Yazılım Yapmak İçin Uygun Bilgisayar

Yazılım Yapmak İçin Uygun Bilgisayar

Yazılım yapabilmek için uygun bilgisayar sistemine dair gelen soruları cevaplıyoruz.

SORU (1):

Merhabalar Kodcu Bey. Öncelikle seni tebrik etmek istiyorum KodcuHerif.com gibi bir projeyi hayata geçirdiğin için. Siteyi birkaç aydır takipteyim. Gerçekten çok yararlı paylaşımlar yapıyorsun. Gelelim sormak istediğim soruya. Bu sene Yazılım Mühendisliği kazandım ve yazılıma kapak atacağım inşallah. Bunun için de yeni bir laptop edineceğim. Ancak maddi imkanlarım çok geniş olmadığından verdiğim paranın işime yarayacak özelliklere gitmesini istiyorum. Bu sebeple bir yazılımcı bir bilgisayarda ne gibi özellikler aramalıdır? Özelliklerden kastımı biraz açmak istiyorum. Örneğin işlemci mutlaka i7 mi olmalı yoksa i5 de işimizi görür mü? 1366×768 çözünürlük işimizi görür mü yoksa 1920×1080 gibi geniş bir alana ihtiyacımız var mı? 15.6″ ekranda rahatça çalışılabiliyor mu yoksa ağırlık artışına rağmen 17.3″ tercihine girmeli miyiz? SSD ne kadar önemli ve imkanları zorlayıp SSD’li ürünlere yönelmeli miyiz? Ekran kartının bir önemi var mıdır? Bu gibi sorulara kafam epey takıldı. Tavsiyelerinle bizleri aydınlatırsan sevinirim. Sağlıcakla kal.

SORU (2):

Merhaba abicim, bilgisayar programcılığı bölümünü kazandım, lisede dershane ygs lys yüzünden yoğunlaşamadığım android programlamaya video ve yazılarında tekrar başladım, okuyacağım bölümde öğreneceğim yabancı kelime dağarcıkları kalıplar yani genel olarak C, html kodlama vb şeyler Android programlamayla ortak yönleri nelerdir bana ne gibi faydaları olur, okulda ikinci sene Android dersleri var fakat okadar beklemeyi düşünmüyorum ve geniş bir ders alanı olacağını düşünmüyorum başladım şimdiden… Birde okul için Laptop alacağım, örnek vermek gerekirse 4gb ram, 2gb nvidia, 500gb hafızalı bir Laptop bana birkaç kodlama alanında yüklenmesi gereken onlarca programı rahatlıkla çalıştıra bilir mi, sizden Laptop önerisi istesem?, marka model yapamasanızda alacağım Laptopta kilit noktaları nereleri olmalıdır, öğrenmek istediklerim (ram, ekran kartı bit, i3 i4 i5 arasında pek fark varmıdır, birde Windows 7 mi 8mi)şimdiden teşekkür ederim iyi günler…

CEVAP:

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanması vesilesi ile bilgisayar ve yazılım ile alakalı bölümler kazanan kardeşlerimizin ilk aklına gelen yazılım geliştirmek için nasıl bir bilgisayar almalarının daha uygun olacağı olmaya başladı. Bu konuda 1 günde 2 soru geldi ve ortak şekilde cevaplayalım dedik.

Öncelikle üniversitede bir bölüm kazanan kardeşlerimizi tebrik ediyorum, kazanamayanların da üzülmemesi gerektiğini, ek kontenjan şanslarının olduğunu hatırlatalım. 😉

Yazılım İçin Uygun Bilgisayar

Daha önce duymuşsunuzdur belki, bilgisayar dünyasında ya yazılımcısınızdır yada donanımcı. Dolayısıyla ben yazılımcı olarak donanım konusunda uzman değilim. Fakat neticede yazılım yapmak için bir bilgisayar gerekli ve o bilgisayarda sıkıntı çekmeden yazılım yapmak için sistem gereksinimlerine az çok kafa yoruyoruz.

Ben fikir sahibi olmanız adına kısaca yazılım geliştirmekte olduğum bilgisayarın özelliklerinden ve buradan yola çıkarak sizin yazılım geliştirmek için işinizi görecek olan bilgisayar özelliklerinden bahsedeyim;

İşlemciİşlemci; Kullanmakta olduğum bilgisayar masaüstü bilgisayar ve 6 sene önce toplama yaparak aldım. İlk masaüstü bilgisayarım AMD işlemciliydi, memnundum, ondan sonra gittim Intel işlemcili HP bir laptop aldım, ısınmaktan sürekli kapanıyordu, en sonunda da zaten adaptörü ısınmaktan eridi ve kendisi de yalan oldu. Bunun neticesinde bu bilgisayarımı AMD işlemcili almaya karar verdim ve kendisinden memnunum.

Ben Intel ile talihsiz bir deneyim yaşadığım ve AMD ‘den memnun olduğum için AMD ‘yi seçiyorum lakin bu Intel ‘in kötü olduğu anlamına kesinlikle gelmiyor. Dolayısıyla Intel işlemci seçilmesinde kesinlikle bir sıkıntı yok lakin alınacak olan laptop ‘un markası önemli. Gidip de dandik bir marka almayın. Çünkü neticede siz bilgisayarı internete girmek, sosyal medyada takılmak için değil, yazılım geliştirme için kullanacaksınız ve aylarca uğraştığınız yazılım neticesinde laptopunuz yalan olursa sıkıntı büyük. O yüzden sık sık yaptığınız işlerin yedeğini almakta fayda var.

Monitör; Şu anda kullandığım masaüstü bilgisayar monitörü 22 inç. Ben daha geniş bakabilmek için büyük ekran seviyorum. O yüzden vakti zamanında yalan olan laptopumu da 17 inç monitörlü almıştım. Siz sakın bu hataya düşmeyin. 17 inç monitörlü laptopların piyasadaki durumu nedir bilmiyorum ama taşıması zor ve enerji konusunda sıkıntılar çıkarıyor. Tabi yine markaya dikkat edilmesi lazım ama söz konusu laptop olduğu için büyük monitör avantajdan çok dezavantaj sağlar.

RAM; Bu işte önemli unsurlardan biri RAM’dir. Yazılımda yaptığınız çoğu iş siz kaydedene kadar sanal bellek olan RAM ‘de depolanır. RAM kısa sürede dolarsa program hata verir, tak diye kapanır ve emekleriniz boşa gider, sizde bilgisayarı duvara vurmak istersiniz. Tabi Visual Studio gibi bazı gelişmiş yazılım geliştirme programları bu sıkıntının büyüklüğü nedeniyle yapılan işleri belli aralıklarla taslak olarak kaydeder ve bilgisayar yada program normal şekilde kapatılmadığında kaldığınız yerden devam etme imkanı sunar. Fakat çoğu programda bu böyle değil.

Bir çok yazılım geliştirme programında da 2 GB Ram yeterlidir ama ideal RAM olarak 4 GB RAM en iyisidir. O yüzden sizde mutlaka 4 GB RAM’i tercih edin. “Benim bilgisayarım daha iyi olsun, 8 GB alacam” diye kendinizi de bütçenizi de kasmayın. 4 GB RAM işinizi rahat görür.

Hard Disk; Ben yazılım geliştirirken kullandığım programlar zor açılmaya başlıyor, zor işlem yapıyordu. Nede olsa yazılım geliştirme programları sürekli gelişiyor ve gelişen programların sistem gereksinimleri de az çok artıyor. Bunun üzerine “6 yıl oldu, demek artık 4 GB RAM yetmiyor. Ben buna gidip bir RAM takviyesi yapayım” dedim. Fakat öğrendim ki, 4 GB RAM gayet iyi ve yeterliymiş. Sıkıntı Hard Disk ‘teymiş ve normal Hard Disk ‘ten 10 kat daha hızlı yazma ve okuma hızına sahip olan SSD Hard Disk almam gerekiyormuş.

SSD Hard DiskSSD Hard Disk ‘ler bildiğiniz flash bellek mantığında çalışıyor. Normal Hard Disklerde olduğu gibi bir disk, dönme hızı falan filan yok. Okuma ve yazma hızı 10 kat daha fazla. Lakin depolama kapasiteleri günümüz imkanları dahilinde Normal HDD’ler kadar yüksek değil. 250 GB, 500 GB civarında ve fiyatları da yine 400 TL civarında. Fakat çok ciddi fark ediyorlar. 2 Tera Byte’lık normal HDD ‘yi yedek depolama alanı yapıp, işletim sistemini ve programları SSD Hard Diske kuruyorsunuz. Bilgisayar ciddi oranda hızlanıyor. 1 dakikada açılan bir program saniyeler içinde açılıyor ve bilgisayar daha hızlı çalışıyor.

Maddiyat açısından biraz fiyat yükseltici bir unsur ama performans açısından ziyadesiyle gerekli. Eğer bütçenizi çok sarsmayacak ise en azından 250 GB’lik SSD Hard Diskli bir laptop tercih etmeye çalışın.

Ekran Kartı: Öncelikle yazılım geliştirecek, grafik tasarım ile en azından profesyonel şekilde uğraşmayacak olacağınızı düşünürsek ekran kartının önem derecesi düşük. Tahminimce 512 MB’lik bir ekran kartı işinizi görür. Benim bilgisayarın ekran kartı 1 GB ve ziyadesiyle iş görüyor, grafik tasarım ile de ilgileniyorum.

Ekran Kartları grafik tasarım ve oyunlar söz konusu olduğunda önemlidir. Siz bilgisayarı grafik tasarım ve oyun oynamak için değil yazılım yapmak için alıyor olacaksınız, o yüzden ekran kartına çok takılmayın. Grafik tasarım bölümüne gidecek olan arkadaşlar ekran kartı olayına dikkat edebilir.

Ek Tavsiyeler; Bu unsurların yanı sıra bir Flash belleğe ihtiyaç duyacaksınız. Yaptığınız işleri mutlaka depolayın. Flash belleği aktif kullanma ihtimaliniz, birilerine flash belleğinizi kısa süreliğine vermeniz söz konusu olduğundan yaptığınız işleri bulut sistemlerinde depolayın. Tercih edeceğiniz Flash belleğin boyutu 16 GB yada 32 GB olabilir.

Ayrıca rahat ve hızlı kullanım için Mause ‘da alın. Yazılım geliştirmede touchpad sıkıntılıdır.

Ekran çözünürlüğü, ben 22 inç monitör kullandığım için 1920X1080 çözünürlükte kullanıyorum. Fakat laptop alacak olan kardeşlerimiz ideal olarak 15 inç laptop alacakları için ekran çözünürlüklerini 1366X768 çözünürlükte kullanabilir, gözleri bozmaya gerek yok =)

Bilgisayarınız sizin için önemli olacak gençler. Öğrendikleriniz, emekleriniz o bilgisayarda yer alacak. Ben 7-8 sene önce yaptıklarıma hala bugün bakıp faydalanıyorum. O yüzden bilgisayarınıza zarar verme ve verilerinizin kaybolma ihtimalini düşünerek bilgisayarınızı mümkün olduğunca kimseyle paylaşmayın. Tabi “benim bilgisayarım, kimseye vermem” şeklinde küçük çocuk gibi davranmakta sıkıntılara neden olur. O yüzden bilgisayarınızda bir misafir oturumu oluşturun, yetkilerini minimize edin, başkası bilgisayarınızı kısa süre kullanacağı zaman kendi oturumunuzu kapatıp, misafir oturumunu açın.

SONUÇ

Netice olarak yazılım geliştirmek için son sistem bir bilgisayara ihtiyacınız yok. Yazıda da belirttiğim gibi benim şu anda kullanmakta olduğum bilgisayar 6 yıl öncesine ait ve 6 yıl öncesi için standart denebilecek bir bilgisayardı. Bu zamana kadar bir tek SSD Hard Disk takviyesi yaptım ve rahatlıkla yazılım geliştirmek ile uğraşabiliyorum, bunun yanı grafik tasarım ve çeşitli diğer işlerle de ilgileniyorum. Dolayısıyla sizinde bugün standart bir bilgisayar almanız durumunda sıkıntı yaşamayacağınızı rahatlıkla düşünebiliriz. O yüzden ailenizin bütçesini de çok sarsmayın, kendinizi de çok fazla sıkıntıya sokmayın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

5 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir