Düşük Puanlı Üniversite İşsiz Bırakır mı?

Düşük Puanlı Üniversite İşsiz Bırakır mı?

Yüksek puanlı üniversitelerden birine gidememesi durumunda işsiz kalma ihtimali ile ilgili gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

merbaha kodcu abi ben bu sene ünicerste sınavına gircem ygs için gerçekten kısa bir bir süre kaldı tabi zaman azaldıkça insan üniverstede nereye girceni düşünüyor.Sana sorum ise ;Etrafımdakilere göre üniverste olarak itü yıldız boğaziçi filan olmassa işssiz kalcam mal gibi etrafta dolaşcakmışım böyle bir tavırları var bu elbette doğru değilidr ama yani şehir dışında(Düşük puanlı ) bilgisayar mühendiliği filan olursa gerçektende sıkıntı çıakrımı iş bulma vs vs

CEVAP:

Elbette “işsiz kalırsın” demek mantıksız olur. Fakat kaliteli bir üniversiteden mezun olmak ile düşük puanlı bir üniversiteden mezun olmak arasında çok ciddi farklar var.

Bunların başında iyi bir üniversiteden mezun olursanız siz çalışacak yer seçersiniz. Hatta size firmalardan teklifler gelir “firmamızda çalışmak ister misiniz …” diye. Dolayısıyla eliniz kuvvetli olur. Eliniz kuvvetli olursa arzu ettiğiniz maaşı çok daha kolay alırsınız.

Aksi halde yani düşük puanlı bir üniversiteden mezun olursanız elbette iş bulma şansınız var fakat firmalar sizi değil siz firmaları ararsınız. Dolayısıyla sizin eliniz zayıf olur ve sizin arzu ettiğiniz maaşı değil firmanın sizin için düşündüğü maaşa razı olursunuz.

bilgisayar mühendisliğiBazı şirketler yüksek puanlı üniversite sevdalısıdır. Örneğin şirket içinde yöneticilik sınavları yapılır. Fakat bunlara sadece yüksek puanlı üniversitelerden mezun olan kişiler katılabilir. Siz atomu parçalayacak potansiyele bile sahip olsanız fark etmez.

Bir şirkette iş bulmanın yanı sıra, okul bünyesinde sürekli iyi projeler geliştirilmeye çalışıldığı için, iyi bir proje geliştirmeniz durumunda buna destek alma ve kendi işinizi kurma imkanına sahip olursunuz. Fakat düşük puanlı üniversitelerde mantık sadece “4 senede okul bitsin de nasıl biterse bitsin” olduğundan elinizde sadece diploma olur. Elbette düşük puanlı üniversitelerde de projeler geliştirilir fakat bunlar yüksek puanlı üniversitelere nazaran kayda değer projeler olmaz.

Tüm bunların yanı sıra düşük puanlı üniversitelerde aldığınız eğitimde yüksek puanlı üniversitelere nazaran iyi olmayabilir. Bunun başlıca nedeni sınıf ortamı ve hocalardan kaynaklanır. Zaten şirketlerde bunun bilincinde olarak yüksek puanlı üniversitelerden mezun olan öğrencileri tercih ederler.

SONUÇ

Günümüzde bir iş sahibi olmaktan ziyade nasıl bir iş sahibi olduğunuzda önemlidir. 1.500 TL kazanan bilgisayar mühendisi de var, 5-6 bin TL’den fazla kazanan bilgisayar mühendisi de var. Bunu da sizin mezun olduğunuz okulun kalitesi ve sizin bilgi donanımınız belirler.

O yüzden “bilgisayar mühendisliği olsun taştan olsun, kapağı bilgisayar mühendisliği bölümüne atayım da hangi okul olursa olsun” düşüncesiyle hareket etmeyin 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir