Dikkat ve Odaklanma Sorunu

Dikkat ve odaklanma sorunu ile ilgili soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Kodcu HERİF.
Ben 15 yaşında 9. sınıf öğrencisiyim.
Okuduğum okul teknik bir okul seneye sınav ile bölümlere gireceğiz.
Benim sıkıntım odaklanmak.Ders çalışayım diyorum çalışmaya başlıyorum çok kısa bir süre sonra sıkılıyorum ve aklıma başka şeyler gelmeye başlıyor.Mecburen bırakmak zorunda kalıyorum.Şöyle bir sıkıntım da var.Mesela servisle eve gelirken yolda “Eve gidince matematik çalışacağım diyorum.Eve gidince bilgisayara oturduğum an sanki resetleniyorum.Ne ders çalışıyorum ne de ödev yapıyorum lütfen yardımcı ol 2. sınavlarımız başlayacak artık bıktım.Notlarımı yükseltmem gerek çünkü bilişim bölümüne gireceğim.Lütfen yardmcı ol Kodcu HERİF.

CEVAP:

Dikkat ve Odaklanma Sorunu

Odaklanma sorunu ve dikkat sorunu ile ilgili bir sürü neden olabilir. Fakat hiç bir fiziksel yada çevresel neden yoksa o zaman iki şeyden kaynaklanıyordur;

1. Bir hastalık söz konusudur. Örneğin; Disleksi vs. gibi
2. Tembellik

Disleksi nedir diye merak edenlere kısa bilgi verelim; Bir çeşit öğrenme bozukluğudur. Dünyaya yaptıkları işler ile damga vuran Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci, Bill Gates gibi daha sayılabilecek bir kaç isim disleksi hastasıdır. Fakat buradan “bende öğrenemiyorum, kesin bende bu dahi isimler gibi disleksi hastasıyım, dolayısıyla bende dahiyim” havalarına girmeyin. Çünkü öğrenme bozukluğu ile tembellik arasında ince bir çizgi vardır. Öğrenmeme başka şeydir, öğrenememe başka şeydir. Yoksa derslerine çalışmayan, saygısızlığın dibine vuran öğrencilerin hepsi şimdi bilim adamı olurdu.

Disleksi hastası ünlüler belki okullarında başarılı değillerdi fakat farklı alanlarda gayet başarılılardı. Okulda öğretilen bilgileri sorguladıkları, öğretilenlerin kendileri için gereksiz olduğunu düşünüp yada anlam veremeyip, daha farklı ve gerekli olduğunu düşündükleri, yeteneklerine hitap eden alanlara yöneldiler. Bu nedenle okulda tutunamadılar yada öğretmenlerinden “sen beceriksizsin” tarzında damgalar yediler. Dolayısıyla siz derslerinize çalışmak yerine, oyun oynayıp boş vakit geçiriyorsanız o zaman bunun adına disleksi yada benzeri bir rahatsızlık değil tembellik diyebiliriz.

Aynı günümüzde hiper aktif hastalığı olan çocuklara zeki denmesi nedeniyle, bildiğiniz yaramaz çocukların hiper aktif zannedilmesi gibi bir durum bu. Bizim zamanımızda hiper aktiflik diye bir kavram olmadığı için yaramazlık yapıldığında her türlü baskı uygulanırdı. Şimdi yaramazlık yapan bir çocuğa ebeveynler “Bizim çocuk hiper aktif, hiper aktif çocuklar zeki oldukları için yerinde duramıyorlar” diye hiç bir şey demiyorlar. (He canım, çocuk senin ya, kesin zeki olduğu için yerinde duramıyordur. Geri zekalı olma ihtimali dahi yok …)

Son yıllarda yeni doğum yapmış ve çocuk doktoruna giden annelerin şu muhabbetine şahit oluyorum; “Doktor bizim çocuğun çok zeki olduğunu söyledi“. Ulan herkes aynı yalancı doktora mı gidiyor yoksa doktorlar o annelerin başka doktorlara gitmesine engel olmak için böyle bir taktik mi geliştirdi çözemedim. Çünkü doktor “sizin çocuk salak” dese, ebeveyn buna delirecek, itiraz edecek hatta belki doktora dalacak ve netice olarak bundan sonra başka doktora gidecek. Fakat doktor “sizin çocuk çok zeki” deyince, ebeveyn bundan mutlu oluyor, koşulsuz kabul ediyor ve sorgulama ihtiyacı duymuyor, birde sağda solda “bizim doktor süper, bizim doktor harika” diye doktorun reklamını yapıyor. Bence süper bir doktor taktiği. Neyse konuyu dağıtmayalım …

Dikkat Dağınıklığına Çözüm

Odaklanma sorunu ve dikkat dağınıklığına çözüm bulmak için çeşitli yöntemler geliştirebilirsiniz. Benimde işten eve dönerken “eve gidince, gelen sorulardan en az 2-3 tanesini cevaplıcam, X sitemin tasarımıyla ilgilenicem” diye planlar yapıp, eve geldikten sonra hiç bir şey yapamadığım zamanlar oluyor. Fakat bu hem o an ki yorgunluk hemde o an planlanan işi yapma isteğine bağlı olarak mümkün olmayabiliyor.

Disleksi hastası ünlülerBaşka bir örnek, bir tanıdığım web sitesini taşımamı istediğinde “tamam, yaparız, hallederiz, merak etme, kolay iş, boş vaktim olunca halledicem” diye kabul edebiliyor fakat her boş vakit bulduğumda onu yapmam gerektiği aklıma gelince ertelediğim oluyor ve bu erteleme bazen haftalarca sürebiliyor.

Bu soruna kendi çapımda basit bir çözüm buldum. Küçük bir görev tablosu yaptım. Bu görev tablosuna yapılması gereken işleri ve ayıracağım süreleri yazdım. O görevi tamamladıktan sonra görevin üstünü çizme ve onu yapmam durumunda kendimi ödüllendirme kararı aldım. Böyle yapınca bir oyuna dönüşüyor yapmanız gereken şeyler. Çünkü oyunlarda da bir görevi yerine getirmeye çalışıyor ve o görevi yerine getirdikten sonra bir ödül alıyorsunuz. Dolayısıyla o görevi tamamlamanız durumunda alacağınız ödülü düşünerek daha bir istekli, hevesli ve konsantre olarak yapıyorsunuz.

Bende lise hayatımda çok başarılı bir öğrencilik geçirmedim. Ailevi sorunlar nedeniyle derslerime, özellikle matematiğe gerekli hassasiyeti göstermedim. Fakat yumurta kapıya dayanınca, sınıfı geçmeye odaklanınca, hiç vakit ayırmadığım ve çalışmadığım matematiğe vakit ayırıp çalışarak geçtim.

SONUÇ

Benim bu konuda kesin bir çözüm bulmam çok zor kardeşim. Söz konusu durumun psikolojik de olabilir, bir hastalıkta olabilir, tembellikte olabilir, üşengeçlikte olabilir. Üşengeçlik nasıl yenilir ile ilgili konuya Web Görselliğinde Üşengeçlik Sorunu yazısında değinmiştik. Bu konuyu da okuman da fayda var.

Kendi kendine bir çözüm üretmen lazım. Seni anlıyorum, günümüzde dikkat dağıtan unsur çok fazla. Bizim zamanımızda sadece sokakta arkadaşlarla oynamak ve televizyon izlemek gibi iki tane dikkat dağıtan unsur varken, şimdi televizyon, telefon, bilgisayar, tablet gibi saymakla bitmeyecek unsurlar var. Bu yüzden kendi kendinize çözümler üretin.

Her türlü çözümü denemenize rağmen baktınız olmuyor, ailenizle konuşun. Derslerinize çalışmak istediğinizi fakat ne kadar uğraşırsanız uğraşın dikkat ve odaklanma sorunu yaşadığınızı belirtin. Tabi bunu aileniz “neden derslerine çalışmıyorsun?” diye size kızdığında değil herhangi bir neden yokken, yardım isteyerek konuşun. Aksi halde bunu bir bahane olarak algılayacaklardır. Mümkünse bu konuda bir doktora gidin ve ondan destek alın.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir