde İnsan Hakları adına atması gereken adımların gerçekleşmesi beklenmektedir.

Türkiye, ilgili adımları atmış olup, tüzüğe katılmış olsa dahi söz konusu tüzük yine hiç bir anlam ifade etmemektedir. Çünkü söz konusu tüzük sadece savaş suçları, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar ile alakalıdır. Yani size ait bir eseri koruma ile alakalı değildir.

Mantık Hataları

Mantık HatalarıSöz konusu yazıda ziyadesiyle mantık hatası unsur var iken, paylaşan kişilerde de ziyadesiyle mantık hatası var. Zira söz konusu yazı tamamen doğru anlamlara sahip olsa bile hiç bir geçerliliği yok. Çünkü Facebook ‘a siz üye olurken, Facebook ‘un Hak ve Sorumluluk Bildirimi adı altındaki bütün şartlarını kabul etmiş bulunmaktasınız. Orada da belirtildiği üzere siz Facebook ‘a yüklediğiniz resim, video, yazı ve diğer unsurların Facebook tarafından kullanılmasına izin verdiğinizi beyan etmiş oluyorsunuz. Bu nedenle Facebook size ait bir içeriği kullansa bile sizin bunu şikayet etme imkanınız yok. İmkanınız olsa bile bundan bir şey elde etme imkanınız yok. En fazla kullanmayı bırakmasını sağlarsınız, ki bunu başarmanız da kolay olmaz.

Diğer bir mantık hatası, Facebook bir kişinin içeriğini kullanacak olsa, o kişinin profiline girip “acaba içeriklerinin paylaşılmasını istemediğini beyan etmiş mi…” diye mi bakacak…

Yüzlerce milyar dolarlık, 1 milyardan fazla kullanıcıya sahip, dünyanın en büyük sosyal ağı, senin çektiğin selfilerden ne çıkar elde edecek… Zaten adamların bok gibi parası var. Bir dünya kast ajansından, oradan buradan, verir parasını, istediği resmi çektirir, kullanır…

SONUÇ

Aslında bu trollemenin amacına ulaşmasının temelinde “Amerika bizi izliyor, hepimizin bilgilerini topluyor ve kullanıyor” tarzında bir düşünce ve kişinin kendisini dünyanın seyrini değiştirebilecek nitelikte önemli biri olarak görmesini sağlayan gizli ego var. Amerika elbette bizi izliyor ve bilgilerimizi topluyor. Fakat bu bilgileri sabah 8 akşam 6 çalışan standart kişilerin aleyhinde kullanmak ya da toplu imha gerçekleştirmek amaçlı toplamıyor. Adamlar gelişmeye, para kazanmaya, üretmeye ve ilerlemeye çalışıyor. Bunun içinde istatistiksel veriler topluyor. Yani belli yaş aralıklarındaki kişiler neyi beğenir, eğilimleri ne yöndedir vs. gibi. “Ahmet pazar günü halı saha maçına gitti“, “Ayşe, babasına cumartesi günü Mervelere ders çalışmaya gideceğini söyledi ama yalan!” tarzında bilgiler toplamıyor. Gelişmek isteyen, gelişmek adına çalışmalar yapan ülkeler bu tarz çalışmaları yapmak zorunda. Sanılıyor ki Türkiye ‘de bunu yapan yok. Tamamen yerli ve yüksek ziyaretçili sitelerde firmaların işine yarayacak verileri kullanıyor ve satışını yapıyor.

Çözüm basit; Facebook ‘ta yaptığınız paylaşımların kimler tarafından görülüp görülmeyeceğini belirleyebiliyorsunuz. Orada paylaşım ayarlarınızı sadece “Arkadaşlarım“, “Arkadaşlarımın Arkadaşları” gibi seçenekleri kullanmak. Bu durumda paylaşımınız başkaları tarafından görülmez ve bu vesile ile kullanılmaz.

En güzel çözüm ise başkaları tarafından görülmesini istemediğiniz resim, video, yazı ve diğer unsurları internette paylaşmayın. En ideal ve basit çözüm ise, bu tarz korkularınız var ise Facebook ‘un nimetlerinden yararlanmayın olsun bitsin. Top, onların topu. Kuralları da onlar koyuyor. Oynayıp, oynamamakta size kalmış. “Hem topunu kullanırım hemde ben nasıl istersem öyle oynarım” deme lüksünüz yok 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir