Yabancı Dil Seçip Yazılımcı Olmak

Yabancı Dil Seçip Yazılımcı Olmak

Yabancı dil ile alakalı bir bölümde okuyup yazılımcı olmayı düşünen kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba kodcuherif ailesi sizi büyük bir ilgi ile takip ediyorum ve yazilariniz hayatimi şekillendiriyor bir kez daha teşekkürler. Sorum şu kidil bölümü okuyup (bu sene tercih var)
Yazılımcı olabilirmiyim mesela bi şirkete gitsem dilbolumnden mezun oldugumu yazilim la ilgili bilinebilecek çoğuşeyi bildigimi soylesem yani internetteki çoğu kaynak ingilizce bu nedenle bu işi kolay kaparım gibi 🙂  olmazsa 2işibirden yaparim hem tercuman hem yazilimci
Sizce bu fikirmantiklim mi ? Sayisal ı fazla sevmedigim için dil seçmek istiyorum  yani matematik yapabiliyorum, mantık yürütmeyi seviyorum ma sonunda ne buldugumu bile bilmedigim soruları çozmek haz vermiyor. bir de hep ezbere dayali soru cozuyoruz hoca diyo bu boyle su soyle yapilir neyse dediginiz gibi egitim sistemine  girersek içinden çıkamayiz işin. İlgilendiginiz için cok tesekkur ederim saglicakla kalin…

CEVAP:

Yabancı Dil ve Yazılım

Yabancı dilinin iyi olması, yazılımı olduğundan daha kolay öğrenebilmeni sağlamaz genç =) Sadece öğrenme konusunda sana bir avantaj sağlar. Edindiğin bilgileri anlayacak, işleyecek, mantık yürütecek yine senin beynindir.

Yabancı Dil ve Yazılımİki çeşit zeka olduğu kabul edilir; Sayısal zeka, sözel zeka… Bazı kişiler sayısal zekada, bazı kişilerde sözel zekada daha iyidir. Elbette bu “sözel zekası iyi olanlar sayısal konularda hiç bir şey yapamaz, sayısal zekası iyi olanlar sözel konuları anlayamaz” anlamına gelmiyor. Bu sadece matematik ile alakalı bir konuyu sayısal zekası iyi olan birinin atıyorum 5-10 dakikada öğrenebilecek iken, sözel zekası iyi olan birinin 30-40 dakikada öğrenebilmesi anlamına gelir.

Yabancı dil sözel, yazılım ise sayısaldır. Sende diyorsun ki “ben sözel bölüm seçip, sayısal bir bölüm konusunu öğrenicem” =) Yani beynini sözel alanda geliştirip, sayısal alanda başarılı olmaya çalışacaksın. Bu saçma ya da olma ihtimali olmayan bir şey değil. Neticede yazılım eğitimi alanlarda yabancı dilde kendisini geliştirmek durumunda kalıyor. Fakat ağırlıklı olarak sayısal alanda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.

Yazılım ile alakalı bir iş görüşmesine gittiğinde senin dil ile alakalı bir bölümden mezun olduğunu gören kişi sadece yabancı dil biliyor olduğunu dikkate alır. Fakat yazılım sayısal olduğu için iş başvurusu yapanlar arasında matematikten mezun biri varsa, matematik mezunu kişi tercih edilir. Çünkü adam sayısal bir alan olan yazılımda eleman arıyordur ve sayısal konuda eğitim almış, kendisini geliştirmiş kişiyi tercih edecektir. Aynı şekilde tercümanlık işine başvurursan ve yabancı dil ile alakalı bir bölümden mezun olmuşsan, adam yabancı dil bilen ve matematik mezunu birini değil seni işe alır.

Birde iş dünyasında “ne iş olsa yaparım abi” gibi, bütün vasıflarını ortaya dökmeyi düşünme. Hem “tercümanlık hemde yazılımcılık yaparım” şeklinde düşünürsen kaybedersin. Kahvede yapabilirsin, yerleri de temizleyebilirsin fakat nasıl bu vasıflarını iş hayatında uygulamayacak ya da uygulaman durumunda ek ücret talep edeceksen, aynı şekilde yazılımcı olarak bir işe girersen tercümanlık vasfını ya kullandırma ya da bunun için ek ücret talep et.

SONUÇ

Netice olarak düşüncen yanlış kardeşim. Yabancı dil bilmek, yazılımı olduğundan daha kolay bir hale getirmez, sadece öğrenme konusunda avantaj sağlar. Amacın yazılımcı olmak ise bilgisayar ile alakalı bir bölüme git. Yok amacın yabancı dil ile alakalı bir işte çalışmak, örneğin tercümanlık yapmaksa o zaman yabancı dil bölümüne git. Bir taşla iki kuş vurmaya çalışıyorsun ama vurmaya çalıştığın kuşlar farklı ağaçlarda duruyor 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir